Suomi
Gamereactor
artikkelit

Vuoden peli 2014: Paras peli

Gamereactorin toimitus on jälleen miettinyt päät puhki vuoden parhaimpien pelien listauksessa. Tänään finaalivuorossa vuoden 2014 kymmenen parasta peliä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Vuoden peli 2014: Paras peli

10. Super Smash Bros for Wii U (Wii U)
Sora Ltd. - Lue arvio

Taistelupeleistä nauttiminen vaatii yleensä runsaasti aikaa ja vaivaa, jotta niiden salat aukeavat. Vasta tarpeeksi pitkän opettelun jälkeen voi nauttia monipuolisista matseista. Mutta Smash Bros on ovelasti toista maata, sillä sen parissa viihtyvät niin vasta-alkajat kuin kokeneet veteraanitkin. Kahteen nappiin kiteytyvän mekaniikan perusteet oppii nopeasti, mutta niistä löytyy kuitenkin syvyyttä sitä kaipaaville.

Vuoden peli 2014: Paras peli
Tämä on mainos:

9. Divinity: Original Sin (PC, Mac)
Larian Studios - Lue arvio

Baldur's Gaten ja Ultima VII:n jalanjäljissä kulkeva Divinity: Original Sin yllätti roolipelaajat täysin. Tämä indie-peli on laaja ja syvällinen kokemus, joka tarjoaa lisäksi varteenotettavan haasteen jopa konkareille. Taktiset taistelut eivät ole mitään läpihuutojuttuja, vaan niihin pitää oikeasti keskittyä. Mukana on myös tonneittain ylimääräistä tekemistä pääjuonen ohella, joten kyllä tästä pelitunteja irtoaa koko rahan edestä.

Vuoden peli 2014: Paras peli

8. This War Of Mine (PC, Mac, Linux)
11 bit Studios - Lue arvio

Tämä on mainos:

"Sota on helvettiä" on usein kuultu sanonta, mutta harva peli onnistuu tavoittamaan tämän lauseen todellisen merkityksen. This War of Mine ottaa kuitenkin täysin erilaisen lähestymistavan ja kuvaa sotaa tavallisten siviilien näkökulmasta. Kuolemaa ja kurjuutta on joka puolella, ja selviäminen koettelee usein moraalin kestävyyttä. Tässä ei ole kyseessä hauska tai edes viihdyttävä peli, vaan ajatuksia herättävä ja tunteita koetteleva selviytymiskamppailu.

Vuoden peli 2014: Paras peli

7. Valiant Hearts: The Great War (PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, iOS)
Ubisoft - Lue arvio

Harvat pelit onnistuvat kertomaan merkityksellisiä sotatarinoita, mutta tässä on yksi sellainen. Sarjakuvamainen ulkoasu saattaa hämätä, mutta sen alla on vetävä ja koskettava tarinavetoinen pulmapeli. Väkivaltaisen toiminnan sijaan siinä keskitytään yksilöihin, joiden elämät risteävät jopa vihollislinjojen taakse. Sodan kauhuilta ei myöskään vältytä, ja taistelukenttien kauhea tunnelma tavoitetaan hyvin. Kaiken sydän on riipaiseva tarina, joka tuo jopa karskeille miehille tipan silmäkulmaan.

Vuoden peli 2014: Paras peli

6. Mario Kart 8 (Wii U)
Nintendo - Lue arvio

Mario Kart 8 kiteyttää mitä hauskanpito tarkoittaa peleissä. Pelisarja on aina ollut lähellä Gamereactorin toimituksen sydäntä, eikä sen uusinkaan edustaja Wii U:lla pettänyt korkeita odotuksia. Ratoja, hahmoja sekä pelimuotoja on vaikka muille jakaa. On hankala löytää toista peliä, joka pystyisi kilpailemaan tämän kevyen rälläyksen kanssa bileillan kuninkuudesta. Tosin tiukat pipot pitää jättää kotiin, eikä koopankuorista kannata suuttua. Mahtava peli kertakaikkiaan.

Vuoden peli 2014: Paras peli

5. Sunset Overdrive (Xbox One)
Insomniac Games - Lue arvio

Insomniac Games shokeerasi Pleikkafaneja, kun studio ilmoitti uuden pelinsä saapuvan vain Xbox Onelle. Suolaa haavaan lisää tieto, että Sunset Overdrive on yksi vuoden hauskimmista peleistä. Värikkäässä ja sarjakuvamaisessa Sunset Cityssä on hulppean viihdyttävää rällätä, ja reikäpäiset aseet saavat aina hymyn huulille. Vai miltä räjähtävät pehmonallet kuulostavat? Jos uusi äksäboksi löytyy kotoa, ei Sunset Overdriveä kannata jättää väliin.

Vuoden peli 2014: Paras peli

4. The Wolf Among Us (lähes kaikki alustat)
Telltale Games - Lue arvio

Telltale Games iski heti Walking Deadin jälkeen kultasuoneen siirtämällä Bill Willinghamin mahtavan Fables-sarjakuvan episodimaiseen pelimuotoon. Pelaaja heitetään Bigby Wolfin eli tarujen ison pahan suden roolissa mysteeriin, jossa pitää selvittää kuka on vastuussa satuhahmojen murhista. Mistään yksinkertaisesta jutusta ei ole kyse, sillä vanhojen tarinoiden henkilöillä riittää runsaasti salaisuuksia. Ehdottoman suositeltava valinta kaikille hyvistä seikkailupeleistä pitäville.

Vuoden peli 2014: Paras peli

3. Bayonetta 2 (Wii U)
Platinum Games - Lue arvio

Kuunoidan paluu tapahtui poikkeuksellisesti ainoastaan Nintendon Wii U -konsolille, mutta se ei hidastanut menoa tippaakaan. Itseasiassa tällä kertaa liikutaan entistä absurdimmissa sfääreissä. Bayonetta on tupaten täynnä tajunnan nyrjäyttäviä juonenkäänteitä, hulvatonta huumoria sekä tietenkin loisteliaan näyttäviä taisteluja. Jatko-osassa väistäminen on rahtusen verran aikaisempaa helpompaa, mikä tipauttaa vaikeusastetta puoli askelta edellistä osaa alemmas. Pelin täydellinen hallitseminen vaatii kuitenkin edelleen runsaasti harjoittelua.

Vuoden peli 2014: Paras peli

2. Hearthstone: Heroes of Warcraft (PC, Mac, iOS, Android)
Blizzard Entertainment - Lue arvio

Vapise Magic: The Gathering! Keräilykorttipeleillä on uusi kuningas; ainakin videopelien puolella. Vaikka Blizzardin Hearthstone: Heroes of Warcraft käyttää usein parjattua freemium-maksujärjestelmää, on peli ehdottomasti ansainnut hehkutuksensa. Se on upean värikäs, perinpohjaisen laadukas ja äärimmäisen koukuttava korttipeli, jossa riittää valtavasti syvyyttä. Mikään tietty kortti tai pakka ei koskaan takaa voittoa, sillä matsit ratkaistaan lopulta taidon avulla. Mukana on kuitenkin juuri sopivasti satunnaisuutta, jotta ottelut pysyvät hieman arvaamattomina.

Vuoden peli 2014: Paras peli

1. Alien: Isolation (PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360)
Creative Assembly - Lue arvio

Kauhu on äärimmäisen vaikea lajityyppi. Aidon pelon ja paniikin tunteen aikaansaaminen edellyttää jo valkokankailla paljon onnistumisia, mutta peleissä sen luominen kunnolla on entistä haastavampaa. Se vaatii kaikkien ainesosasten täydellistä yhteensovittamista, eikä pelkillä halvoilla hyppysäikäytyksillä pääse pitkälle.

Nämä haasteet eivät olleet liikaa Alien: Isolationin luoneelle Creative Assemblylle. Kun ottaa huomioon, että studio on aikaisemmin tunnettu Total War -pelisarjasta ja täysin erilaisista kuvioista, on Isolation sanalla sanoen uskomaton suoritus. Amanda Ripleyn selvitymistaistelu Sevastopolin avaruusasemalla on äärimmäisen piinaava ja pelontäyteinen pelikokemus. Sen maailma on armoton, H. R. Gigerin ikoninen muukalaishirviö säälimätön, eikä mihinkään tai kehenkään voi luottaa. Avuttomuuden, yksinäisyyden ja epätoivon tunteet riipaisevat syvältä, ja syöpyvät tajuntaan pitkään pelikoneen sulkemisenkin jälkeen.

Alien: Isolation on helposti parhaita kauhupelejä vuosiin, ja palauttaa lajityypin majesteettisella tavalla jälleen pelialan kärkikastiin. Sen jäätävä teema ei tietysti sovi kaikille, eikä etenkään lapsille, mutta haastetta etsiville pelottomille avaruusseikkailijalle se on täydellinen valinta ja Gamereactorin toimitukselle vuoden 2014 suosikkipeli.

- Huonoin peli
- Paras kannettava peli
- Paras kuvitus
- Paras äänimaailma
- Paras uusiojulkaisu tai kokoelma
- Paras hahmo
- Paras design
- Paras tarina
- Paras indie-peliLadataan seuraavaa sisältöä