Suomi
Gamereactor
arviot
Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ihmissusipeli ei ole pelinä täysin susi

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Werewolf: The Apocalypse -pöytäroolipeli ei ole minulle entuudestaan tuttu. Tähän lautapeliin perustuva, Cyaniden työstämä, Werewolf: The Apocalypse - Earthblood vaikutti kuitenkin trailerinsa puolesta hauskalta, ja lähtökohtaisesti ihmissudet ovat makeita. Laitetaan siis aikaa hukkaan!

Ihmissudet taistelevat luonnon pelastamisen puolesta ahneiden ihmisten suuria megakorporaatioita - kuten öljy-yhtiöitä - vastaan. Cahal on yksi näistä sotureista, joka perheensä kanssa on osa isompaa ihmissusiheimoa. Traagisten menetysten myötä Cahalille taisteluista on tullut varsin henkilökohtaisia, mutta vastapuolikaan ei ole täysin avuton ihmisten ja ihmissusien välisessä armottomassa taistelussa.

On selvää, että Werewolf: The Apocalypse - Earthblood perustuu johonkin aikaisempaan teokseen. Pelissä on kiitettävästi hahmoja, taustoissa on syvyyttä ja hahmojen väliset keskustelut sisältävät yllättäen vieläpä monivalintavaihtoehtoja. Selkeästä ja suoraviivaisesta kerronnasta huolimatta, on pelissä kivaa tarinallista vetovoimaa.

Tämä on mainos:
Werewolf: The Apocalypse - EarthbloodWerewolf: The Apocalypse - Earthblood

Vaikka tarinaakin pelissä on, Earthblood on lähtökohtaisesti toimintapeli. Pelaaja hyppää Cahalin turkkiin ja ohjaa tätä kolmannen persoonan perspektiivistä pitkin lukuisia sabotaasi-, pelastus- ja tiedustelutehtäviä ihmisten ylläpitämiin laitoksiin. Ihmissutena Cahal pystyy muuntautumaan vapaasti ihmisen ja suden välillä. Muodonmuutokset auttavat tehtävien suorittamisessa, sillä molemmilla fyysisillä muodoilla on yksilöllisiä toimintoja. Esimerkiksi ihmisenä Cahal voi muun muassa hyödyntää koneita ja järjestelmiä, taltuttaa kaikessa hiljaisuudessa vihollisia ja sabotoida vastustajien turvatoimia. Sutena taas voi liikkua varjoissa huomaamatta, hyödyntää tuuletuskanavia etenemiseen ja herättää vartijoiden huomiota ulvomalla. Nurkkaan ajettuna tai vain riidanhakuisena voi myös muuntautua ihmissudeksi, jolloin käynnistyy pelin taistelutila. Tässä tilassa pelaajan pitää puhdistaa kyseinen alue kaikista vartijoista raivokkaasti taistellen. Taistelussa voi yhdistellä kahta iskunappia ja hyppyä erilaisiin komboihin sekä hyödyntää erilaisia erikoishyökkäyksiä.

Earthbloodin monipuolinen toiminta on positiivinen yllätys. Pelaaja saa itse päättää, repiikö riekaleiksi kaikki vastaantulevat pahikset ja siviilit, vai hiiviskeleekö varjoissa suorittaen tehtävät ilman kenenkään asiasta edes tietämättä. Kenttäsuunnittelu ottaa hyvin huomioon molemmat toimintatavat tarjoillen lukuisia kulkuväyliä ja salareittejä hyödynnettäväksi. Valinnanvapaus antaa pelille persoonallisuutta, ja tekee menosta astetta henkilökohtaisemman.

Werewolf: The Apocalypse - EarthbloodWerewolf: The Apocalypse - Earthblood
Tämä on mainos:

Vaikka päällisin puolin Cahalin ohjaus toimii ihan sujuvasti, käy nopeasti ilmi, etteivät pelimekaniikat monipuolisuudestaan huolimatta ole olleet tekijöiden tärkeysjärjestyksen kärkisijoilla. Hahmon liikkuminen on aika perusasetusten tasolla eikä mitenkään kovin tarkkaa. Onneksi tilannetta tasoittavat puusilmäiset tietokoneviholliset, jotka antavat paljon anteeksi pelaajan kömpelöitä piiloutumisyrityksiä. Liikuttelun jäykkyys kuitenkin kulminoituu taisteluihin, jotka lukuisten vihollisten ympäröimänä lähes poikkeuksetta äityvät hätäiseksi nappien hakkaamiseksi ja yleiseksi mesomiseksi. Tämä tosin istuu pelissä vahvasti leijuvaan pelihallitunnelmaan ja retrofiilistelyyn.

Pelaajaa palkitaan pää- ja sivutehtävien suorittamisesta pistein. Samaisia pisteitä voi kerätä löytämällä enemmän ja vähemmän piilotettuja henkimaailman palasia, jotka lähinnä tulevat erilaisten kasvien muodossa pitkin kenttiä. Näitä pisteitä voi vapaasti sijoittaa Cahalin ominaisuuksien kehittelyyn. Valittavana on juurikin hiippailua helpottavia ominaisuuksia, mutta myös taistelussa helpottavia taitoja ja erikoisliikkeitä. Näiden uusien ominaisuuksien myötä Cahalin matka taittuu entistä sujuvammin, ja alati vaikeutuvat taistelut helpottuvat.

Werewolf: The Apocalypse - EarthbloodWerewolf: The Apocalypse - EarthbloodWerewolf: The Apocalypse - Earthblood

Erittäin vaikuttava alkuvideo nosti Werewolf: The Apocalypse - Earthbloodin graafiset odotukset todella korkealle. Harmillisesti peliin päästyä tunnelma grafiikan osalta laskee kuin suden häntä. Erityisesti hahmomallit ovat todella tökeröitä. Lähinnä mieleen tulevat kirveellä veistetyt pelihahmot vuosikymmenten takaa, joiden suu ei millään väänny kuultuihin puheisiin tai pysy edes tahdissa puheen kanssa. Ei peli kuitenkaan täysin hukassa ole. Koettavassa maailmassa on sentään pientä yritystä mitä yksityiskohtiin tulee, ja kyllä peli pyrkii jotain efektejäkin käyttämään. Tunnelmaan pääsee hyvin taistelussa, jossa vihollisten lisäksi ympäristön kaikki rekvisiitat työpöydistä väliseiniin saa hakattua palasiksi. Verta ei myöskään säästellä ruumiiden muistuttaessa ihmissuden tervehdyksen jäljiltä lähinnä kebabannoksia. Xbox Series X:llä ei ole mitään ongelmia pyörittää peliä vauhdilla, ja lisäpisteitä irtoaa pikaisesta pelin jatkamismahdollisuudesta.

Earthbloodin äänimaailmassa on yritystä. Sudella liikkuessa kuuluu miellyttävää tassujen läpsyttelyä ja satunnaista läähätystä. Muut ääniefektit ovat aika perinteistä laatua, mutta sentään niitä on kohtuullisen monipuolisesti käytetty pitkin peliä. Ääninäyttely on yllättävän hyvää ottaen huomioon, minkä näköisiä hahmot ovat ja kuinka monen kanssa pelissä voi keskustella. Siinä missä suuri osa pelin musiikista on sopivan tunnelmallista orkesterimusiikkia, Earthblood lankeaa sudenkuoppaan päävalikko- ja taistelumusiikkivalintansa kanssa. Aina taistelun puhjetessa raikaa ilmoille järkyttävän geneerinen heviralli, joka olisi kaikessa noloudessaan huvittavaa, jos se ei kuulostaisi niin huonolta.

Vaikkei Werewolf: The Apocalypse - Earthblood mikään mestariteos olekaan, on sen parissa hauskaa. Menosta tulee mieleen - niin hyvässä kuin pahassa - lähinnä Playstation 2:lla koetut Metal Gear Solidit. Kaikessa yksinkertaisuudessaankin Earthbloodista kuitenkin huokuu yrityksen maku ja rento fiilistely, joihin yhdistettynä mielenkiintoinen tarina ja monipuolinen toiminta saavat homman rullaamaan.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tarina, rento ja monipuolinen toiminta, hyvä kenttäsuunnittelu
-
Nolot hevimusat, rujot hahmot, epätarkka ohjattavuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä