Melkein alusta asti oli tiedossa, että Microsoft suunnitteli seuraavalle konsolisukupolvelle kahta erilaista konsolia. Koodiniminä olivat Anaconda lippulaivamallille, ja sille toiselle sitten Lockheart. Tulossa ovat Xbox Series X ja Xbox Series S, joista se valkea S on ehdottomasti kiinnostavampi. Välittömästi herää kysymys yhteensopivuudesta, ja miten paljon pelinkehittäjät haluavat tukea kahta erilaista Xboxia tulevaisuudessa. Lisäksi Series S -konsolissa ei ole lainkaan levyasemaa.
Ulkoisesti Xbox Series S on kaunis, ja näyttää mukavasti samalta kuin aikoinaan Xbox One S. Tuuletusaukot ovat täsmälleen samankokoiset, ja päätuuletin mustalla ympyrällä tuo mieleen Xbox One S -laitteen. Edessä on yksi USB-A-paikka, ja toki ohjaimen parittamisen nappi. Takana on paikka Seagaten 1 teran muistikortille, kaksi USB-A-paikkaa ja ethernet.
Niin sanotut portit ovat samat kuin Xbox Series X -konsolissa, ja niin sen pitäisi tietysti ollakin. Lukuun ottamatta USB-C-paikkaa mitään ei tunnu puuttuvan. Ja Xbox Series S on pieni, todella pieni.
CPU: 8 ydintä 3,6 GHz (3,4 GHz kera SMT) oma AMD Zen 7nm
GPU: 4 teraflopsia lukemassa 1,550 GHz
RAM: 10 GB GDDR6
Ruudunpäivitys: jopa 120 fps
Resoluutio: 1440p ja 4K ylösskaalauksen avulla
Optinen levyasema: Ei
Tallennustila: 512GB NVMe SSD
Erot Xbox Series X -konsoliin ovat selvästi havaittavissa. Kahdeksan ydintä on kellotettu alemmalle tasolle, GPU tuottaa vain kolmasosan verrattuna Xbox Series X:n hevosvoimiin, ja on niin ikään kellotettu alemmalle tasolle, ja muistia on 10 GB GDDR6. NVMe SSD on muuten sama, mutta kooltaan vain puolet verrattuna Xbox Series X -konsoliin.
Onko tehoerolla merkitystä? Olen testannut laitetta peleillä Gears Tactics (1440p/60fps) ja Yakuza: Like a Dragon (1440p/30fps). Microsoft haluaa selvästi myydä Series S -konsolin niille, joilla ei ole 4K-televisiota, mutta haluavat silti nauttia nopeasta ruudunpäivityksestä. Tämä on konsoli niille, jotka eivät välitä resoluutiosta, ja haluavat vain pelata pelejä silloin tällöin.
Lopulta pelinkehittäjät kautta maailman määrittävät, millä tavalla uuden laitteen tehoja käytetään. Monilla on taipumuksena suosia resoluutiota, eli mahdollisesti ylöspäin skaalausta 4K-tasolle eikä niinkään 1440p.
Kaiken kaikkiaan Xbox Series S ei tunnu vanhan sukupolven laitteelta uuden sukupolven kuorissa. Muotoilu, uusi käyttöliittymä ja jopa parantuneet latausajat ovat hieno juttu. Pienen koon ansiosta Series S on "kannettava" tavalla, johon Series X ei koskaan pysty.
Ominaisuuksien osalta mukana on kaikki sama kuin Series X:ssä, eli siis Quick Resume, tallennustilan laajennus, 3D-tilaääni ja Velocity Architecture. Toisin sanoen kaikki modernit edellytykset ovat paikoillaan. Quick Resume mahdollistaa viiden pelin tilanteen tallentamisen, ja vaihdossa kestää testini mukaan noin yhdeksän sekuntia. Nopeutta saisi olla enemmänkin siis, mutta edistys on silti merkittävä, ja vaihto pelistä toiseen on lähes välitön aivan kuten Series X -konsolissakin.
Käyttöliittymä on sama kuin Series X -konsolissakin aina sitä alkuperäistä Xbox Onea myöten. Käyttöliittymä toimii sujuvasti Series S -laitteessa, ja muutaman sekunnin entinen viive on poissa. Käyttäminen on silti edelleen hieman epäintuitiivista, ja mukana on sinne tänne ahdettuna pelien mainoksia. Tällaisia ei pitäisi olla päävalikossa lainkaan. Guiden eli oppaan voi yksilöidä haluamakseen, ja uusien dynaamisten teemakuvien ansiosta valikoista saa tehtyä itselleen mieleisen. Pettymys on se, miten paljon levytilaa käyttöliittymä vie, kun tilaa ei muutenkaan ole kuin se 512 GB SSD. Käytössä ei ole kuin 361,6 GB levytilaa, joten levylle ei pahimmillaan mahdu kuin muutama peli kerrallaan. Mikäli pelien tilavaatimukset jatkavat kasvuaan, tulee lisätallennustilan ostaminen varsin nopeasti kysymykseen.
Laite on siis pieni, kaunis ja halvempi kuin kilpailijansa mukaan lukien myös Xbox One X. Testailujeni perusteella laite pysytteli pääasiassa luvatuissa lukemissa 1440p/60fps. Kokeilin pelejä Watch Dogs: Legion ja Gears Tactics (1440p/60fps). Kokeilin myös taaksepäin yhteensopivuuden turvin pelejä Hitman 2 ja The Witcher 3: Wild Hunt. Pääasiassa pelikokemus on luvatun sujuva. Toiset pelinkehittäjät haluavat 4K-tasoon asti, toiset tyytyvät 1440p, toisilla on vain 1080p, ja toisista puuttuu ray tracing, ja toisissa se taas on mukana. Oikeastaan vain Watch Dogs: Legion näyttää aidosti huonolta ilmestykseltä. Toisin sanoen peli on huonosti optimoitu ainakin näin ennen Xbox Series S -konsolin julkaisua.
Taaksepäin yhteensopivien pelien lailla tulos on juuri sellainen kuin on luvattukin lämmöntuoton osalta. Xbox Series X -konsolin lailla Xbox Series S lämpeni vain 50 asteen tietämille keskiarvon ollessa 48 astetta. Lisäksi laite on käytännössä äänetön. Vertailun vuoksi Xbox One X oli keskimäärin 49 astetta, ja ulospuhallusaukon kohdalla 52 astetta. Molemmat Series-konsolit ovat One X -mallia hiljaisemmat.
Hinnalla 299 euroa Xbox Series S on se halvin uuden sukupolven konsoli, ja sillä pääsee pelaamaan uusimpia pelejä useiksi vuosiksi. Onkin helppoa suositella laitetta tällä fyysisellä koolla ja hinnalla, kunhan vain kuuluu kohderyhmään. Se on hyvä valinta suuremmalle käyttäjäkunnalle kuin Xbox Series X.