Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC U28G2XU

Erinomainen 4K-näyttö käyttötarkoituksesta riippumatta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Valmistajien mallimerkintöjen perusteella on usein haastavaa tehdä päätelmiä siitä, millaisesta tuotteesta on kyse. AOC:lla monitorisarjoja on ainakin neljää eri sorttia.


  • U eli 4K (2160p)

  • Q eli QHD (1440p)

  • Tuumakoolla mallimerkintänsä suoraan aloittavat Full HD eli 1080p-mallit

  • AGON-sarja pelaajille

Nyt testissä on U-sarjan 28" 4K-näyttö IPS-paneelilla ja 144 Hz paneelilla. Speksien valossa se sopii hyvin pelaamiseen, mutta AGON-merkintää sille ei ole annettu. Onko kyse siitä, että jalka ei ole kokometallinen eikä RGB-ledejä ole koristeena matkassa? Vai siitä, että AGON-sarjan näytöt eivät lähtökohtaisesti sovi ammattimaisempaan käyttöön, johon tämä U-sarjalainen taas sopii?

Musta, erittäin pieniprofiilinen näyttö seisoo muovijalkansa päällä ja on näin varsin kevyt (6,1 kg) vajaan 1,5 kg painoisen kolmisakaraisen jalkansa kanssa. Mekaaniset säädöt ovat ensiluokkaiset, ja näyttö taipuu kaikkiin mahdollisiin suuntiin pivot eli pystykääntöominaisuus mukaan lukien. Erillistä muuntajaa ei tarvita, mikä on aina iloinen asia.

Tämä on mainos:

HDMI 2.1 ei ole tuettuna, joten tietokone on syytä kiinnittää näyttöön DisplayPort v1.4 -liitintä käyttäen. 144 Hz virkistystaajuus saadaan 4K:lla käyttöön hyödyntämällä DSC- eli Display Stream Compression -ominaisuutta, jolla DisplayPort v1.4:n kaistanleveys saadaan riittämään.

4K-resoluutio 28" tuumakoossa tekee IPS-paneelin pikselitiheydestä tiiviin. Kuva näyttää suoraan paketista otettuna erittäin hyvältä, mikä selittyy korkean pikselitiheyden lisäksi myös niin tehdaskalibroinnilla kuin 10bit-paneelilla (8+2 FRC). Väritarkkuus on erinomainen eikä valikoihin tarvitse koskea. Onneksi näin, sillä hallintatatin sijasta näyttöä säädetään alarivin löysillä, valaisemattomilla ja matalilla muovipainikkeilla. Tuntuma on olematon, ja AOC:n perinteisen säätövalikon käyttäminen ei ole ihan selvää. Virtapainike on sentään oma nappulansa, vaikka se samanlainen rimpulapainike onkin.

Paneelia on vaikea olla ylistämättä. Pelaaminen sujuu olemattomilla varjo- ja haamukuvilla, latenssit ovat alhaiset ja IPS-näytöille tyypillistä IPS-hohdetta on testatussa yksilössä erittäin vähän. VRR, jolla ruudunpäivityksestä saadaan pelaajalle tasaista, on tuettu 48 Hz alkaen. Toisin sanoen tilanteissa, joissa ruudunpäivitys yltää vähintään 48 kuvaan sekunnissa.

AOC U28G2XU on kokonaisuudessaan erinomainen 4K-näyttö. Se sopii erittäin hyvin niin pelaamiseen kuin ammattimaisempaan värienmäärittelyyn unohtamatta kuvan ja videon käsittelyä. Miinuksiakin toki on. HDR400 on markkinointihössötystä, joka ei täytä HDR:n henkeä, ja alarivin valaisemattomat painikkeet aiheuttavat harmaita hiuksia silloin, kun valikoita haluaa selata. Tarkat värit ja tehdaskalibrointi tekevät valikoiden ratsastamisesta kuitenkin käytännössä turhaa touhua, jollei esimerkiksi näytön kirkkautta tai kontrastia halua säätää. Hyvää ei saa aivan halvalla, ja näytöstä joutuu pulittamaan suomessa noin 700 euroa.

Tämä on mainos:

Gamereactor suosittelee!

AOC U28G2XU
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Mekaaniset säädöt, pivot, 4K + 28", IPS, 144 Hz, VRR, tehdaskalibroitu, ei muuntajaa, 10bit (8+2 bit)
-
Valaisemattomat ja kömpelöt alarivin painikkeet, HDR400
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä