Suomi
Gamereactor
arviot
Wipeout Omega Collection

Wipeout Omega Collection VR

Klassinen Wipeout on nyt astetta aidompi ja samalla huomattavasti parempi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Erityisesti Playstationin pelaajille Wipeout on kovin tuttu. Sarjan parissa on päästy kaahailemaan futuristisilla aluksilla kilpaa jo vuosia mitä sci-fimäisimmillä alueilla. Viime vuonna Playstationin nykykonsolikin sai oman Wipeoutinsa Omega Collectionin muodossa. Kokoelma sisälsi kolme sarjan aikaisempaa osaa remasteroituina nykypäivän vaatimuksia vastaamaan.

Oma mielenkiintoni heräsi kuitenkin vasta, kun puheet Wipeoutin VR-versiosta nousivat pintaan vuoden lopulla. Samaan aikaan tosin heikko VR-vatsani heitti kuperkeikkaa pelkästä ajatuksesta, sillä Wipeout ei ole tunnettu rauhallisesta tahdistaan. Kun puheet VR-version sijaan muuttuivat vain päivitykseksi Omega Collectioniin, petyin pahemman kerran. Luulin kyseessä olevan jokin yksittäisen kentän lisäys tekniikkakokeilun merkeissä, kuten esimerkiksi Battlefrontin ja Gran Turismon kanssa kävi. Voi pojat kuinka väärässä onnekseni olinkaan. Päivitys ei pelkästään ole ilmainen, vaan mahdollistaa koko Wipeout Omega Collectionin sisällön pelaamisen virtuaalisesti. Ei muuta kuin ämpäri syliin ja tulevaisuuden baanalle!

Sisällöllisesti Wipeout Omega Collection on kattava leikkaus sarjan sisältöön. Erilaisia ratoja, aluksia ja aseita riittää näyttämään, kuinka monipuolinen ja vauhdikas peli on kyseessä. Teknopainotteinen musiikkiraita on täynnä toinen toistaan parempia menoralleja ja grafiikka on viimeisen päälle huoliteltua, näyttävää tulevaisuuden kuvaa. Mutta miten kävi virtuaalisen puolen kanssa, joka tunnetusti on kokonaisuudeltaan hiukan rajoittuneempaa?

Peli tekee vaikutuksen heti alkuvalikoillaan. Yksinkertaiseen valkeaan kuvaan on upotettu ruudukkoja ja palanen kisarataa. Yhtäkkiä keskellä näkyvän valikon ohi humahtaa vauhdilla Wipeout-aluksia, joista osan vauhti muuttuu kohdalla hidastetuksi vaikuttavien bassoefektien säestämänä. Sci-fiasenne, vauhdin hurma ja tyylikkyys tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Nyt on jo kiire päästä näkemään, miltä itse peli näyttää.

Tämä on mainos:

Pikainen asetusten tarkastelu paljastaa, että VR-asetuksia on muutama. Kameran voi laittaa seuraamaan aluksen lisäksi muun muassa rataa. Laitettua asetuksen päälle peli varoittaa, että jollekin pelaajista tämä voi aiheuttaa pelatessa pahaa oloa. Valitsen siis aluksen seurannan. Toinen asetuksista määrittelee VR-tilan koon ison, pienen ja kokonaan pois päältä olevan väliltä. Edelleen peläten pahoinvointia, pelaan varman päälle ja otan ison koon.

Wipeout Omega CollectionWipeout Omega CollectionWipeout Omega CollectionWipeout Omega Collection

Kun peli vihdoin alkaa, olen odotuksiin nähden täysin ällikällä lyöty. Pelimaailma näyttää yksinkertaisesti upealta. Tunnen istuvani oikeasti kiiturin ohjaamossa, joka on täynnä kaiken maailman nappeja ja ruutuja. Valitsemani iso VR-tila on tuonut lisäreunat näkökenttääni, jotka on fiksusti upotettu osaksi aluksen suojausta. Näin ollen tunnen istuvani syvällä ohjaamossa. Tämä nokkela tapa ankkuroida pelaaja kiinteään kohteeseen, kilparadan humistessa vauhdilla joka puolella, auttaa pitämään pahan olon paremmin kurissa. Ympärilläni loistaa tulevaisuuden kiitorata ja taivaisiin kipuavat pilvenpiirtäjät. Yksityiskohtien määrä on aivan yhtä hulppea kuin pelin normaaliversiossakin. Virtuaalikypärän läpi kaikki näyttää vain niin paljon eläväisemmältä. Muiden kisaajien alukset näyttävät erittäin hienoilta lipuessaan lähtöruutuihinsa. En muista olleeni koskaan näin täpinöissä kisailusta. Pelätessäni heikkoa vatsaani pelkään kuitenkin innostuksen jäävän lyhyeksi.

Kun alukset vihdoin ampaistaan liikkeelle, on vauhdin tunne todella uskottavan oloista. Aikaisemmin Wipeout-peleissä liian nopeasti liikkuvat alukset johtivat toistuvasti kylkimyyräilyyn seinien kanssa, mutta nyt VR-kypärän avulla kovakin vauhti tuntuu olevan täysin hallinnassa. Radan kurvit ja mutkat on helpompi havaita ja niihin reagointi tuntuu luonnolliselta aivan kuin autolla ajaisi. Kiitos mielikuvituksellisen ratasuunnittelun, pelissä on myös paljon äkkijyrkkiä nousuja ja hurjia syöksyjä, jotka ottavat mahasta kuitenkin hauskalla tavalla. Radalla pysyminen käy helposti, ja voin nauttia hurjasta vauhdista ja kunnon kisailusta täysin siemauksin. Yllättäen VR-tilaan on selvästi panostettu, sillä en kohdannut huonoa oloa mutkikkaammankaan radan kanssa, vaan pystyin ajamaan kisan toisensa jälkeen ilman ongelmia. Tähän toki auttaa myös se, että peli rullaa todella pehmeästi välittämättä siitä, kuinka paljon tavaraa ruudulla pyörii samanaikaisesti.

Tämä on mainos:

Jos nyt pitää jotain negatiivista keksiä visuaalisesta ilmeestä niin oli pieni harmitus huomata, että aluksen näyttävä ohjaamo on ohjainsauvaa ja siinä olevaa kättä myöten täysin staattinen. Olisin odottanut jonkinlaista vilkkumista ja edes ohjaimen liikuttelua tattiohjauksen myötä. VR-kamera tuntui tekevän myös pientä pumppausliikettä aika ajoin.

PSVR:n ja todella huolitellun toteutuksen ansiosta, loistavien teknorallien säestämänä, tulevaisuuden kisailu on täällä. Sci-fitunnelma välittyy kotisohvalle todella aidonoloisesti, jonka ansiosta klassinen Wipeout on nyt astetta parempi. Tästä ei sci-fimäinen kisailu enää parane.

Wipeout Omega CollectionWipeout Omega CollectionWipeout Omega CollectionWipeout Omega Collection
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Upea grafiikka, vauhdin tunne, todella vahva immersio
-
Staattinen ohjaamo, pumppaava kamera
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Sony paljasti uutta Wipeout-taidetta

Sony paljasti uutta Wipeout-taidetta

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Muutaman päivän kuluttua julkaistaan Wipeout Omega Collection PS4:lle, joka pakkaa Wipeout HD:n Wipeout 2048:n samaan pakettiin 4K-resoluution kera. Sony on kaivellut...Ladataan seuraavaa sisältöä