Suomi
Gamereactor
artikkelit

Y: The Last Man (Disney+), ensitunnelmat

Maailmanlopun jälkeiseen aikaan sijoittuvan sarjakuvan TV-sarjasovitus antaa katsojalleen epätavallisen näkökulman globaaliin katastrofiin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nykyaikana maailmanlopun jälkeiseen aikaan sijoittuvat elokuvat ja TV-sarjat eivät ole mitenkään harvinaisia. Nyt tulee TV-sarjasovitus sarjakuvasta Y: The Last Man. Ensi-iltaan sarja saapuu ensi viikolla Disney+ -palveluun. Gamereactor pääsi katsomaan ennakkoon kolme ensimmäistä jaksoa. On aika kertoa, mitä on tuloillaan.

HQ

Jo nimi Y: The Last Man kertoo hyvin, mistä on kyse. Tarina seuraa Yorick Brownia, joka on tiettävästi ainoa eloonjäänyt globaalin massakuoleman jäljiltä, jossa kaikki Y-kromosomia kantavat elävät oliot menehtyivät. On siis naisten tehtävä alkaa pyörittämään maailmaa, ja edessä on myös mahdottomalta tuntuva tehtävä estää ihmiskuntaa kuolemasta sukupuuttoon. Tai siltä asiat ainakin näyttävät.

Hengissä selvinnyt Yorick (eli Y) saa hetkessä ison maalitaulun selkäänsä. Naiset nimittäin uskovat, että Yorickillä on hallussaan niin geneettinen informaatio, joka johti katastrofiin kuin myös tieto siitä, miksi juuri hän säilyi hengissä. Yorick saa apua äidiltään senaattori Jennifer Brownilta, josta on tullut äkkiä toimiva Yhdysvaltain presidentti. Apua antaa myös Agentti 355, jonka salainen palvelu on nimittänyt Yorickin turvaksi Yorickin äidin käskystä.

Tämä on mainos:

Jo pohjustus antaa mielikuvan siitä, mihin suuntaan Y: The Last Man tarinaansa aikoo kuljettaa. Ensimmäisissä kolmessa jaksossa ei kuitenkaan tähän vielä päästä. Aika käytetään juonen ja henkilöhahmojen esittelemiseen. Tämän seurauksena rytmitys on kovinkin vaihteleva. Välillä ollaan äärimmilleen jännittyneinä edeten vauhdilla, mutta sitten seuraavassa hetkessä tilanne onkin täsmälleen päinvastainen. Voi toki ajatella niin, että hitaammat osiot antavat enemmän painoarvoa vauhdikkaille jaksoille. Kuitenkin usein jaksot tekevät saman virheen kuin The Walking Dead tuntuen liian venytetyiltä tunnin jaksoiksi. 40 minuutin jaksot olisivat ehkä toimineet paremmin.

Y: The Last Man (Disney+), ensitunnelmatY: The Last Man (Disney+), ensitunnelmat

Toisaalta sarja tekee hyvää työtä henkilöhahmot esitellessään, ja samalla saadaan mielikuva heidän tavoitteistaan. Se miesten joukkokuolema tapahtuu vasta ensimmäisen jakson lopussa, joten ensimmäisessä jaksossa nähdään päähenkilöt elämässä sitä tavallista elämää ennen romahdusta. Näin katsoja kokee enemmän sympatiaa päähenkilöitä kohtaan.

Näyttelijäsuorituksien osalta Ben Schnetzer tuntuu istuvan hyvin Yorickin rooliin, ja Diane Lane esittää voimakastahtoista senaattori Brownia. Ashley Romans on puolestaan mystinen Agentti 355, ja toki paljon muitakin on sarjassa mukana. Luvassa on koko joukko kyvykkäitä naisia näyttämässä, miten ihminen kokisi sarjassa kuvatut tapahtumat.

Tämä on mainos:

Kaikesta huolimatta en kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttunut. Katsoin The Walking Deadia peräti kuuden kauden verran ennen kuin uskalsin todeta itselleni, että nyt kannattaa luovuttaa. Tämän ansiosta olen oppinut, että maailmanlopun jälkeiseen aikaan sijoittuvilla tarinoilla on paljon yhteistä huolimatta omaperäisestä lähtökohdasta. Näin ollen luvassa on paljon sellaisia tarinoita, joita on nähty jo aiemmin. Toisin sanoen tarinoilla on tapana alkaa vahvasti, ja sitten jatko onkin pelkkää alamäkeä. Rytmityksen ongelmat jo mainitsinkin ja saa nähdä, jatkuuko sama myös kauden edetessä.

Y: The Last Man (Disney+), ensitunnelmatY: The Last Man (Disney+), ensitunnelmat

Niin tai näin, tummasävyisen sarjan aloitus lupaa paljon ja odotan innolla, mihin Yorickin tarina vie. Mikäli maailmanlopun jälkeiset tarinat kiinnostavat, kannattaa katsoa ainakin ne kolme ensimmäistä jaksoa Y: The Last Manista.Ladataan seuraavaa sisältöä