Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC G2790PX

Päivitysnäyttö budjettipelaajalle

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

AOC on tuonut uusia pelinäyttöjä markkinoille ripeään tahtiin viimeisen vuoden aikana. Uudet näyttöjulkaisut ovat keskittyneet AGONin premium-näyttösarjaan, johon kuuluvat näytöt on hinnoiteltu kilpailijoiden kannalta ikävästi "aina halvempi valinta" -kastiin. Teknisesti ja laadullisesti ne pärjäävät edullisemmasta hinnasta huolimatta hyvin kilpailijoilleen. Nyt testattu G2790PX on tämän vuoden ensimmäisiä AOC-näyttöjulkaisuita AGON-näyttösarjan ulkopuolelta. Millaisesta tuttavuudesta on kyse?

Uunituore, kauppojen hyllyille juuri saapunut G2790PX on vuonna 2015 julkaistun G2770PF:n seuraaja. Se tarjoaa näennäisesti samat tekniset ominaisuudet pelaajalle kuin edeltäjänsä: 27 tuumaa näyttöpinta-alaa Full HD -resoluutiolla, 144 Hz virkistystaajuuden sekä Freesync-tuen. Näyttöjen välillä on kuitenkin selkeitä eroja uudemman G2790PX:n eduksi.

Pakkauksesta paljastuu musta näyttö punaisella koristevärillä näytön alareunassa. Lähes raamiton paneeliosa näyttää erittäin tyylikkäältä, jonka kiinnittäminen jalkaan käy leikiten. AGON-näyttösarjan rakennetta hyödynnetään, mutta samalla ei voi olla huomaamatta rajallisemman budjetin tuomia rajoitteita. Alumiiniset osat ovat vaihtuneet muoveihin ja samalla V-mallinen jalka pyöreään. Mekaaniset säädöt ovat silti AGONien tapaan erinomaiset, joten katselukulman sekä korkeuden saa helposti säädettyä mieluisekseen. Tarvittaessa näyttö kääntyy myös pystyasentoon. Näyttöön on myös runtattu sisäänrakennetut pienitehoiset kaiuttimet, joiden käyttöä ei voi - ylläripylläri - äänenlaadun puitteissa suositella. Tuntuu käsittämättömältä, että vielä vuonna 2018 pelinäyttöihin lyödään sisäänrakennettuja kaiuttimia.

Erikoisuutena näytöstä ei löydy minkäänlaisia painikkeita. Hallinta tapahtuu näytön oikean reunan takaa, josta epäuskoisesti hapuilevaa kättä tervehtii pieni nelisuuntainen ohjaustatti. Muutaman sekunnin yhtäjaksoinen painallus rekisteröi on/off-komentoja, kun lyhyellä painalluksella taas kuitataan ruudulla näkyvä valinta. Valikko on edelleen vanhanaikaisen näköinen, mutta se ajaa hyvin asiansa.

Tämä on mainos:

Nypykän käyttö on ideana loistava, mutta harmillisesti tatti on löysempi kuin pehmis pannulla. Pienikin kosketus kääntää sitä ei-toivottuun suuntaan ja erityisesti käyttöönoton yhteydessä ykkösestä tulee äkkiä kakkonen. Nerokasta ratkaisua ei silti tule ampua alas, sillä jämäkämmällä, vaihdelaatikoista tutulla uramaisella rakenteella, sekä selkeällä mikrokytkinmäisellä vasteella, ohjausnänneistä tulee todennäköisesti syntymään uusi normaali näyttöjen valikkosurffaukseen.

Aikaisempi G2770PF oli ensimmäinen 144 Hz pelinäyttöni, jota käytin pääasiallisena näyttönäni pari vuotta, joten vertailu G2790PX:een tuntuu varsin luontevalta. Siinä missä G2770:n TN-paneeli tarjosi melko haaleat, huuhtoutuneet värit sekä rajalliset katselukulmat, G2790 on tyystin toista maata. Sen TN-paneeli vastaa värien sekä katselukulmien osalta jouluna 2017 Gamereactorinkin testissä ollutta AG241QG-näyttöä, vaikka paneelin pikselitiheys eri luokkaa onkin. Isosta kuva-alastaan huolimatta G2790 näyttää hyvin siistiltä ja asialliselta 1080p-resoluutioisena. Myös pilveilevä valovuoto on hyvin vähäistä, käytännössä olematonta.

Paneelin millisekunnin G2G-vasteaika, 144 Hz virkistystaajuus ja AMD:n näytönohjaimen omistajille bonuksena Freesync pitävät huolen siitä, että pelaaminen on kokemuksena erittäin pehmeää. TN-paneelit ovat teknisesti nopeimpia päivittymään, joten näyttöä on helppo suositella esimerkiksi nopeatempoisia räiskintöjä pelaaville.

G2790PX on edeltäjäänsä parempi kaikilla osa-alueilla. Kyseessä on tyylipuhdas esimerkki onnistuneesta tuotepäivityksestä, joka ei keskity vain parantamaan yhtä tuotteen osa-aluetta. Vajaan kolmen vuoden kehitystyö näkyy erinomaisen hyvin toimivissa mekaanisissa säädöissä, kapeammissa raameissa sekä selkeästi laadukkaammassa TN-paneelissa. Kokeilevaa tuotekehitystä edustaa näytön oikean reunan taakse sijoitettu säätötatti, joka ei aivan osu maaliinsa löysyyden takia, mutta innovoi uuden tekniikan näytönhallintaan. Lopputuloksena on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen näyttö pelaajalle, jonka koneessa ei riitä vääntö Full HD:ta suurempiin tarkkuuksiin. G2790PX on saatavilla kotimaisista myymälöistä reilun 350 euron hintaan.

Tämä on mainos:
AOC G2790PXAOC G2790PXAOC G2790PX
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Säätönypykkä ideana, TN-paneeliksi kelpo väritoisto ja katselukulmat, AGON-henkiset mekaaniset säädöt, huomaamattomat kehykset, 144 Hz & Freesync, ei pilveilevää valovuotoa
-
Säätönypykän löysyys, ei erillistä virtapainiketta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä