Asus esitteli aiemmin tänä vuonna ROG Tytan G30 -pöytäkoneen luvaten parasta mahdollista suorituskykyä PC-pelaamiseen. Pontta puheille antavat uusimman sukupolven Intel-prosessori ja Geforce GTX 700 -sarjan näytönohjain, mutta myös vesijäähdytys ja yhden napin ylikellotusominaisuus, jolla prosessorin maksimikellotaajuuden saa nostettua vaivattomasti 3,7 gigahertsistä 4,1 gigahertsiin. Kyseessä ei selvästikään ole ihan mikä tahansa markettikone.
Kokoonpanosta on liikkeellä joitakin eritasoisia ja -hintaisia variantteja. Asukselta testilainaan saatiin yksikkö, jossa oli prosessorina Core i7 4770K, näytönohjaimena kolmen gigan muistilla varustettu Geforce GTX 770 ja RAM-muistia peräti 16 gigatavua. Yhtiön mukaan Suomessa myydään myös tehokkaammalla GTX 780:lla varustettua versiota, jonka hintakin tosin kohoaa jo 2000 euroon.
Rahalla saa paitsi raakaa tehoa myös sievoisen määrän tallennustilaa. Asus on fiksusti asentanut Windows 8 -käyttöjärjestelmän 128 gigatavun SSD-levylle, joka tarjoaa nopeat käynnistymisajat. Peleille ja medialle varastotilaa puolestaan tarjoaa tavallinen teratavun kiintolevy. Koneen mukana toimitetaan myös langallinen näppäimistö ja pelihiiri. Aggressiivisesti muotoillun etupaneelin taakse piiloutuvat DVD-RW-asema ja muistikortinlukija. Harmillisesti WLAN-antennia ei kokoonpanoon sisälly.
Etupaneelissa loistaa Republic of Gamers (ROG) -logo, jonka väri vaihtuu sinisestä punaiseksi, kun ylikellotus aktivoidaan (valon voi sammuttaa). Vaikka tyylittelyssä on selvästi haettu pelaajiin iskevää futuristista särmää, on suunnittelussa ilahduttavasti huomioitu myös arkipäivän käytännöllisyys. Etupaneelin yläkulmaan on helppo iskeä kaksi USB 3.0 -laitetta, kaksi tavallista USB-laitetta sekä mikrofoni ja kuulokkeet. Lisälaitteiden liittäminen ei siis tuota turhaa kumartelua.
Tytan G30 ei ole aivan niin hiljainen kuin vesijäähdytyksen perusteella voisi kuvitella. Tuulettimet, joita on virtalähteen, näytönohjaimen sekä lauhduttimen yhteydessä, kuuluvat selvästi läpi, ja virtakytkintä painaessa kone suorastaan ulvahtaa käyntiin. Onneksi käytön aikana melu on pääasiassa tasaista huminaa eikä korviin pistävää sirpitystä. Jos pelatessa käyttää kuulokkeita, ei tuuletusmelulla tietenkään ole suurta merkitystä.
Pelejä ajatellen testitulokset ovat vakuuttavat. 3DMarkin Fire Strike -testissä kone kerrytti vajaat 6800 pistettä, ja Unigine Heaven 4.0:ssa saavutettiin keskimäärin 50 kuvan ruudunpäivitysnopeus (1080p, 4xAA, Ultra detail ja Normal tessellation). Vaikka ennätyksiä näillä tuloksilla ei vielä rikotakaan, ei uusien pelien pelaamisessa ole odotettavissa ongelmia 1080p:n tarkkuudella.
Prosessorin ylikellotus reiluun neljään gigahertsiin on tehty todella helpoksi, mutta testien perusteella sillä on vähän vaikutusta koneen kykyyn puskea grafiikkaa ruudulle. 3DMarkissa tulos parani vain 32 pisteellä, mikä on lähinnä fysiikkatesteistä irronneiden bonuspisteiden ansiota. Unigine Heavenissä minimiruudunpäivitys parani 21,5 kuvasta 27,1 kuvaan, mutta keskimääräinen ruudunpäivitys pysyi muuttumattomana. Tomb Raiderin benchmarkissa vakionopeudella saavutettiin keskimäärin 57,1 kuvan ja ylikellotuksella 58,4 kuvan tahti. Yhtä pieneksi ero jäi F1 2013:ssa, jota kone kiidätti noin 110 kuvan vauhdilla. Hieman suurempi ero syntyi Batman: Arkham Cityn benchmarkissa, jossa kellotus nosti keskimääräisen ruudunpäivityksen 80 kuvasta 85 kuvaan.
Ylikellotuksella voi toki olla reilumpi vaikutus muissa sovelluksissa, mutta pelien suorituskyky on jo vuosia riippunut näytönohjaimesta. Esimerkiksi hyppy GTX 770:sta GTX 780:aan tuottaisi oleellisemman eron peleihin. Yhden napin ylikellotus tuntuu tässä suhteessa enemmän markkinointikikalta kuin ratkaisevalta ominaisuudelta. Lisäksi kannattaa huomata, että ylikellotus koskee vain prosessorin maksiminopeutta, ei peruskellotaajuutta, joka on 3,5 gigahertsiä. Kevyessä rasituksessa kellotaajuus ei siis edes nouse 4,1 gigahertsiin.
Asus ei ole tehnyt osien vaihtamisesta aivan yhtä helpoksi. Konetta joutuu ruuvaamaan auki ihan urakalla, jos mielii vaihtaa näytönohjaimen, lisätä laajennuskortin tai liittää uusia Sata-laitteita. PCI-e-paikkojen myötäisesti on jostain syystä vedetty metallinen palkki, jonka poistaminen vaatii kaikkiaan kuuden ruuvin avaamista. Pluspuolena RAM-muistia on helppo lisätä, koska emolevyn keskusta on vesijäähdytyksestä johtuen verrattain avoin. 16 gigan muistilla päivitystarve ei tosin ihan äkkiä iske.
Tytan G30 tekee kuitenkin viimekädessä sen, mitä lupaakin. Se on helppo ottaa käyttöön, suorituskyvyn maksimointi on vaivatonta ja ennen kaikkea kokoonpano pyörittää pelejä mainiosti. Esimerkiksi Crysis 3:ssa ja Battlefield 4:ssä voi vääntää karkit kattoon ja jättää uuden sukupolven konsolit nuolemaan näppejään. Hyviä valmiskoneita ei ole tungokseksi asti, ja tässä tarjonnassa Asuksen deskari on ehdottomasti pelaajalle suositeltava vaihtoehto.