Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Asuksen paras näppäimistö?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

Vuonna 1989 perustettu Asus on yksi hyvämaineisimmista tietokone- ja komponenttivalmistajista. 2010-luvun alussa Asuksen oheislaitetoiminta alkoi nostamaan hattuaan. 2014 Asus julkaisi ensimmäisen mekaanisen näppäimistönsä, mutta sittemmin näppäimistöjä on julkaistu jo useita kymmeniä. Nyt testattu uutukainen on melkoinen nimihirviö, mutta ei nimi miestä tee - ei edes Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe.

Epäselvästä nimestä huolimatta kyseessä on langaton, mekaaninen, Asuksen omin optisin kytkimin varustettu näppäimistö ilman numeronäppäimistöä (TKL). Tyypilliseen pelinäppäimistöjen tapaan pintalevy on harjattua alumiiinia ja RGB-ledit paistavat komeasti, jos niitä haluaa pitää päällä. Näppäinhatut ovat kaikki PBT-pohjaisia, jotka ovat selvästi kestävämpiä kuin toisena vaihtoehtona olevat ABS-muoviset painikkeet. Ratkaisu on hyvä, sillä Asuksen omat lineaariset näppäinhattujen alla luuraavat RX Red -kytkimet vaativat korvattaessa kytkimen muotoa vastaavan näppäinhatun. Varaosat sekä yksilöinti on rajattu käytännössä siis Asuksen tarjontaan, jollei joku kolmas osapuoli ala niitä spesifisti tarjoamaan.

Hyvänä puolena näppäinhatut ovat varsin vakaita, eikä löysää liikettä kytkimien päällä juuri ole. Painikkeiden yhtäaikaisen painallusten kanssa ei rajoja tullut vastaan eli kyse on n-Key Roll Over (NKRO) -näppäimistöstä, mikä entisestään parantaa laatuvaikutelmaa.

Tämä on mainos:

Näppäintuntuma on kokonaisuudessaan hyvä. Äänimaailma on kookkaampaa, klonksuvampaa välilyöntiä lukuun ottamatta keskimääräistä vaimeampi ja jopa pehmeä. Terävät iskuäänet eli transientit puuttuvat ja painallukset ovat enemmänkin pehmeitä tömähdyksiä.

Näppäimistöasettelu ei ole täysin standardimallinen, mutta pelaajan ergonomiaa sekä tarpeita on selkeästi ajateltu, eivätkä tehdyt muutokset aiheuta harmaita hiuksia. Painikkeet ovat siellä missä pitääkin, mutta esimerkiksi vasen CTRL-painike on normaalia suurempi. Myös funktionäppäinrivin kanssa on tehty pelaajille palvelus. Fn- ja Insert-painikkeita samanaikaisesti painaessa vaihtuvat funktionäppäinrivin toiminnot F5-painikkeista eteenpäin mediapainikkeiden ja funktiopainikkeiden välillä. Mediapainiketilassa käytössä on käytännössä kaikki mediahallintaan liittyvät toiminnot fyysisinä painikkeina. Ratkaisu on parempi kuin hallita mediaominaisuuksia kahden käden yhdistelmäpainalluksin. Erikoisuutena tarjolla on myös erillinen stealth-painike eli vanha kunnon boss-key, jolla aktiiviset ikkunat ja ohjelmat saadaan piiloon nopeasti, jos ruudulla sattuu pyörimään Khalifa tai muu ei toivottu öljysheikkaaja.

Langaton yhteys haluttuun laitteeseen muodostetaan joko Bluetoothilla tai 2,4 GHz langattoman verkon yli, joista jälkimmäistä varten kohdelaitteeseen tulee kiinnittää mukana toimitettu minikokoinen USB-A-vastaanotin. Ajureita tai sovelluksia ei tarvita. Erikoisuutena näppäimistön saa kolmeen eri Bluetooth-päätelaitteeseen kiinni ja näppäimistöstä voi vaihtaa haluttua laitetta lennosta. Samalla näppiksellä voi siis nopeasti näpytellä vaikka työtietokoneelle, omalle tietokoneelle ja esimerkiksi tabletille.

Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless DeluxeAsus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe
Tämä on mainos:

Kuin identtisesti äskettäin testatun Cooler Master CK721:n kanssa Asuksen näppäimistön virtakytkin on yhdistetty suoraan yhteystekniikan valitsimeen. Samoin liikerata matalaprofiilisella liukukytkimellä on niin lyhyt ja herkkä, että näppäimistöä sammuttaessa tulee helposti erehdyksissä hutiosumia ja sammuttamisen sijaan tulee napsuteltua Bluetoothin ja 2,4 GHz -tekniikan väliltä. Pieni haitta, mutta turha kauneusvirhe.

Tälle listalle pääsee myös laadukkaan tuntuinen, pehmeä ja irrotettava rannetuki. Siinä on magneettinen kiinnitys näppäimistöön, mutta harmillisesti magneetit ovat aivan liian heikkoja ja rannetuki irtoaa helposti. Työpöytäkäytössä tästä ei ole harmia, mutta sohvakäyttöön rannetuki ei sovi. Toisaalta sohvakäytössä rannetuen tarvekin on yleisesti selvästi vähäisempää kuin työpöydällä.

Kauneusvirheiksi voi listata myös erittäin raskaan ja kömpelön vapaaehtoisen Armory Crate -sovelluksen, jolla toisaalta pystyy säätämään näppäimistön suhteen oikeastaan mitä mielikuvitus mieleen tuo. RGB-lediohjaus, painikkeiden uudelleenohjelmointi ja myös mahdollinen näppäimistön ojelmistopäivitys. Ohjelmiston järjetön raskaus ja tapa tuoda näytölle kaikenlaista turhaa käynnistämisen yhteydessä johti pikaiseen sovelluksen poistoon.

Akkukestoa luvataan noin kolme vuorokautta RGB-valaistuksen kanssa. Oletusasetuksilla näppäimistö aikakatkaisee virrat itseensä muutaman minuutin jälkeen, mitä voi sovelluksella säätää itselleen sopivaksi. RGB-valaistuksen tiputtamalla akkukesto pitenee entisestään, mutta epäselväksi jäi, miten paljon. Lataus tapahtuu USB-C-liitännän kautta mukana toimitetulla USB-kaapelilla. Työpöydällä piuhan voi halutessaan pitää kiinni jatkuvasti ja käyttää näppistä langallisena näppiksenä. Siihen käyttöön se sopiikin erinomaisesti pelaajalle, joka ei numeronäppäimistöä kaipaa.

Useampikaan pikkuvika ei pilaa laadukasta kokonaisuutta. Hintalappu pyörii vajaassa 200 eurossa, mikä ominaisuudet huomioiden on täysin perusteltua. Nimeä ei kannata pelästyä, ja tuotetta voi kiistatta suositella niin pelaajan työpöydälle kuin sohvalle ilman numeronäppäimistöä toimivaksi pikkunäppäimistöksi.

Asus ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hyvä näppäintuntuma ergonomisella näppäinasettelulla, vakaat ja kestävät PBT-näppäinhatut, lineaariset RX Red -kytkimet ovat varsin hiljaiset, NKRO - kaikkien näppäinten yhtäaikainen rekisteröinti, magneettinen rannetuki
-
Rannetuen magneettikiinnitys on liian heikko sohvakäyttöön, näppäinhattujen korvaaminen ei mahdollista muilla kuin alkuperäisosilla, matala ja liian herkkä liukukytkin virta- ja yhteydenvalitsemiskytkimenä, Armory Crate -sovellus on kömpelö ja raskas
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä