Suomi
Gamereactor
laitearviot

Razer Blackwidow v3 Pro

Erinomainen näppäimistö kärsii merkittävästä suunnitteluvirheestä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Razer Blackwidow v3 Pro

Razer Blackwidow lienee yksi maailman tunnetuimmista pelinäppäimistöistä. Musta leski sikisi pimeästä vuonna 2010, ja siitä on vuosien varrella tehty vaikka minkä sortin versioita. Gamereactor sai testiin näppäimistön uusimman muodon Blackwidow v3 Pro.

Ominaisuuksien valossa näppäimistö vakuuttaa välittömästi. On kaksoispainetut näppäinhatut, mekaaniset Razer Green (tactile & clicky) -kytkimet, langattomuus niin adapterilla kuin bluetoothin yli, rannetuki, USB-C, täysi RGB-valaistus ja hyvin sijoitetut mediapainikkeet numeronäppäinten yläpuolelle. Ominaisuudet eivät kuitenkaan tule ilmaiseksi, ja kyseessä on yksi kalleimmista markkinoilla tarjolla olevista pelinäppäimistöistä. Hintalapussa lukee vaatimattomasti 250 euroa. Ja juuri tästä syystä onkin poikkeuksellisen ikävää, että näppäimistössä on hinnasta huolimatta kriittinen suunnitteluvirhe, joka harmittaa enemmän kuin ensin kuvittelisi. Virhe paikallistuu rannetukeen.

Rannetuen yläreuna, siis pinta jolla ranne lepää, on valmistettu vaahtomaisesta muovista, keinonahasta, kumista tai ainakin jostakin edellämainituista. Ilmava materiaali ei hiosta lainkaan, ja joustaa juuri sopivasti käsivarren alla ollen samalla varsin ylellisen tuntuinen. Tuki on myös näpsäkän kokoinen, ja näyttää valokuvissa fiksusti suunnitellulta ja toimivalta kokonaisuudelta: se on muotoiltu varsin tyköistuvasti näppäimistön muotoiseksi (ja on varsin kapea). Epäusko kuitenkin koittaa välittömästi, kun rannetuen yrittää saada kiinnitettyä paikoilleen näppäimistöön. Sepä ei onnistu. Ei niin millään, sillä niin mekaanisia saati magneettisia kiinnikkeitä ei yksinkertaisesti ole. Se siitä huippuergonomiasta kun rannetuki päättää vaihtaa maisemaa pelisession aikana ja ranne liukuu vaakasuuntaisesti sivulle. Heiveröinen rannetuki saattaa vielä lähteä liukumaan näppäimistön päälle, jolloin ärräpäät ilmestyvät äänekkäästi huoneeseen.

Tämä on mainos:
Razer Blackwidow v3 Pro

Tuen alla on useampi kuminen grippitassu, mutta ne eivät riitä pitämään rannetukea millään paikoillaan intensiivisimmissä pelisessioissa. Manaukset ja muut pimeyden loitsut tulee ärjyttyä läpi, kun rannetuki liukuu yht'äkkiä käsien alta vieden sormet mukanaan näppäimiltä. Helkutti sentään! Miten voi olla, että tämän hintainen huippunäppäimistö tekee näin perustavanlaatuisen virheen? 40 euroa edullisemman Razer Huntsman Eliten rannetuki on kiinnikkeineen samaan aikaan napakymppi. Perinteisessä kirjoituskäytössä rannetuki ei ole vielä toistaiseksi luikkinut karkuun.

Razerin omat Green-kytkimet ovat taktiiliset ja napsahtavat. Ääntä niistä tosiaan lähtee, mutta ne ovat erittäin mielyttäviä painella. Äänekkyyttä lukuun ottamatta niistä ei ole pahaa sanottavaa. Myös näppäinhattujen alle sijoitetut RGB-ledit on sijoitettu hyvin, eivätkä ne häikäise käyttäjäänsä mistään käyttökelpoisesta asennosta. Makropainikkeita ei ole, vaan näppäinasettelu on täysin standardi täysikokoiselle näppäimistölle. Funktiopainikkeisiin on sidottu ledien kirkkaudensäätöä, pelitilaa ja Synapse-sovellus on selkeä ja helppo käyttää. Sen kautta onnistuvat kaikenlaiset Razer-laitteiden yksilöinnit ja säädöt. Ensitöikseni kävin vaihtamassa äänenvoimakkuusrullan säädöt siten, että vastapäivään pyöräytys lisää äänenvoimakkuutta (siis ylös) ja myötäpäivään (eli alas) on vähemmän volumea. Tässä on todennäköisesti jokin insinööri ajatellut vahvistimen potikoita suuntia valitsessaan. Suurin harmitus tulee siitä, että sovellus hidastelee tai jumahtelee täysin satunnaisesti.

Kokonaisuudessaan Razer Blackwidow v3 Pro aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia. Itse näppäimistö on fantastisen hyvä, lähes täyden kympin näppis, mutta ärräpäät lentelevät rannetuen liukuessa jatkuvasti minne sattuu rivakammissa pelisessioissa. Synapse-ohjelmisto on hyvä toimiessaan, mutta jos hidastelut käyvät kismittämään, eipä sitä tarvitse käyttääkään. Rannetuen kiinnikkeettömyys rankaisee arvosanaa kahdella tai jopa kolmella pykälällä. On täysin käsittämätöntä, että Razerin kaltainen konkarifirma ajaa tällaiseen suunnitteluvirhemiinaan. Jos tiedät varmaksi, ettet kaipaa rannetukea, Blackwidow v3 Pro:sta saa mitä mainioimman näppäimistön pöydälleen. Meidän muiden on katsottava aidan toiselle puolelle tai harkittava jesaria vakavissaan.

Tämä on mainos:
Razer Blackwidow v3 Pro
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kaksoispainetut ABS-muoviset näppäinhatut, langattomuus, näppäintuntuma, hyvin sijoitetut mediakontrollit, ei makropainikkeita, standardi USB-C-kaapeli, Synapse-sovellus toimiessaan
-
Rannetuessa ei minkäänlaista kiinnikettä näppäimistöön, epäsymmetrisesti sijoitettu kaapeli, äänenvoimakkuus toimii oletusasetuksilla väärään suuntaan, Synapse-sovelluksen tahmailu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä