Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Barbarian and The Geisha

Barbaari ja geisha

Pitkäveteinen historiallinen draama

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kokonaan Japanissa kuvattu The Barbarian and The Geisha, eli suomalaisittain Barbaari ja geisha, on historiallinen draama, joka perustuu löyhästi todellisuuteen. John Wayne esittää diplomaatti Townsend Harrisia, joka onnistui luomaan kauppasuhteet pitkään sulkeutuneena eläneeseen Japaniin vuonna 1856. Sen sijaan rakkaustarina geishaan on ilmeisesti vain paikallinen legenda.

Elokuva on kautta linjan hyvin rauhallinen, jossa tapahtuu teepöytäkeskustelua räväkämpää toimintaa tasan yhden kerran. Tämä on saattanut johtua kuvausympäristöstäkin, sillä vuonna 1958 ensi-iltansa saaneen elokuvan kuvausten aikaan toisen maailmansodan päättymisestä oli kulunut vasta hieman yli 10 vuotta. Yhdysvaltojen pudottamat kaksi atomipommia ovat olleet vielä kirkkaana paikallisten mielessä.

HQ
The Barbarian and The GeishaThe Barbarian and The Geisha

Leffan pääasiallinen sanoma on varmaankin sovittelevassa asenteessa ja kumpaankin suuntaan toimivassa kunnioituksessa. Harris itse ei suostu antamaan periksi muutamissa asioissa, mutta on valmis neuvottelemaan kaikesta muusta. Aikaa myöten sama tapahtuu myös epäluuloisille japanilaisille aatelisille. Minusta tekijät ovat tehneet virheen nostaessaan juonen keskiöön fiktiivisen rakkaustarinan. Jo pelkässä kahden hyvin erilaisen kulttuurin kohtaamisessa olisi ollut enemmän kuin riittävästi aineksia mielenkiintoiseen historialliseen draamaan.

Tämä on mainos:

Teknisesti Barbaari ja geisha on toteutettu hyvin, ja juoni etenee yllätyksettömästi alusta loppuun. Erityisiä sivupolkuja ei ole. Tapahtumat on sijoitettu enimmäkseen sisätiloihin, mikä tietenkin asettaa lavastajille ulkotiloja vähemmän paineita. Olisin ehdottomasti odottanut mittavammin otoksia Japanin maisemista, arkkitehtuurista ja sen sellaisesta. Tämä olisi ollut mitä mainioin tapa havainnollistaa japanilaisen kulttuurin erilaisuutta verrattuna paksua jenkkienglantia vääntävän Waynen esittämän hahmon taustaan.

DVD-julkaisu on kohtuullinen, ja parasta siinä on selkeästi kuuluva dialogi ja musiikki. Kokonaisuutena Barbaari ja geisha on ennen kaikkea hukattu tilaisuus. Potentiaalia olisi ollut paljon parempaankin, mutta syystä tai toisesta niitä enemmän aikaa kestäviä elementtejä ei ole lähdetty tarinan puitteissa tutkailemaan.

The Barbarian and The GeishaThe Barbarian and The Geisha
The Barbarian and The GeishaThe Barbarian and The Geisha
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä