Suomi
Gamereactor
laitearviot

8Bitdo SF30 Pro Bluetooth Gamepad

Retrosti muotoiltu vaihtoehtoinen ohjain on mitä parhain 2D-peleihin Switchille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nintendo Switchin virallinen Pro Controller -ohjain on mahtava silloin, kun haluaa pelata pelinsä isolta ruudulta. Vastaavasti hintaakin on noin 80 euroa, joka on suorastaan sikamainen hinta ohjaimesta. Pro Controllerin ristiohjain on sekin laadukas, mutta jättää toivomisen varaa ennen kaikkea toiminnallisissa kaksiulotteisissa peleissä. Juuri tätä puutetta paikkaa loistavasti SF30 Pro Bluetooth Gamepad. Hintaa tälläkin ohjaimella on rapia 60 euroa, mutta laadusta kannattaa kyllä sen verran maksaa.

SF30 Pro on muotoiltu viimeisen päälle klassisen Super Nintendon ohjain mielessä. Alkuperäisen verrattuna mukana on jokunen ylimääräinen nappi, kaksi analogitattia ja langattomuus. Painoa on vain 250 grammaa, joka Pro Controllerin jälkeen tuntuu hieman liian kevyeltä. Tähän kuitenkin tottuu nopeasti. Kokoa puolestaan SF30 Pro'lla on 144 x 63,5 x 33 mm. Noin käytännössä ohjain on kooltaan melkein identtinen alkuperäisen Super Nintendon vastaavan kanssa. Lapsena pyöreä ja lättänä ohjain istui täydellisesti käteen, mutta nyt aikuisena se tuntuu hieman liian pieneltä. Sormeni ovat jokseenkin pitkät, joten en saa ohjaimesta täysin luonnollista otetta kämmeniäni vasten. Näin ollen SF30 Pro "kelluu" sormieni varassa pelaamisen aikana. Varsinaisena ongelmana moista ei voi pitää, mutta lyhyt tottumisprosessi on tehtävä joka kerta, kun ohjaimella ryhtyy pelaamaan.

Langaton kytkeminen tapahtuu pääpiirteissään samalla tavalla kuin Pro Controllerinkin yhdistäminen. Erona on se, että SF30 Pro etsii yhteyttä selvästi kauemmin kuin Nintendon virallinen ohjain. Lisäksi Pro Controller kytkeytyy päälle mitä tahansa nappia painamalla, kun taas SF30 Pro vaatii Start-napin painamisen, ja muutaman sekunnin ajaksi suuntaamisen Switchiä kohti. Tämäkään ei ole varsinaisesti ongelma, mutta eron viralliseen ohjaimeen huomaa nopeasti.

Sekä analogitatit että ennen kaikkea suurikokoinen ristiohjain ovat erittäin laadukkaita. Tattien tuntuma on hyvä, joskin ne on ymmärrettävästi sijoitettu varsin lähelle toisiaan. Näin ollen aktiivista tattipyörittelyä vaativia pelejä kannattaa edelleenkin pelata nimenomaan Pro Controllerilla. Testasin muutaman illan ajan Mario Kart 8 Deluxen verkkokarkeloita SF30 Pro'lla, ja hyvinhän se toimi. Mutta kuten sanottua, SF30 Pro ei pärjää perinteisenä tattiohjaimena Nintendon viralliselle ohjaimelle.

Tämä on mainos:

Illan tähti on kuitenkin SF30 Pro'n ristiohjain, ja juuri siksihän moni tämän palikan ostaakin. En enää muista alkuperäisen Super Nintendon ristiohjaimen tuntumaa, mutta ainakin moderneihin ohjaimiin tottuneelle aikuiselle SF30 Pro'n tuntuma on mitä loistavin. Komennot välittyvät juuri oikealla tavalla peukalon alta ruudulle. Käytin runsaasti aikaa pelaten niin Axiom Vergea kuin Shantae: Half-Genie Heroakin. Se tuli selväksi, että jos peli meni huonosti, ei vika ollut ainakaan ristiohjaimessa.

8Bitdo SF30 Pro Bluetooth Gamepad8Bitdo SF30 Pro Bluetooth Gamepad8Bitdo SF30 Pro Bluetooth Gamepad

Muut napit eivät valitettavasti ole ristiohjaimen lailla yhtä timanttisia. Niin liipaisimista kuin tavallisistakin napeista puuttuu odotettua massan tuntua, jossa painamisen todellakin tuntee sormensa alla. Kaikki toimii hyvin, mutta varsinkin virallisen Pro Controllerin ja SF30 Pro'n välillä vaihtaessa nappien sormituntuman ero on merkittävä. Tästä huolimatta pelaan jatkossakin kaksiulotteiset toimintapelini Switchillä nimenomaan SF30 Pro'lla, koska ristiohjaimen tuntuma ja retroileva muotoilu soveltuvat näihin peleihin kaikkein parhaiten.

Mukana on myös varsin intensiivinen värinätoiminto. Ohjaimen keveyden vuoksi melkein pudotin palikan sormistani, kun ensimmäisellä kerralla pelästyin voimakasta värinää. Henkilökohtaisesti pelaan lähes aina ilman värinää, joten kytkin ominaisuuden varsin nopeasti pois päältä. Toinen toimiva ja ihan kiva ominaisuus on, että SF30 Pro tukee myös liikeohjausta. Tämä mahdollistaa kikkailun esimerkiksi Super Mario Odysseyn Cappy-lakkia viskoessa. Mitään erityistä vaikutusta ei liikeohjaus kuitenkaan onnistu tekemään.

Tämä on mainos:

Lataaminen tapahtuu mukana tulevalla USB-kaapelilla, mutta samaan tarkoitukseen sopii täydellisesti myös pro Controllerin latauspiuha. SF30 Pro toimii myös PC:llä, Macilla ja Android-laitteilla, mikäli moinen kiinnostaa. Edellä mainituille alustoille on kuitenkin tarjolla parempaakin, joten valtaosa pelaajista tulee käyttämään ohjainta ennen kaikkea Nintendo Switchillä.

Langattomuus, analogitatit, värinätoiminto ja liikeohjaus yhdessä loistavan ristiohjaimen ja retroilevan muotoilun kanssa tarkoittavat kaikki yhdessä sitä, että SF30 Pro on kelpo ohjain käytettäväksi missä tahansa Nintendo Switchin pelissä. Parhaimmillaan palikka on kuitenkin ristiohjaimensa ansiosta juuri klassisten kaksiulotteisten toimintapelien kanssa. Tähän ohjain on epäilemättä suunniteltukin, ja juuri siihen tarkoitukseen SF30 Pro on mitä suositeltavin hankinta.

8Bitdo SF30 Pro Bluetooth Gamepad
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Loistava ristiohjain, jämäkät tatit, nostalginen muotoilu, hinta verrattuna Pro Controlleriin
-
Nappien tuntuma verrattuna Pro Controllerin vastaaviin, turhan kevyt
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä