Suomi
Gamereactor
arviot
Xing: The Land Beyond

Xing: The Land Beyond

Kuoleman jälkeistä idyllistä pulmailua seesteisissä ympäristöissä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kaikkien nykypäivän hektisten pelien parissa on välillä ihan hyvä hengähtää ja ottaa rauhallisesti. White Lotus Interactiven seesteinen esikoinen Xing: The Land Beyond on tähän oivaa ensiapua tarjoillen kevyttä ongelmanratkaisua kauniissa tuonpuoleisessa.

Pelin tarina on varsin vaikeasti luettavissa, mutta ennen kaikkea se on korkealentoinen. Kuolemasta alkava peli sisältää mytologiaa, runoutta ja muuta psykedeelistä diipadaapaa henkieläimistä tuonpuoleiseen elämään. Peli yhdistelee erilaisia kertomuksia, joiden ympärille sidotut pulmailut liitetään osaksi kokonaiskuvaa valaistumiseen ja totuudelle hahmon todellisesta minästä.

Useaan eri osaan jaetut niin sanotut seikkailut eivät varsinaisesti kerro mitä pelaajan pitää tehdä. Ajatuksena on vapaa samoilu tiettyjen rajojen sisällä ja ratkaisujen löytäminen eteenpäin pääsyyn. Pulmien ja ratkaisujen ääreen päästään hienovaraisten ja runollisten vihjeiden avulla pelin pitäessä mystiikkaa yllä. Hetken pelailu antaa selkeän kuvan päämäärästä ja siihen vievistä osista luoden selkeän kokonaiskuvan ongelmista osineen.

Xingin pulmien vahvuudet ovat niiden suurpiirteisyydessä ja selkeydessä. Peli ei alennu piilottelemaan ratkaisuja tai pakota pelaajaa tonkimaan alueen jokaista pikseliä löytääkseen kätketyn ratkaisun. Vahvasti osaksi maailmaa liitetyt ongelmat esitetään hyvin selkeästi kokonaisuudessaan, ja pelaajan päättelykyky laitetaan reilusti testaukseen. Pelkkien mekaanisten laitteiden pyörittelyn lisäksi pelissä pääsee hallitsemaan vuorokaudenaikaa ja sääolosuhteita osana pulmien ratkaisuja, jotka ovat oikein miellyttävä ja näyttävä piriste peliin.

Tämä on mainos:

Silmistä kuvattu VR-seikkailu on pelattavissa ainoastaan ohjaimella. Syy tähän ovat varmaankin vähäiset toiminnat, joita hahmo voi tehdä. Tyypillisen FPS-liikkumisen ja asteittaisen kääntelyn lisäksi pelaaja voi ainoastaan hyppiä, painella nappeja, kerätä tavaraa ja heittää niitä. Hahmon liikkuminen on aika terävää ja optimoimatonta, jolloin vapaa liikkuminen ja erityisesti korkealta hyppääminen aiheuttavat pyörteitä vatsaan. Pakollisilta toipumistauoilta ja vessakäynneiltä pidemmän pelisession aikana eivät voi välttyä ainakaan herkkävatsaiset kuten minä. Onneksi peli on pelattavissa ihan näytönkin kautta.

Xing: The Land BeyondXing: The Land BeyondXing: The Land Beyond

Sopivan vaikeiden pulmien lisäksi Xing onnistuu hyvin ulkoasunsa kanssa, joka on huoliteltu ja näyttävä. Harmoninen tunnelma on onnistuttu luomaan sävyttämällä maailma todella vahvasti. Miellyttävät sävyt vaihtelevat tilanteen mukaan yön taian sinisestä lämpimän auringon keltaiseen. Vaikuttavat yksityiskohdat näkyvät muun muassa jalanjälkinä hiekassa ja tuulessa heiluvina oksina. Maailma hengittää uskottavasti tehden muuten vähäisesti VR-tekniikkaa hyödyntävästä pelistä ehdottomasti kokemisen arvoisen juurikin kypärän välityksellä. Koko komeus jopa rullaa mutkitta normaalilla Playstation 4:llä.

Sielukkaan pelikokemuksen siunaa äänimaailma. Äänet ovat pehmeitä ja istuvat saumattomasti näytettyyn maailmaan luoden kivaa kuuluvuuden tunnetta pelaajalle. Taustamusiikki on luotu orgaanisin soittimin muistuttaen tunnelmaltaan kovasti rauhallisista joogavideoista luonnon helmassa. Jokaiselle tasolle on oma teemamusiikki, ja koska pulmien ratkaisu kestää jonkin aikaa, tulee musiikki ehkä hiukan liian tutuksi.

Tämä on mainos:

Niinkin paljon kuin Xing: The Land Beyond vaikutti ensi vilkaisulla geneeriseltä ja VR:llä ratsastavalta tylsältä pulmapeliltä, osoittautuu lopputulos päinvastoin positiiviseksi yllätykseksi. Seesteinen tunnelma ja kaunis grafiikka tuudittavat rauhallisuuteen ja sielukkaaseen pohtimiseen miellyttävän haastavien pulmien parissa. Jäykkä liikkuminen aiheuttaa pientä pahoinvointia varsinkin silloin, kun ei malttaisi taukoa pitää. Lisäksi pelillisen annin niukkuus jättää toivomaan monipuolisempaa toimintaa. Immersio paratiisimaisiin maailmoihin on kuitenkin vahvasti läsnä ja juuri oikeaa hoitoa kiireellistä arkea syrjäyttämään.

HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Seesteinen tunnelma, näyttävä ja yksityiskohtainen grafiikka, sopivan haastavat pulmat
-
Jäykkä liikkuminen, pahoinvoinnin vaara, pelillinen niukkuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä