Sennheiser on päivittänyt langattomien kuulokenappien tarjontaansa. Teknisten tietojen valossa kyseessä on suora kilpailija markkinoita hallitseville Applen AirPod Pro -napeille, jotka toimivat arviossani verrokkeina. Sennheiserin uutukaisten hintapyyntö on 300 euron hujakoilla, joka keväällä 2024 on jo pykälän korkeampi kuin samaan hintaan 2022 syksyllä julkaistujen toisen sukupolven AirPod Pro -nappien kanssa.
Tyylikäs tummalla kangasmateriaalilla punottu USB-C-liitäntäinen latauskotelo paljastuu vaatimattomasta pahvirasiasta. Napit sekä kotelo ovat AirPodeja kookkaammat. Napeissa kiinni olevien M-kokoisten silikonitulppien lisäksi mukana tulee myös kolme muuta kokoa silikoneja korvakäytävään (S, L ja XL). Harvinaisempaa on, että mukana toimitetaan myös vaihdettavia sovite-eviä koissa S ja L oletus-M-evän lisäksi. Kaikki silikonit kokeiltuani M-kokoiset olivat valintani eli palasin lähtöpisteeseen alkuepäilyksen jälkeen. Kuulokkeet pysyvät hyvin korvassa kiinni eikä välitöntä mekaanista ahdistusta iskenyt ensimmäisen puolen tunnin aikana. Napit eristävät ääntä yllättävän paljon jo puhtaasti silikonien ja käännä ja lukitse -mekaniikan myötä, millä napit saadaan pysymään tukevasti korvakäytävässä paikoillaan.
Akkukestoa napeille luvataan 7,5 tuntia ja latauskotelo pystyy lataamaan napit kolmesti täydellä latauksella eli kuunteluaikaa saa noin 30 tuntia ilman latauskotelon latailua. Akkukestoon pystyy myös vaikuttamaan itse tiputtamalla Bluetoothin äänenlaatua ja näin myös kaistanleveyttä alemmas. Yhteys muodostuu korkeimmillaan uusimman versio 5.4 Bluetoothin yli ja napeissa on myös kolme mikrofonia kummallakin puolella, joten puhelinkäyttö onnistuu hyvin. Paritus puhelimen kanssa onnistui ensimmäisellä kerralla vaivatta, ja Sennheiserin Smart Control -sovellus oli helppo ottaa käyttöön. Ensikäynnistyksellä kuulokkeiden "firmware" päiviteltiin muutamassa minuutissa.
Äänenlaadullisesti kuulokkeet ovat erinomaiset. Ne soivat puhtaasti, kirkkaasti ja erottelevasti. Äänikenttä on laaja ja instrumenttien sijainti sekä syvyys ovat havaittavissa. Sennheiser soi siis varsin hyvin soivia Airpod Pro -nappeja paremmin. Sennheiserin langallisia kuulokkeita vaivaa yleinen tummuus, joita näissä napeissa ei samalla tavalla ole läsnä. Piste Sennheiserille.
Kumpikin nappi sisältää pinnan eleohjauksia varten ja käytännössä kaikki toiminnot ovat elein saavutettavissa perustoimintojen pysäytä/käynnistä/vastaa puheluun/siirry seuraavaan/edelliseen kappaleeseen -lisäksi. Toimintoja on niin paljon (esimerkiksi äänen- ja läpinäkyvyystilanvoimakkuuden säätö, vastamelun ja läpinäkyvyystilan välillä siirtyminen, puhelun hylkääminen ja toiseen puheluun siirtyminen), että kummallakin kuulokenapilla on omat kosketustoimintonsa. Niiden iskostumisessa selkärankaan meneekin jo hyvä tovi. Viime vuonna testattujen Bowers & Wilkins Pi7 S2 -nappien kaltaisesta käytettävyyshelvetistä ei sentään ole kyse. Eleohjauksia on siis paljon. Oletuksena niin paljon, että välillä napit rekisteröivät vikakomentoja, vaikka tarkoitus oli kuinka tehdä jotain aivan muuta. Onneksi sovelluksella pääsee muokkaamaan suurinta osaa toiminnoista ja poistaa halutessaan kokonaan pois päältä tai kytkeä toiseen eleeseen.
Epämieluisia asioitakin on. Kuukauden testijakson aikana ilmeni satunnaisia yhteysongelmia ja ohjelmiston jäätymisiä, mutta ne ratkesivat joko käynnistämällä sovellus uusiksi tai viimeistään uudelleen parittamalla napit. AirPodien kanssa ongelmia on ollut selvästi vähemmän, joten tältä osin piste Applelle.
Reilun tunnin lenkillä nappien huomasin istuvan korvakäytävään AirPodeja huonommin, mikä ilmenee paineen tuntuna. Toisin kuin AirPodien kanssa, Sennheiserin napeista tuli olo että "nämä on ainakin saatava hetkeksi pois korvasta". Ehkä kyse on kuitenkin vain yksilöllisestä korvakäytäväkokemuksesta, jonka syvemmälle uppoava nappi aiheuttaa. Kyse ei ollut vastamelun aiheuttamasta outoudesta vaan mekaanisesta tuntemuksesta. Tuntemus väheni kerta kerralta ja nappeja pystyi pitämään korvissa pidempään ennen kuin vastaava olo ilmeni. Kyse taitaakin olla vain uuteen totuttautumisesta.
Pisin miinus on heikosti toimiva vastamelutoiminto ulkona ollessa, sillä asetuksista riippumatta testiyksilön kanssa oli selvää tuulen rahinaa ja kohinaa. Tämä kuulostaa siltä kuin läpinäkyvyystila olisi päällä ja mikrofoniin puhallettaisiin, vaikka tilaa ei ole kytketty käyttöön. Apple vie Sennheiseriä kuin litran mittaa tältä osin, sillä vastaavia ongelmia ei ole vastamelutoiminnon kanssa lainkaan.
Sennheiserin napit jättävät itsestään hieman ristiriitaisen kuvan. Ne tarjoavat erinomaista äänenlaatua, mutta eivät tahdo soveltua nopeatempoiseen liikkuvaan ulkokäyttöön vastamelutoiminnon ongelmien vuoksi. Tuulinen ympäristö johtanee samaan tilanteeseen. Korjaantuuko tilanne tulevaisuudessa firmware-päivityksellä vai onko kyseessä rakenteellinen vika? Sitä en tiedä. Nyt niitä käyttää mielellään sisätiloissa tai tyynellä ilmalla liikkuessa, mutta ilmamassan vauhdin noustessa korvissani ovat vielä toistaiseksi AirPodit.