Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
A Beautiful Day in the Neighborhood

A Beautiful Day in the Neighborhood

Erinomainen kuvaus ystävyydestä ja lempeydestä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Mister Rogers on rapakon takana vaikuttanut, myyttisetkin mittasuhteet saavuttanut hahmo, jonka uraauurtavat lastenohjelmat opettivat lapsia käsittelemään kehittyviä tunteitaan. Suomessa hän on jäänyt valitettavasti kovin vähän tunnetuksi, mutta A Beautiful Day in the Neighborhood on omiaan avaamaan sitä, miksi Fred Rogersilla oli niin suuri vaikutus niin monien ihmisten mielenmaisemaan.

A Beautiful Day lähestyy Rogersia tositarinan kautta. Kyyninen ja nihilistinen Esquiren tutkiva journalisti - elokuvassa Lloyd Vogel, tosielämässä Tom Junod - saa pomoltaan "höpötehtävän" käydä haastattelemassa Mister Rogersia, mutta hän löytääkin tarinan lisäksi ystävän, joka on valmis auttamaan ongelmiensa kanssa painivaa toimittajaa.

A Beautiful Day in the Neighborhood
Tämä on mainos:

Jos tarina ei olisi tosi, se olisi toivottoman hömelö ja siirappinen. Toki se on nykyiselläänkin dramatisoitu, ja Junod itse vaati nimensä muuttamista elokuvaan, koska se erosi liikaa todellisuudesta. On kuitenkin tärkeää huomata, ettei hänellä ollut mitään valittamista Fred Rogersin kuvauksen suhteen, vaan häntä kaihersi elokuvaan loihdittu alkoholisoitunut hulivili-isä, jollaista hänellä ei ollut.

Vogelin roolissa nähdään erityisesti The Americans -sarjasta tunnettu Matthew Rhys, kun taas Fred Rogersia esittää ehkä se ainoa ihminen, joka pystyisi häntä esittämään, nimittäin Tom Hanks. Sanomattakin on selvää, että näyttelijäntyö elokuvassa on korkeinta mahdollista tasoa. Hanks uppoutuu ja lähes katoaa Rogersin rooliin tavalla, joka on tuskin edes teoriassa mahdollista suurimmalle osalle näyttelijöistä.

A Beautiful Day in the Neighborhood

Sekä Hanksia että Rogersia luonnehtii vahva vilpittömyys ja aitous. Kummallakin on tai oli yleisö, joka luottaa heidän jokaiseen sanaansa, ja on valmis päästämään heidät kaikkien suojaustensa ohitse. Rogersilla sanotaan olleen aivan yhtä vahva ote aikuisiin kuin lapsiinkin, ja hän sai tunnetusti kovan linjan poliitikon itkemään senaatin kuulemistilaisuudessa. Hanks osaa saman magnetismin, jonka hän päästääkin tässä roolityössä pidäkkeettä valloilleen.

Tämä on mainos:

Hanksin pehmeys ja lämpö kohtaavat elokuvassa Matthew Rhysin kovan pokerinaaman alla vellovan raivon. Hän on Vogelin roolissa samaistuttava ihminen kaikkine puutteineen, jonka maailma kääntyy lähes päälaelleen Fred Rogersin pyhimysmäisen elämänfilosofian vaikutuksesta. Kontrasti ei voisi olla suurempi, mutta se vain ruokkii dynamiikkaa entisestään.

A Beautiful Day in the Neighborhood

Jos elokuva selviäisikin näillä näyttelijöillä vaikka kesäteatterin lavalla, tarjoaa A Beautiful Day erinomaiset puitteet heidän suorituksilleen. Kuvasuhteita ja kameroita vaihtelemalla matkustetaan todellisuuden eri tasoilla arjesta aina syvälle surrealistisiin maisemiin. Nämä ovat tervetulleita yllätyksiä henkilökuvien lajityypissä, joka usein luottaa kovin perinteiseen kerrontaan.

Kaikenkaikkiaan A Beautiful Day in the Neighborhood on äärimmäisen vaikuttava elokuva. Ohjaaja Marielle Heller tulkitsee Noah Harpsterin ja Micah Fitzerman-Bluen käsikirjoituksen oivallisesti ruudulle, ja yhdessä he välttävät kaikki ne sudenkuopat, jotka olisivat voineet tehdä lopputuloksesta ämpärillisen siirappia. Entisenä kyynikkona suosittelen elokuvaa lämpimästi etenkin kaikille nykyisille kyynikoille.

Blu-raylla julkaistut lisämateriaalit ovat omiaan lisäämään tämän julkaisun jo valmiiksi huomattavaa arvoa.

10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä