Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
A Quiet Place Part II

A Quiet Place Part II

Abbottin perheen toiminnallinen kuulumiskierros

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
A Quiet Place Part IIA Quiet Place Part IIA Quiet Place Part II

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä, ja sen ensimmäisen A Quiet Place -elokuvan pääsee lukemaan täällä.

John Krasinskin tähdittämä, käsikirjoittama ja ohjaama A Quiet Place oli vuonna 2018 mukavan hienovarainen ja tunnelmallinen kuurupiilokokemus. Leffassa maailmanlopusta selvinnyt Abbottin perhe kykki maatilalla tarkkakorvaisilta hirviöiltä ja muilta selviytyjiltä piileskellen. Jännittävä ja tiivis elokuvaelämys osoitti kuitenkin psykologisen kauhun haasteellisuuden juuri mörköjensä kannalta, sillä vasta leffan loppupuolella katsojan eteen rynnistäneet kauhut olivat olleet viitteellisesti kuvattuina paljon pelottavampia kuin lopulta paljastuessaan.

A Quiet Place II on siinä mielessä tyypillinen jatko-osa, että henkiin jääneiden perheenjäsenten siirtyessä ulkomaailmaan luvassa on enemmän hirviöitä, ihmisiä ja uusia maisemia, ja valitettavasti sisällölliset ongelmat nostavat samalla päätään. Olen päätoimittaja Markus Hirsilän kanssa samaa mieltä siinä, että kakkososa tuntuu elokuvatrilogiaksi suunnitellun leffakolmikon keskimmäiseltä osalta, jossa vähän solmitaan ykkösosan juonenlankoja ja punotaan mahdollisia kuvioita kolmosleffaa varten. Toisaalta Krasinskin ohjaus- ja käsikirjoitustaidot pitävät touhun kiinnostavalla tavalla kasassa, ja ensimmäisen A Quiet Placen ystävillä on edessään laadukas puolitoistatuntinen kauhutoimintapaukku, jolta olisin kyllä odottanut enemmän ykkösosan hienovaraisen ja jännittävän meiningin perusteella enemmänkin.

Tämä on mainos:

Olen tosin Markuksen kanssa siinä eri mieltä, että A Quiet Place II lähtee varsin dynaamisesti liikkeelle. Leffan aloittava takauma maailmanlopun käynnistymisestä avaa Leen (Krasinski) perheen hahmojen välisiä suhteita sekä antaa vihdoin vastauksen siihen, mistä hirviöt ovat ilmeisesti päässeet maan päälle. Pitkäkoipiset kammotukset aukenevine tötteröpäineen ja torahammassuineen pysyttelevät sinnikkäästi valkokankaalla koko elokuvan ajan, eikä Krasinski lähde tällä kertaa peittelemään tai piilottelemaan petojaan. Tämä mahdollistaa Markuksen mainitsemat näyttävät toimintakohtaukset, joiden pitkät kamera-ajot ja laadukas äänimaailma tekevät minuun vaikutuksen, vaikka juuri edellisosan hiljaisuuteen ja hiiviskelyyn nähden meininki tuntuukin aluksi vähän vieraannuttavalta.

A Quiet Place Part IIA Quiet Place Part IIA Quiet Place Part II

Kuuron Reganin (Millicent Simmonds) näkökulman myötä äänimaailma muuttuu tietyissä kohtauksissa kokonaan mykäksi, mikä nostattaa pakokauhuisaa tunnelmaa myös sohvanpohjalla. Markus toteaakin osuvasti, että Krasinski on oivaltanut hiljaisuuden olevan voimakasta orkesterimusiikkia tenhoavampaa, sillä alkukohtauksessa kuultavat ihmisten hätähuudot ja väkivaltaiset mäiskähdykset tekevät nekin kauppansa. Näin koronapandemian aikana A Quiet Place -leffojen maailma tuntuukin sikäli astetta samaistuttavammalta, sillä lähikontakteissa ja tapaamisissa on nykyään oma lisäelementtinsä koronaviruksen leviämisriskin takia, kun taas tarkkakorvaisten alieneiden pelossa on parempi kuiskia tai viittoa, jos ei halua avaruusmörköjen terävää jalkaa rintakehän läpi.

Valitettavasti nämä teemat ja elementit jäävät lopulta vähän unohduksiin, kun seikkailu käynnistyy. Evelyn-äidin (Emily Blunt) luotsaamat Abbotit eli sylivauva, Regan ja Marcus (Noah Jupe) lähtevät ulkomaailmaan maatilan tuhoutumisen jälkeen, ja menoon lyöttäytyy mukaan järkensä ja perheensä menettänyt perhetuttu Emmett (Cillian Murphy). Suuren ja uhkaavan maailman avautuessa A Quiet Placen pakka kuitenkin leviää liian laajalle, kun Regan ja Emmett lähtevät omille uhkarohkeille retkilleen, ja Evelyn ja Marcus jäävät piilopaikkaan nyhjäämään.

Tämä on mainos:

Selviytymisnäkökulmasta täysin järjetön ja uhkarohkea retki rannikon suuntaan toimii Reganin ja Emmettin keskinäistä luottamusta lujittavana kokemuksena, ja kuten Markus omassa arviossaan ounastelee, voikin olla, että hahmojen keskinäisen kemian syntymisellä pohjustetaan tulevan kolmososan kuvioita ja tapahtumia. Hintana kuitenkin on se, että muu Abbottien perhe unohtuu touhusta puuhailemaan omia uhkarohkeita hankkeitaan. Toisaalta leffa nostaa komeasti panoksia loppua kohden, kun Marcus ja Regan yltävät kahdessa samanaikaisesti etenevässä väkivaltaisessa tappelussa melkoisiin sankaritekoihin. Hienosti loppuunsa kiihdyttävä leffa kuitenkin päättyy kuin seinään vailla selittelyjä tai juonenlankojen yhteen punomisia. Laimea loppu antaa toisaalta kiinnostavan yllätysmahdollisuuden tulevalle kolmososalle, jossa voi tapahtua oikeastaan mitä tahansa kakkosleffan kirjaimellisesti pysäyttävän lopun jäljiltä.

A Quiet Place II on näyttävä, vauhdikas ja tunnelmallinen kauhuannos, joka kuitenkin tuntuu jatko-osana vähän ristiriitaiselta ja epäsuhtaiselta ykkösosan saavutuksiin ja onnistumisiin nähden. Blu-ray-julkaisun lisämateriaaleina nähdään varsin tyypillinen kattaus elokuvan teosta kertovia minidokumentteja ja haastatteluja.

A Quiet Place Part IIA Quiet Place Part IIA Quiet Place Part II
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä