Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Battlestar Galactica, 1. kausi

Battlestar Galactica, 1. kausi

Neljä kautta kattanut, presidentti George W. Bushin aikakautta heijasteleva sarja on kestänyt ajan hammasta hämmästyttävän hyvin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kymmenen vuotta sitten käynnistynyt Battlestar Galactica löi katsojat ällikällä. 70-luvulla tehdystä, camp-arvon ja kitschin täyttämästä alkuperäissarjasta oli jäljellä vain rippeet, ja niiden päälle kasattiin älykästä ja harmaasävyjen täyttämää kovaa scifiä.

HQ

Galactican tarina alkaa vuosikymmeniä ennen varsinaista sarjan käynnistymistä. Hybriksensä vallassa ihmiset loivat cylonit, humanoidin muotoiset robotit, jotka toimivat käytännössä isäntiensä tahdottomina orjina. Lopulta masiinat kapinoivat. Kymmenen vuotta kestäneen sodan aikana ihmiskunta sai pahasti turpaansa, kunnes cylonit yllättäen haluavat tehdä rauhan. Aselevon jälkeen cylonit vetäytyvät omiin oloihinsa, eikä niistä kuulla ennen kuin 40 vuotta myöhemmin, kun ne iskevät uudelleen.

Kun ihmiskunnan lapset palaavat kotiin, se tapahtuu yllättäen. Ihmismuodon saaneet cylonit ovat soluttautuneet ympäri 12 siirtokunnan valtarakenteita jo pitkään, ja H-hetken koittaessa sabotoivat ihmisten puolustuslinjat. Kuin tyhjästä ilmaantuvat robottiarmadat tasoittavat ihmisten planeetat neutronipommeilla ja tappavat ihmiskunnan lähes sukupuuttoon. Jäljelle jää viimeisen raskaan battlestar-luokan tukialuksen, Galactican, suojelema kolonna siviilialuksia, jotka pakenevat henkensä kaupalla kohti legendaarista Maa-planeettaa.

Sarjan henki on jatkuvasti oppressiivinen. Kun resurssit ovat vähissä, helppoja ratkaisuja ei yksinkertaisesti ole. Päättäjät joutuvat navigoimaan totalitaristisen fasismin ja demokratian irvikuvan välissä varmistaakseen ihmiskunnan eloonjäämisen, ja kireäksi vedetty sotilaskoneisto on se viimeinen ohut puolustuslinja sukupuuton ja selviämisen välissä.

Ensimmäinen kausi vasta pohjaa tulevia koitoksia. Ihmiset alkavat hiljalleen hahmottaa miten vakava tilanne on, ja yhteen hiileen puhaltamisen sijasta ahdistus purkautuu ympäristöön ja toisiin selviytyjiin. Päähenkilöiden luonteet ja lukuisat heikkoudet tuodaan toistuvasti esiin, ja ihmismuotoisten cyloneiden pelko näkyy jatkuvana vainoharhaisuutena. Onnen hetket ovat harvassa, eikä niihin usein osata edes tarttua.

Tämä on mainos:

Synkeä tarina käynnistyy synkästi, mutta niin sen kuuluukin. Miten muuten voisi käsitellä kertomusta kaiken toivottomuudesta, ihmiskunnan tuhosta ja ihmisluonteen viheliäisimmistä puolista? Sarjan toteutustyyli, eli 2000-luvun alun siirtäminen liki sellaisenaan avaruuteen toimii hätkähdyttävän hyvin. Sarja esittää Yhdysvaltain sisä- ja ulkopolitiikkaa kohtaan terävää, edelleen ajankohtaista kritiikkiä ja puukottaa valtiomahdin arkoja aiheita surutta ja toistuvasti. Mitään ei esitetä yksiselitteisenä totuutena, sankareita ei ole, ja kulisseja on pidettävä yllä vaikka väkisin, jotta kaikki ei romahtaisi kuin läpimätä korttitalo.

Battlestar Galactica toimii erinomaisesti myös scifisarjana. Klaustrofobiaa ja mielenkiintoista vaihtoehtotodellisuutta esittelevässä sarjassa tapahtuu jatkuvasti ja koko ajan, eikä katsojalla ole hetkeäkään tylsää. Monipolvinen tarina sekoittaa mystiikkaa, uskontoa, sisäpolitiikkaa, inhimillisyyttä ja sielun olemassaolon pohtimista miltei mestarillisella tasolla. Lyömäsoittimiin keskittyvä taustamusiikki prässää tunnelman niin tiiviiksi, että katsoja pidättää usein hengitystään.

Mikäli Battlestar Galactica on jäänyt vuosienkin jälkeen tuntemattomaksi tapaukseksi, tilanteen voi onneksi vielä korjata.

Arvioitavana olleet Blu-Ray -paketit sisältävät miellyttävän määrän poistettuja kohtauksia, kommenttiraitoja, dokumentteja, konsepti- ja taidekuvia ja sekalaista sälää, jotka ovat sarjan fanille silkkaa mannaa. BD-setin tärkeintä antia on kuitenkin erinomaisen hyvä kuvanlaatu ja napakka ääniraita. Miten hieno kokonaisuus.

Tämä on mainos:
Battlestar Galactica, 1. kausi
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Battlestar Galactica, 1. kausi

Battlestar Galactica, 1. kausi

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Neljä kautta kattanut, presidentti George W. Bushin aikakautta heijasteleva sarja on kestänyt ajan hammasta hämmästyttävän hyvin.Ladataan seuraavaa sisältöä