Suomi
Gamereactor
arviot
Wonder Boy Collection

Wonder Boy Collection

Ihmepojan valikoidut seikkailut.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Wonder Boy on yksi tunnistettavimmista Sega-ikoneista. Jo 1980-luvun puolivälissä seikkailunsa aloittanut luolapoika oli kuitenkin jo kadota historian hämäriin, ennen kuin yllättäen muutaman viime vuoden aikana pelisarja nousi uudelleen esille erilaisten remasterointien ja kokonaan uusien seikkailujen myötä. Niinpä alkuperäisten pelien julkaiseminen kokoelmana nyt on aivan hyvä ajatus.

HQ

Harmillisesti kokoelma on kuitenkin puutteellinen, tai siis sen digitaalinen versio. Konsolien kauppapaikoilta ladattavassa versiossa on vain neljä peliä: alkuperäinen Wonder Boy, Wonder Boy in Monster Landin kolikkopeliversio, sekä Mega Driven Wonder Boy in Monster World ja Monster World IV. Fyysiseen versioon verrattuna kokoelmasta eivät siis uuvu ainoastaan kahden ensimmäisen pelin konsoliversiot, vaan myös sarjaan olennaisina osina kuuluvat Dragon's Trap ja Monster Lair.

Wonder Boy Collection

Sinänsä kahden ensimmäisen pelin kolikkopeliversiot ovat mukavaa pelattavaa, etenkin kun tällä kertaa peleihin ei tarvitse syytää oikeita kolikoita. Ensimmäinen Wonder Boy eroaa sarjasta muutenkin merkittävästi. Kyseessä on sivuttain skrollaava, yksinkertainen tasoloikka, joka kuitenkin pitkästä iästään huolimatta onnistuu viihdyttämään, joskin myös paikoitellen turhauttamaan. Onneksi kokoelmaan on lisätty muista moderneista kokoelmista tutut uudistukset, kuten pelin tallentaminen milloin tahansa ja pelitapahtumien taaksepäin kelaaminen.

Wonder Boy in Monster Land veikin sitten sarjaa uuteen ja nykyään tunnetumpaan suuntaan. Vaikka vapaasta seikkailusta ei ole vielä tietoakaan, Wonder Boylle voi ostaa matkan varrella kerätyillä kolikoilla parempia varusteita, eikä suuntakaan ole pelkästään vasemmalta oikealle. Nykynäkökulmasta Monster Land on erityisesti kolikkopeliversiona mielenkiintoinen tuote. Pelin kehittänyt Westone liitti yksinkertaiseen konseptiin aikaansa nähden jopa rohkeita ideoita, jotka sopivat paremmin konsoleille kuin kolikkopeliympäristöön. Vaikka seikkailu on lineaarinen, sillä on kuitenkin mittaa parin tunnin verran, eikä haasteessakaan ole tingitty. Kolikoita sai siis silloin ennen olla mukana pelaamista varten iso pussillinen.

Tämä on mainos:
Wonder Boy Collection

Kokoelman varsinaiset helmet ovatkin sitten ne tunnetuimmat yksilöt. Wonder Boy in Monster World oli yksi alustansa parhaista seikkailuista aikanaan, länsimaissa siis. Tässä vaiheessa lineaarinen seikkailu oli vaihtunut huomattavasti vapaammin tutkittavaan ympäristöön ja etenemisessä oli mukana runsaasti Metroid-vaikutteita. Monster World on pätevää pelattavaa myös nykyään. 16-bittinen ulkoasu on kestänyt aikaa hyvin, kontrollit ovat kohdillaan ja etenemisessä on oma selkeä ja koukuttava logiikkansa.

Siksi olikin aikanaan harmi, että Monster World IV jäi vain Japanin markkinoille. Virallisen englanninkielisen julkaisunsa lännessä peli sai vasta 2019, kun nimike kuului Sega Mega Drive Minin pelilistaukseen. Monster World IV tekee kaiken paremmin kuin jo valmiiksi erinomainen Monster World. Kaikkea mahdollista on enemmän, sankaritar Asha liikkuu monipuolisemmin ja myös esillepano on parasta, mitä Mega Drivella oli elinkaarensa lopussa tarjolla. Jos Mega Drive Mini jäi ostamatta, Monster World IV oikeuttaa jo yksinään tämän kohtuuhintaisen kokoelman hankinnan.

Wonder Boy Collection
Tämä on mainos:

Näiden pelien rinnalle muutkin Wonder Boyt olisivat ehdottomasti kuuluneet osaksi, erityisesti Monster Lair. Takaisin sivuttain skrollaavaan pelityyliin palannut peli on nimittäin edelleen hyvä peli, mutta myös Monster World IV:een verrattuna hieno osoitus siitä, miten paljon Mega Drive -pelit kehittyivät kuuden-seitsemän vuoden aikana teknisesti. Fyysistä kokoelmaa ei valitettavasti ole Strictly Limited Gamesilta enää saatavilla kuin kalliina erikoisversiona, joten monelle puute on ainakin tämän kokoelman osalta lopullinen.

Wonder Boy Collection on kuitenkin teknisesti kokoelmana toimiva ja hauska nostalgiapaketti nuoruutensa Sega-pelien kanssa viettäneelle ja tietenkin myös wanhoista ajoista kiinnostuneelle nykypolvelle. Mikäli näitä ei muuta kautta ole aiemmin hankkinut, kokoelma on ihan hyvä ostos pikkurahalla.

Wonder Boy Collection
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Teknisesti pätevä, kaksi peleistä ikääntynyt tyylikkäästi
-
Puuttuvat pelit, kaksi ensimmäistä peliä ikääntynyt huonommin
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä