Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC Agon AG273QCG

Nopea näyttö sopii nopeimmille

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Näytön tarkemmat tiedot näkee täältä.

Useamman vuoden laadukkaita premium-luokan Agon-näyttöjä valmistanut AOC on ensimmäistä kertaa onnistunut aiheuttamaan pettymyksen AG273QCG-näytöllään. Samalla rahalla saa samoilla listattavilla ominaisuuksilla jopa IPS-paneelisen pelinäytön, jotka ovat perinteisesti lähes tuplasti kalliimpia. Mikä korkean hintalapun (800-900 euroa) oikein selittää? Löytyykö selitys rakenteesta?

Agonit ovat aina olleet mekaanisesti erittäin korkealaatuisia. Korkeampi hintalappu on näkynyt myös materiaalivalinnoissa sekä design-linjoissa ja erilaisissa materiaaliyhdistelmissä. AG273QCG astuu tältä tietä materiaalien osalta sivuun. Metalleja ei ole ja tilalla on pelkkää muovia. Muuten agonmainen ulkonäkö punamustine yhdistelmineen on läsnä. "Säästettiin kymppi!" -ajatukselta on silti vaikea välttyä, mikä markkinoiden kalliimpien TN-paneelisten pelinäyttöjen kanssa on käsittämätön ratkaisu.

Käyttöönotto on lapsellisen helppoa. Näytön jalan kiinnittäminen onnistuu vaivattomasti ja ilman työkaluja. Erillistä muuntajaa ei tarvita, joten käyttäjän ei tarvitse kuin kytkeä mukana tullut HDMI- tai DisplayPort-kaapeli kiinni näytönohjaimeen, tökätä virtapiuha seinään ja käynnistää kone.

Tämä on mainos:

Ajan henkeen kuuluen RGB-ledit ovat läsnä. Näytön takaa löytyy valorengas, jolla takana olevaa tilaa saa värjättyä automaattisesti Light FX -toiminnallisuutta käyttämällä. Valon väri määräytyy ruudulle toistetuista väreistä. Philipsin TV:istä liikkeelle lähtenyt ominaisuus tunnetaan alun perin AmbiLight-nimellä. Kiva lisä selittänee osittain hintalappua, mutta ei kokonaan.

Näytön hallitseminen tapahtuu hallintajoystickillä, joka löytyy näytön alareunasta. Tatti on edelleen löysä, mutta ajaa asiansa. Tällä kertaa hallintavalikko on myös poikkeuksellisen epäintuitiivinen käyttää. Kahden pystyvalikon ikonipohjainen valikkoratkaisu ei vakuuta. Navigointi on hankalaa, kun tatilla ei pääsekään liikkumaan kaikkiin suuntiin vaan yksi suunnista avaa sen hetkisen valikon. Tällä ei hintalappua perustella.

AOC Agon AG273QCGAOC Agon AG273QCG

Aikaisempien tavoin näyttö on oletusasetuksilla hyvin kirkas ja hävittää merkittävästi yksityiskohtia, mutta pudottamalla kirkkautta yksityiskohdat saa näkymään. TN-paneeleille tuttuun tapaan katselukulmat ovat heikot. Pienikin pään liike muuttaa väritoistoa selkeästi. Myös värit toistuvat vaisuina, vaikka TN-paneelien mittakaavassa näyttö tarjoaa hyvää väritoistoa. Suurin ongelma on kuitenkin merkittävä paneelin pinnan rakeisuus, joka näyttää lähinnä analogitelevisiosta tutulta, mutta paikoilleen jäätyneeltä lumisateelta. Pikselitiheys 27-tuumaisessa 2560x1440-paneelissa on hyvin riittävää. Myös 1800R-kaarevuus tuntuu tasaista paneelia paremmalta ratkaisulta. Kaarevat näytöt ovat tasaisia kalliimpia valmistaa, mutta hintaeron ei uskoisi 27-tuumaisissa pelinäytöissäkään olevan 10-15% enempää.

Tämä on mainos:

AG273QCG:n parasta antia on 165Hz asti ylikellottuva huippunopea paneeli. Ruutuhyppimistä (frame skipping) ei luonnollisesti ilmene, kun valmistaja ilmoittaa G-Sync-pelinäytöille tutun hertsimäärän jo pakkauksen kyljessä. Jo valmiiksi alhaista liikesumeutta saa tiputettua vielä selkeästi alhaisemmaksi kytkemällä nVidian ULMB-ominaisuuden (Ultra Low Motion Blur) päälle, mutta tällöin G-Synciä ei voi käyttää ja paneelin virkistystaajuuden katto on 120Hz. Ottaen huomioon, että TN-paneelitekniikan edut muihin nähden ovat nopeus sekä alhaiset valmistuskustannukset, on hintalappua katsellessa vaikea olla nyrpistämättä kulmiaan.

Näytön puolustukseksi on reilua sanoa, että se julkaistiin jo keväällä 2018. Kyseessä on suora kilpailija viime vuoden lopulla testatulle Asus ROG SWIFT PG27VQ:lle (julkaistu loppusyksystä 2017), jonka arvosanaa tiputtaisin tänä vuonna myös pykälällä. Arvosanan taustalla on kokonaisuus. Näyttö on ilmiselvästi tarkoitettu erittäin nopeatempoisiin peleihin ja arvosanastaan huolimatta sitä voi suositella lämpimästi tähän käyttöön.

Tuskin kellekään jää epäselväksi, että AG273QCG on hinnoiteltu tavalliselle pelaajalle ominaisuuksiin nähden aivan liian kalliiksi noin 800-900 euron hintalapulla. Jos kriteereinä ovat ainoastaan paneelin nopeus ja erityisesti minimaalinen liikesumeuden määrä, voi näytölle antaa Asuksen tavoin täyden kympin. Ne, joiden ammatti ei nyt tai tulevaisuudessa ole Counter-Strike tai muu nanosekuntihippa, suosittelen katsomaan tällä rahalla muita kuin TN-paneelisia pelinäyttöjä.

AOC Agon AG273QCG
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Työkaluton käyttöönotto, kaarevuus, nopeus / G-Sync, erittäin vähäinen liikesumeus, taustavalon tasaisuus, pikselitiheys, Light FX -valaisu
-
Hinta TN-paneeliksi, TN-paneelin heikkoudet: väritoisto, katselukulmat, "pintamateriaali", 8-bit-paneeli, ei HDR-tukea, muovin määrä, valikon epäintuitiivisuus & löysä navigointitatti
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä