Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Autot 3

Autot 3

Autojen kolmas kisa mutkittelee kevyen viihteen ja totisen asiasisällön välillä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Toy Storya lukuun ottamatta Pixarin jatko-osat ovat parhaimmillaan olleet ainoastaan kädenlämpöistä tusinaviihdettä ja pahimmillaan pelkkää kuraa. Edelliseen lukeutuva, suositun Autot-elokuvan jatko-osa, unohti kaiken mikä ensimmäisessä osassa oli hienoa suoltaen ulos tyhjänpäiväistä seikkailua väkivallalla täytettynä. Näistä lähtökohdista ei ollut enää minkäänlaista pohjaa jatkaa tarinaa. Silti Pixar polkaisi kaasua vielä kerran.

Autokisojen hallitseva mestari, Salama McQueen (Sami Uotila), nauttii parrasvaloista ja pitää hauskaa kavereiden kanssa radalla. Kisoja käydään sulassa sovussa ja meno on kivaa, kunnes paikalle ilmestyy uusi haastaja. Pöyhkeä Jackson Myrsky (Lauri Tilkanen) on huippuunsa hiottu moderni kilpa-auto, joka voittaa ylivoimaisesti kisan kuin kisan näyttäen autokilpailun tulevaisuuden. Nopealla tahdilla uudet autot alkavat syrjäyttää vanhat kisaajat ja Salamankin odotetaan siirtyvän viettämään ehtoota nuorten kilpailijoiden edestä. Salama ei kuitenkaan pakotettua eläkettä purematta niele, vaan haluaa päättää itse eläköitymisensä ajankohdan.

Ensimmäinen järkevä ratkaisu Autot 3 -elokuvan tarinassa on, että se palaa ensimmäisen elokuvan maisemiin unohtaen täysin toisen elokuvan älyttömyydet. Kerronta mutkittelee sujuvasti lapsille suunnatun kevyen viihteen ja aikuisille tähdätyn sanomallisen asiasisällön lomassa. Elokuva soljuu eteenpäin enemmän naama peruslukemilla herättämättä juurikaan tunteita suuntaan tai toiseen. Vitsit on jätetty vähemmälle ja vauhtia haetaan ensisijaisesti kilpailemisesta ja tulosten jännäämisestä. Harmillisesti elokuva ei vie syvällisen sisältönsä potentiaalia huippuunsa.

Suomeksi puhuttu versio istuu yllättävän hyvin elokuvan ilmeeseen. Ammattitaitoa näköjään on suomalaisessa dubbaustyössä kaikista peloistani huolimatta. Toki olen aina alkuperäiskielen puolella, mutta ei tämän version edessä irvistellä tarvinnut. Osa vitseistä varmasti katoaa käännöstyön myötä. Puhe oli kuitenkin tasaista laatua hahmosta toiseen, joten yksilöt eivät nousseet esiin kokonaisuudesta mitenkään kummemmin.

Animaatioiden tekninen toteutus ei ole koskaan ollut Pixarille ongelma, eikä se sitä ole tässäkään elokuvassa. Elokuvan ilme kokonaisuudessaan on yksinkertaisesti todella hienoa. Välillä joutuu ihan jo hieraisemaan silmiä, että ajavatko animoidut autot oikeissa ympäristöissä. Toisaalta osa kohtauksista on poltettu säästöliekillä läpi käyttäen kliinisiä sisätiloja ja tiukkaan rajattuja kuvia, eikä autoissakaan välttämättä ole haettu sitä realistisinta toteutusta. Kaikki loppu on kuitenkin todella näyttävän näköistä modernia animaatiota tyylikkäimmillään.

Tämä on mainos:

Autot 3 -soundtrack sisältää mukavia ralleja vauhdittamaan kerrontaa. Elokuvan selvät viittaukset neljänteen Rocky-elokuvaan saivat minut jo odottamaan Survivor-yhtyeen Eye of the Tigerin soittoa. Tiikerin silmä jäi kuitenkin pois ja elokuva panostaa vähemmän tunnettuihin, mutta yhtä lailla laadukkaisiin Amerikan makuisiin rokki- ja country-ralleihin, jotka kieltämättä ovat kuin tarkoitettu kohtauksiin. Musiikin vastapainoksi rainan äänipuoli oli varsin vaimea. Toki autojen kaahaillessa elokuvateatterin skobet jylisevät mahtipontisesti, mutta keskusteluosuuksissa ja suvantovaiheissa elokuva oli jopa epäilyttävän minimalistinen ääniefektien puolesta.

Autot 3 sisältää mielenkiintoista sanomaa elämän tosiasioiden hyväksymisestä sekä tärkeiden että oikeiden ratkaisujen tekemisestä. Selvästikään pohjustettua sanomaa ei ole uskallettu viedä loppuun peläten sen vaikuttavan lastenlippujen myynteihin. Tekijät ovat kuitenkin oppineet kakkososan kritiikistä ja yrittäneet välttää täyden viihteellisen revittelyn. Jäljelle jää ihan mukiin mentävää kertakäyttöviihdettä, jolla taas myydään leluautoja pilvin pimein. Ei tällä kuitenkaan Oscareita pitäisi mennä voittamaan.

Autot 3Autot 3Autot 3Autot 3
HQ
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Autot 3

Autot 3

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Autojen kolmas kisa mutkittelee kevyen viihteen ja totisen asiasisällön välilläLadataan seuraavaa sisältöä