Atlantin valtameren tuolla puolen pääkonttoriaan pitävä Glorious on tuonut markkinoille täysin yksilöitävät näppäimistöt, jotka ovat löytäneet tiensä myös Suomeen. Käyttäjän valinnaksi jää valita runko, kytkimet, näppäinhatut ja peitelevy säätönuppia ja tietenkään kaapelia unohtamatta. Värejä ja materiaaleja on useita. Näppäimistön voi koota joko itse valitsemistaan komponenteista tai ostaa valmiiksi rakennettu näppäimistö, jolloin tarjolla olevien komponenttivaihtoehtojen määrä on pienempi. Elämä on kokemista varten, joten tartuin tilaisuuteen koota näppis itse valituilla komponenteilla.
Näppäimistö saapui vähemmän yllättävästi useammassa laatikossa. Ihan ymmärrettävää, kun valittavia komponentteja on paljon. Näppäimistön paketista paljastui raskas 1,5 kg runko, jonka massa todella yllättää käteen nostaessa. Se on karkeasti kaksi kertaa niin painava kuin perinteinen 75% näppäimistö kokonaisuudessaan. Painon selittää se, että runko on jyrsitty yhtenäisestä alumiinipalasta eikä muoviosia rungossa ole pois lukien pohjan kumiset liukuesteet ja mahdolliset sisäpuolen kaapelointien eristeet ja pehmusteet.
Toisesta paketista nousivat valitsemani Glorious Panda Tactile -kytkimet, kolmannesta näppäinhatut, neljännestä kaapeli, viidennestä kirkkaamman valkoinen harjatusta alumiinista valmistettu kytkinlevy ja kuudennesta vielä potikan nuppi, ja kaikki valitsemissani väreissä. Kytkimet olisi voinut tilata vielä rasvaamattomina, mutta hyvän tavan mukaisesti soin kokeneemman osapuolen rasvauksen neitseellisen kokemuksen kanssa.
Kokoaminen onnistui yllättävän hyvin verkkosivuilla olevien ohjeiden avulla, kunhan sinne asti pääsee. Intuitioon sen sijaan ei kannattanut luottaa, mutta pitihän se kokeilla ilman ohjeita. Purin runkoa alkuun turhankin pitkälle kytkinlevyä vaihtaessa, mutta onneksi sain piirilevyn sisälmyksineen ehjänä takaisin paikoilleen. Nettisivuilla ilmoitettiin selkeästi, että tarve on irrottaa vain osa ruuveista, eikä suinkaan kaikkia.
Kytkimiä toimitetaan varaosina kymmenittäin ylimääräisiä, sillä niiden ohuet metallipiikit taipuvat helposti rikki, jos kytkintä painaa väärin kiinni. Muutaman kerran näin myös kävi. Näitä painaessa kiinni runkoon joutuu nimittäin käyttämään melkoisesti voimaa, minkä sormenpäissään huomaa viimeistään muutaman kymmenen perättäisen painalluksen jälkeen. Kytkinten jälkeen oli näppäinhattujen vuoro, jotka oli helppo löytää järjestyksessä fiksusti suunnitelluista pakkauksistaan. PBT-muoviset hatut ovat laadukkaan tuntuisia eikä pelkoa kulumisesta ole. Näppis kiinni tyylikkäällä USB-C-kaapelilla ja painikkeet on äkkiä testattu. Jos kytkimiä tai näppäinhattuja oli huonosti kiinni niin lisää voimaa! Kokonaismassaksi vaaka näyttää ilman kaapelia 1,7 kg.
Näppäintuntuma on kertakaikkisen uskomaton. Kymmeniä ja kymmeniä näppäimistöjä testanneena GMMK Pro pesee helposti pöytää kaikella aikaisemmin koetulla. Näpyttely on erittäin tarkkaa, nopeaa ja reaktiivista ainakin valitsemillani taktiilisilla Glorious Panda -kytkimillä. Näppiksen kanssa pystyy käyttämään mitä tahansa tarjolla olevia viisipinnisiä normaalikokoisia kytkimiä, ja tuntuma varmasti muuttuu kytkimiä vaihtamalla erilaiseksi.
Näppäinhatut liikkuvat paikoillaan erittäin vähän sivusuunnassa ja painallukset rekisteröityvät virheettä. Glorious Core -sovelluksen "input latencyksi" asetin alhaisimman 2 millisekunnin valinnan. Alle 4 ms tuloksia pidetään yleisesti hyvinä langallisille mekaanisille näppäimistöille. Sovellus mainitsi, että kannattaa nostaa, jos tuplapainalluksia alkaa näkymään, mutta onneksi reilun kuukauden testikäytössä sellaisia ei havaittu. Ei tekstejä kirjoittaessa tai virhepainalluksina peleissä.
75% kokoluokassa numeronäppäimistöä saati erillisiä media- tai makropainikkeita ei ole. Sovelluksen avulla onnistuu näppäimistön painikkeiden säätäminen erittäin kattavasti, joten niin mediaominaisuudet kuin makropainikkeet saa halutessaan säädettyä käyttöön. Sovelluksella onnistuu myös LEDien värimaailman määrittäminen painikekohtaisesti, jos esiasetukset eivät miellytä. Käytetyimmäksi ominaisuudeksi sovelluksen kanssa osoittautui painikkeiden uudelleen bindaaminen. Viimeiset toimintapainikkeet saivat alkaa toimimaan värjättyinä mediapainikkeina ja Windowsin "snipping toolin" käynnistävänä pikapainikkeena. Erittäin positiivisesti sovellus toimi hyvin luotettavasti ja on selkeä käyttää, mitä kaikkien valmistajien ohjelmistoista ei valitettavasti voi sanoa.
On aika napista, mutta ei napeista. Miinusta on annettava rannetuen sekä kulmasäädön puutteesta. Jälkimmäisen voi kiertää mekaanisesti näppäimistön takareunan alle vaikkapa paperia pinoamalla, mutta rannetuen tarvitsee käytännössä muualta, jollei käsi ole kokoa Hulk. GMMK Pron etureuna on noin kahden sentin korkeudella pöydästä, jolloin pienikätisellä ranne jää selvästi notkolle ylöspäin. Tämä ei ergonomisesti ole miellyttävää. Kaivamalla irrallisen rannetuen kaapista lopputulokseksi syntyi paras koskaan käyttämäni näppäimistö, josta en usko ihan äkkiä luopuvani. Toivottavasti tulevaisuudessa GMMK:n Pro-sarjaan nähdään tulokkaana myös täysikokoinen malli, sillä sille olisi varmasti myös kysyntää laatua arvostavien käyttäjien joukossa.
Hintaa kootulle kokonaisuudelle muodostuu jo yli 300 euroa, mikä näppäimistöstä on melko käsittämätön kasa euroja. Toisaalta tuntuma ja laatu näppiksen kanssa on aivan eri luokkaa kuin kilpailijoiden muovirunkoisten rimpuloiden kanssa. Rannetuen ja kulmasäädön puute harmittaisi merkittävästi enemmän, jos edellisen näppäimistön rannetukea ei olisi ollut tarjolla korjaamassa tilannetta. Näppäintuntumalle voi antaa arvosanaksi yksitoista, mutta yllä olevien miinuksien takia arvosanaa on rokotettava pykälällä ja huomioitava maksimipisteet. Gamereactor suosittelee parasta näppäintuntumaa hakeville, joilla kädessä riittää kokoa tai kaapissa on irrallinen rannetuki.