Suomi
Gamereactor
sarjojen arviot
Weed

Weed The Complete Series

Hopeanuolen poika ei yllä isänsä tasolle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

1980-luvulla syntyneet muistavat animaatiosarjan Hopeanuoli (Ginga: Nagareboshi Gin). Anime oli hyvinkin väkivaltainen ja verinen, koska sitä ei ollut ajateltu nuorille katsojille. Suomessa vain ajateltiin tuolloin, että "piirretyt" ovat lapsille. Hopeanuoli kertoi karhukoirasta, joka kokoaa mittavan joukon muita koiria ottamaan yhteen aluetta terrorisoivan suuren Akakabuto-karhun kanssa. Lasken itseni maltilliseksi Hopeanuoli-sarjan faniksi. Harmillisesti pojan eli Weedin edesottamukset eivät yllä isän tasolle.

HQ

Weed (Ginga Densetsu Weed) on tehty animeksi vuonna 2005, ja sijoittuu 14 vuotta Hopeanuolen jälkeiseen aikaan. Mukana on 26 jaksoa, jotka on jaettu kahdeksalle DVD-levylle. Vaihtoehtoina on vain ruotsiksi ja suomeksi tehty tekstitys. Suomeksi tai englanniksi puhuttua ääniraitaa ei siis ole lainkaan. Tämä saattaa olla ainoastaan hyvä asia, sillä Hopeanuolen "suomidubbaus" on saavuttanut legendaarisen maineen juuri siinä, miten surkeasti se on tehty. Mukana olevassa Weedin tekstityksessäkin on omat ongelmansa. Käytetyt sanonnat ovat ajoittain hassuja, ja mukana on ikävän paljon selviä kirjoitusvirheitä.

Weed kertoo kahden eri koirajoukon sotatoimista toisiaan vastaan. Ehkä tästä syystä asioiden käsittely on ajoittain hämmentävän patriarkaalista ottaen huomioon, millaista aikaa nykyään eletään. Miehen roolista, urheudesta ja pelottomuudesta puhutaan erittäin paljon. Koirajoukoilla on oma organisaationsa, jonka ylimmällä pallilla on ylipäällikkö, hänen alapuolellaan kourallinen kenraaleita, ja sen lisäksi vielä erikseen kapteeneita. Tavallista lauman jäsentä nimitetään sotilaaksi, ja ansioitunutta arpista vanhempaa koiraa soturiksi. Naaraskoiria mahtuu sarjaan vain muutama kappale, ja hekin ovat yleensä sotasaaliin roolissa. Weed suorastaan tihkuu japanilaista samuraiperinnettä ja vanhaa soturikulttuuria. Tämä tekee siitä hämmentävän erilaista katsottavaa verrattuna moderniin länsimaiseen viihteeseen.

Hopeanuolen tarina oli alusta loppuun hyvin selkeä, ja kyse oli enemmänkin siitä, miten sinne loppuun päästään. Karhu Akakabuto on paha ja pelottava, joten on koottava riittävän iso koiralauma pahuutta kaatamaan. Matkan varrella kohdataan sitten toinen toistaan kiinnostavampia henkilöhahmoja, jotka tavallisesti eeppisen taistelun jälkeen suostuvat liittymään Hopeanuolen laumaan. Noin käytännössä Weedin kuvio on samanlainen, mutta ei missään tapauksessa yhtä onnistuneesti kerrottu. Pääpahis ei ole erityisen uhkaava, sillä kyseessä on vain toinen koira joukkoineen. Lisäksi kovasta yrityksestä huolimatta pääpahis Hougen ei koskaan nouse yhtä uhkaavan pirulliselle tasolle kuin edeltäjänsä Akakabuto. Ikävintä on Weedissä se, etteivät uudet henkilöhahmot tunnu riittävän kiinnostavilta. Moinen johtaa siihen, että jaksojen läpi kahlaaminen on tylsää.

Animaatiojälki ja musiikki ovat molemmat vaihtelevia laadultaan. Välillä molemmat ovat suorastaan rautaista kamaa, ja joskus sitten työ tunnutaan tehneen niin sanotusti vasemmalla kädellä. Kuvasuhde on laatikkomainen 4:3, ja värimaailma hyvinkin haalea. Sarja olisi hyötynyt voimakkaampien värien käytöstä. Yksi asia esitystavassa pysyy kuitenkin vakiona alusta loppuun. Kaikki tapahtumat ovat teatraalisuuden osalta tapissa. Toisin sanoen tunnetila on aina kuin maailmanlopun edellä, vaikka kyse ei olisi muusta kuin kahden koiran suunpieksennästä toisilleen. Mutta kun joku kokee kunniaansa loukatun, niin sitten mennään ja uhoamisen perusteella vaikka kuolemaan asti tarvittaessa.

Tämä on mainos:

Lämpimät muistoni Hopeanuolesta saattavat olla nostalgian värittämiä, minkä takia jatko-osa Weed tuntuu sitten aikansa eläneeltä ja huonosti tehdyltä. Joka tapauksessa katselen ja arvioin Weedin nyt aikuisena, eikä se onnistunut tekemään sellaista vaikutusta kuin olisin halunnut ja odottanut.

WeedWeed
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä