Humanitaariset operaatiot Kongon demokraattisessa tasavallassa ovat kokeneet merkittävän takaiskun, koska Yhdysvaltojen äskettäinen ulkomaisen avun keskeyttäminen on vaikuttanut vakavasti avustustoimiin.
Bruno Lemarquis, YK: n korkein avustusvirkamies maassa, korosti tiistaina pidetyssä konferenssissa, että Yhdysvallat osallistui 70% viime vuoden humanitaarisen avustussuunnitelman rahoituksesta, yhteensä 1,3 miljardia dollaria, josta 910 miljoonaa dollaria tuli Washingtonista.
Sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi 90 päivän tauon ulkomaiselle avulle vain muutama päivä presidenttikautensa jälkeen, monet tärkeät ohjelmat ovat joutuneet pysähtymään, jättäen miljoonat siirtymään joutuneet kongolaiset ilman hengenpelastavaa tukea.
Humanitaarinen tilanne on erityisen vakava, kun maa kamppailee itäisillä alueillaan kiihtyvän kapinan kanssa, joka on ajanut satoja tuhansia ihmisiä kodeistaan, ja M23-kapinalliset uhkaavat nyt edetä Bukavuun.
Lemarquis korosti voimakasta riippuvuutta Yhdysvaltain rahoituksesta ja totesi, että hätäterveys- ja suojaohjelmat kärsivät eniten, ja jotkut YK: n koordinointitoimet joutuivat pysähtymään.
Tähän mennessä Yhdysvallat on näyttänyt vihreää valoa joidenkin ohjelmien jatkamiselle, mutta epävarmuus varjostaa edelleen avun tulevaisuutta alueella. Toistaiseksi jää nähtäväksi, kuinka kauan nämä humanitaariset ohjelmat voivat kestää Yhdysvaltojen muuttuvan ulkomaanapupolitiikan keskellä.