Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus PB278Q - jättiläinen pöydälläsi

Asuksen 27-tuumaisessa monitorissa speksit ovat kohdallaan. Uudehkolla PLS-paneelilla varustettu jätti pystyy nohevaan 2560 x 1440 kuvapisteen resoluutioon. Nimellinen kontrastisuhde on 80 000 000 : 1 ja vasteaikakin vain 5 millisekuntia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Erittäin jykevälle alustalle nostettu näyttö on täydessä resoluutiossaan vaikuttava näky. Näyttöleveyttä kertyy karkeasti 60 senttiä, ja ruudulle mahtuu enemmän sisältöä kuin ns. Full HD -näytölle. Tietokonemonitoreille tyypillisellä lähietäisyydellä se tuntuu olevan jopa hieman liian iso, sillä päätä joutuu kääntelemään katsoakseen eri nurkkiin. Käyttöergonomian kannalta onkin etua, jos monitorin voi asettaa hieman totuttua kauemmas näppäimistön reunasta.

HQ

PLS sijoittuu tekniikkana IPS:n kanssa kahden perinteisen näyttötekniikan väliin. Yhdessä päässä ovat halvat mutta nopeat TN-paneelit ja toisessa korkeakontrastiset mutta usein pitkästä viiveestä kärsineet VA-paneelit. Yksin paneelin tyyppi ei määrää lopullista suorituskykyä, mutta PLS ainakin tässä Asuksessa tarjoaa nopean vasteajan, laadukkaan väritoiston ja levät katselukulmat. Se siis sopii niin pelaajalle kuin vaikkapa taittotyötä tekevälle. Värit tuntuivat pysyvän hyvin hallinnassa myös joillekin monitoreille haasteellisessa pystysuunnassa.

ASUS PB278Q
Näyttö kääntyy pystysuunnassa, vaakasuunnassa ja voipa sen pyöräyttää myös kokonaan vertikaaliasentoon esimerkiksi kuvankäsittelyä varten.

Jos haluaa parasta laatua pihalle, kannattaa varmistaa että oma HDMI-johto on viimeisintä 1.4-mallia tai että koneesta löytyy DisplayPort-liitäntä. Jos DVI:tä käyttää, sen on oltava Dual link -mallia. Muilla liitäntätavoilla maksimiresoluutiota ei saavuteta. Näyttöä voi myös kääntää 90 astetta, kunhan uskaltaa käyttää hiukkasen voimaa jäykän telineen kanssa.

Pelikäytössä PB278Q on ongelmaton ja näyttävä. Jos koneesta löytyy potkua täyden resoluution hyödyntämiseen, lisääntynyt tarkkuus ja näkökentän täyttävä kuva esimerkiksi Battlefield 3:ssa tekevät jo valmiiksi vaikuttavat laajat maisemat vielä piirun verran näyttävämmäksi. Laajakuva näyttää komeammalta, kun näkökentän laidatkin peittyvät. Normaalikäytön tavoin myös pelejä varten Asus on hyvä siirtää normaalia taemmas, jotta perinteisesti näyttöalan laidoille sijoitetut käyttöliittymäelementit eivät jää näön rajamaille. PLS pitää hyvin puolensa nopeimmissakin kohtauksissa, eikä 5 millisekunnin vasteaika aiheuta häntimistä kuten joissain vanhemmissa IPS-paneeleissa. Battlefield 3 ja Starcraft II eivät jättäneet haamukuvioita liikkeen jälkeen missään yhteydessä. Civilization V:n kaltaisissa vuoropohjaisissa strategiapeleissä kasvanut resoluutio mahdollistaa todella suurien kokonaisuuksien näyttämisen yhdellä silmäyksellä. Tämä tosin vaatii jossakin tapauksissa peleiltä erillisen tuen, joka kannattaa varmistaa etukäteen pettymysten välttämiseksi. Etenkin hieman vanhempien pelien resoluutiovalikoima saattaa loppua kesken ennen 2560x1440-resoluutiota.

Tämä on mainos:
ASUS PB278QASUS PB278Q
Lisukkeina näytössä ovat pienet kaiuttimet ja kuulokeliitin, mutta ei USB-hubia.

Noin kuudensadan euron hintaisena PB278Q ei varmasti sovi ihan joka kotiin. Jos pöydällä on paljon tilaa ja lisäksi tekee hommia vaikkapa graafisen suunnittelun tai taiton parissa, sijoitus saattaa olla hyvinkin perusteltu. Myös valokuvaajalle lisääntynyt näyttöala ja laadukas väritoisto kelpaavat. Etenkin maisemakuvat saavat koko ruudulla mukavasti näyttävyyttä. Näyttö on oivallinen kompromissi kahden perinteisen tekniikan välillä eikä toteutuksen laatu jätä juuri toivomisen sijaa. Vaikka allekirjoittanut suosisi piirun verran pienempää näyttöä pelikäyttöön, testilaitteen palauttamisen jälkeen oma 23-tuumainen näyttö tuntui hetken kuin auton selkänojaan lasten iloksi istutetulta minipaneelilta.

Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Suorituskyky pelikäytössä, jykevä rakenne, iso
-
Iso, täyden resoluution pelikäyttö syö tehoja
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä