Suomi
Gamereactor
laitearviot

Xbox One X

Konsolien tulevaisuus on täällä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kun Sony julkaisi henkseleitä paukutellen maailman tehokkaimman konsolin, Playstation 4 Pro'n, Microsoft ei tyytynyt katsomaan asiaa sivusta. Vastavetona alkoi nyt jo yli vuoden kestänyt rummutus todellisesta tehomyllystä, joka syö PS4 Pro'n aamupalaksi ja kepittää valtaosan tietokoneistakin tehoillaan. Hypepuheiden ja oudon nimenmuutoksen jälkeen Xbox One X on vihdoin täällä. On aika tehdä esivilkaisu konsolien tulevaisuuteen.

Xbox One X tulee tyylikkään teräksenharmaassa laatikossa, jota koristavat tutun vihreät reunukset. Paketin aukaiseminen paljastaa ensimmäiseksi läjän lappuja ja simppelit asennusohjeet. Lapuilla saa koeaikaa Xboxin Game Pass ja Live Gold -jäsenyyksiin muutamien viikkojen edestä. Itse laite tulee pehmustetussa muovipussukassa tuettuna muovisuojiin ja laitteen operointiin tarvittavat johdot sekä ohjain omassa laatikossaan.

Kokoonsa nähden, joka on pienempi kuin alkuperäinen Xbox One, X-versio on yllättävän painava kapistus. Painoa selittää muuntajan änkeäminen sisään itse laitteeseen, jolloin laitteen saa tulille pelkästään sähköjohdolla. Muotoilu on yksinkertaisen pelkistetty laatikko terävine kulmineen, jonka tyylikäs mattaharmaa pinta huokuu itsevarmuutta. Ritilät konsolin sivuilla paljastavat tuuletuksen suunnan, jonka ansiosta konsolia voi tarvittaessa pitää huoletta vaikka muiden tavaroiden alustana pelkäämättä ylilämpenemistä. Pienellä kylkeen raapustetut terveiset Seattlesta paljastavat laitteen Xbox One X:ksi allekirjoituksellaan. Muuten konsolissa on nähtävissä salamyhkäisesti vain Xbox-teksti painettuna kanteen, ja tuttu X-logo toimittamassa virtanapin paikkaa.

Ensisilmäys ohjaimeen ei paljasta juurikaan eroa aikaisempaan. Muutokset ovat hyvin maltillisia, mutta kuitenkin jotain pientä säätöä on tehty. Ohjaimen muotoilussa suurin ero näkyy Xbox-napin ympärillä, jossa kaltevuutta on hiukan rajattu uusiksi. Ohjain on myös vuorattu samalla tyylikkäällä tummanpuhuvan teräksenharmaalla pinnalla kuin itse konsolikin. Tämän lisäksi ohjaimen alapuolella molempien käsien kohdalle on lisätty karheaa nappulatekstuuria parantamaan otetta.

Tämä on mainos:

Xbox One X tervehtii käyttäjäänsä käynnistyksessä varsin pramealla animaatiolla prosessorista, joka säkenöi voimaa ja mahtavuutta. Tästä jatketaan tuttuun X-logolla varustettuun vihreään ruutuun, jossa viivytään liian kauan. Tämän jälkeen onkin aika päivittää laitetta yli 700 megan edestä, jonka parissa vierähtää jonkinmoinen tovi. Onneksi Xboxin järjestelmä tunnistaa varmuuskopioidut järjestelmä- ja käyttäjäasetukset ulkoiselta kovalevyltä, joten laitteen säätäminen on kohtuullisen kivutonta ja nopeaa. Pettymykseksi itse järjestelmä on täysin sama kuin aikaisemmassakin Xboxissa, joten mitään yllättävää sisällössä ei ole.

Xbox One XXbox One XXbox One X

Mainospuheiden mukaan suurimmat uudistukset laitteessa ovat siinä, miten se pyörittää pelejä. Vaikka en vielä pääse nauttimaan 4K-resoluutiosta ja HDR -efektistä niin täytyy myöntää, että Xbox One X:n ehostetuissa peleissä on havaittavissa eroa aikaisempaan. Esimerkiksi Call of Duty: WWII -pelissä tekstuurit ovat selkeästi tarkemmat ja ehkä jopa jonkinlaista lisättyä valoefektiä oli näkyvissä, jolloin peli näyttää entistä hienommalta. Forza 7:ssä taas tarkempien tekstuurien lisäksi auton tuulilasi heijastelee rattia ja sitä ohjaavan pelaajan käsiä erittäin aidon oloisesti, ja muutenkin heijastusten ja efektien määrä oli hulppeampaa. Minkäänlaista nykimistä ei ollut nähtävissä, joten nyt enää tarvitaan 4K-resoluutiota ja HDR-efektiä ymmärtävä telkkari talouteen. Onneksi Black Friday on jo melkein nurkan takana.

Hulppeampaa graafista tasoa pyörittäessä eivät Xbox One X:n lämmöt juurikaan nousseet. Kyllä kädellä kokeiltaessa oli aistittavissa pientä lämpöä, mutta kuumaksi sitä ei voinut kutsua. Jäähdytys siis pelaa, vaikka sähkömuuntajakin on sisällä ahdettuna. Toinen huomiota herättävä asia pelatessa on laitteen äänenvoimakkuus. Siinä missä tavallinen Playstation 4 huutaa kuin tukkoinen pölyimuri jo aloitusvalikossa, ei Xbox One X:ssä lähde juuri ääntä pientä puhinaa lukuun ottamatta. Ja tämä riippumatta siitä kuinka paljon rasitusta koneelle tarjoaa.

Tämä on mainos:

Päällisin puolin ja järjestelmänsä puolesta Xbox One X on nimensä mukaisesti vain tehokkaampi jatke jo tutulle konsolille. Oikea vaikutus on hulppeissa tehoissa, jotka saavat pelit näyttämään entistä hienommalta ilman nykimistä. Se, riittääkö tämä oikeuttamaan noin kolmen sadan euron hintaeroa vanhan ja uuden laitteen välillä, on varsin yksilökohtainen kysymys. Koska samat pelit toimivat molemmissa laitteissa niin sanoisin, että jos taloudessa ei ole 4K HDR -televisiota ja Xbox One on jo hankittu, kannattaa vielä säästää rahoja. Mutta jos esimerkiksi joulua ajatellen on ajatuksissa ostaa konsoli pukinkonttiin, kannattaa samalla satsata konsoleiden tulevaisuuteen, sillä Xbox One X:ää järeämpää konsolia ei tällä hetkellä toista ole, ja siitä luulisi riittävän iloa vielä pitkään.

Xbox One XXbox One XXbox One X
Xbox One XXbox One X
Xbox One XXbox One X
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Yksinkertaisen tyylikäs look, hiljainen, tehokas, tukee vanhoja pelejä ja jopa parantaa niitä
-
Kallis, vaatii 4K HDR -telkun päästäkseen täyteen potentiaaliin, yhtä hidas käynnistys kuin Xbox Onella
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä