Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Beverly Hills Cop - 3 Movie Collection

Beverly Hills Cop - 3 Movie Collection

Poliisipöljäilyä Kalifornian auringon alla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Eddie Murphyn tähdittämät Beverly Hills Kyttä -komediat tekevät paluun trilogian yhteen laitokseen niputtavana kokoelmana. Leffoihin aiemmin perehtymätön nykykatsoja viihtyy Axel Foleyn ja kumppanien seurassa mainiosti komean toiminnan ja aivan yhtä karismaattisen soundtrackin myötä.

HQ

Martin Brestin ohjaama Beverly Hills Kyttä -ykkösosa (1984) esitteli maailmalle detroitilaisen, kyseenalaisia metodeita poliisihommissaan hyödyntävän Axel Foleyn, jonka nahkoihin Eddie Murphy asettuu. Soluttautumis- ja peiteoperaatioiden asiantuntijana tunnettu Foley joutuu kuitenkin laajentamaan toimivaltaansa Beverly Hillsiin saakka jahdatessaan ystävänsä surmaajia, ja pian Foley pääsee vähän suuremman rikosvyyhdin jäljille.

Paikalliset ja vähän takakireät tinanapit Rosewood (Judge Reinhold) ja Taggart (John Ashton) yrittävät pysytellä soolo-operaatiotaan vetävän Foleyn kintereillä, mutta pian kolmikko joutuu yhdistämään voimansa. Beverly Hills Kytän suurin tilannekomedia syntyy pitkälti Foleyn ja edellä mainitun poliisikaksikon kissa ja hiiri -leikistä. Moottoriturpamaisen Murphyn roolityö valitettavasti rakentuu sekä tauottoman ja äänekkään puhejudon että hessuhopomaisen hirnunnan varaan, ja Foleyn hahmo alkaa hyvin nopeasti ärsyttää katsojaa.

Steven Berkoffin esittämä konna ei ole erityisen kiinnostava, saati uhkaava, vastavoima tarinan sankareille, mutta pahiksen kukistamisen ympärillä vellova lopputaistelu on reipas lopetus muutenkin luontevasti edenneelle kokonaisuudelle. Menomeiningin kruunaa mainio kattaus kasarimusiikkia Harold Faltermeyerin säveltämän ikonisen teemabiisin kera.

Beverly Hills Cop - 3 Movie CollectionBeverly Hills Cop - 3 Movie Collection
Tämä on mainos:

Beverly Hills Kyttä 2 (1987) taas pistää Foleyn vastakkain Beverly Hillsiä kurittavan erikoisen rikollisliigan kanssa - sekunnintarkkoja ryöstöjä tehtailevat rosvot käyvät paikallisten tinanappien kimppuun, ja Foley matkustaa Kaliforniaan iskemään konnille luun kurkkuun. Tarinan puolesta kyseessä on jälleen vähän puolivillainen kokonaisuus, jota tähdittävä Murphy vetää oman Foleyna tismalleen yhtä yksiniitisen ja raivostuttavan pääosasuorituksen kuin edellisosassakin. Toisaalta taas on mielenkiintoista seurata, miten Foley ja vähän lapsellinen Rosewood yllyttävät toisiaan lapsellisuuksiin virka-aikana.

Kakkososa kulkee kaikkiaan hyvin samanlaisella meiningillä kuin ykkönenkin, mutta ohjaaja Tony Scottin lahjat näyttävässä kuvakerronnassa ja vauhdikkaassa toiminnassa pääsevät hyvin käyttöön. Beverly Hills Kyttä 2 sisältää näyttäviä leikkauksia Detroitin ja Beverly Hillsin maisemista - edellä mainitun paikkakunnan Ford-tehtailla herutteluun on toki hiipinyt Detroitin nykytilanteen myötä traagisia sävyjä. Hienot ryöstökohtaukset taas on leikattu taustalla nakuttavan kellon tahtiin eteneviksi nopeiksi rykäisyiksi. Blu-ray-julkaisun korjailtu terävä kuvanlaatu tekee hienosti kunniaa ennen kaikkea kakkosleffan näyttävälle ja värikkäälle kasarirymistelylle, ja ikoniset kaupunkimaisematkin pääsevät samalla esiintymään edukseen.

Beverly Hills Cop - 3 Movie CollectionBeverly Hills Cop - 3 Movie Collection

Vuonna 1994 ilmestynyt Beverly Hills Kyttä 3 taas tuo kostovetoiseen Foley-toimintaan kiinnostavia uusia sävyjä. John Landisin ohjaama leffa käynnistyy, kun Foleyn pomo pääsee hengestään vaarallisuudellaan yllättäneessä operaatiossa, ja tie vie tuttuun tapaan Beverly Hillsiin. Päivänvaloa kestämättömät bisnekset tapahtuvat Wonderworld-huvipuiston suojissa, ja myös liittovaltion agentit ovat kiinnostuneita häikäilemättömän huvipuistopamppu DeWaldin (Timothy Carhart) puuhista.

Tämä on mainos:

Edellä mainitut uudet sävyt liittyvät varsin ohueksi jäävään valtapeliin FBI:n pukuherrojen ja soolohommiin tottuneen Foleyn välillä, eivätkä hahmojen välille punoutuvat salaliitot eivät ole erityisen kiinnostavia, saati yllättäviä, juonikuvioita. Sitä vastoin pieni satiirin suuntaan kallistuva kuittailu periamerikkalaista asehulluutta kohtaan on elokuvan ilmestymisaikaan nähden yllättävän moderni sivupolku, jollaista en kyllä olisi osannut odottaa millään tavalla.

Kolmannen elokuvan toiminnallisemmat kohtaukset ovat puolestaan ottaneet askelen koomisempaan suuntaan pääasiassa hyvässä mielessä. Foley esimerkiksi osallistuu leffan alkupuolen takaa-ajoon autolla, joka hajoaa kaahailujen luotimyrskyjen seurauksena melkein sarjakuvamaisen liioittelun kera päähahmon alta. Huvipuiston puolella nähtävät toiminnallisemmat osiot sisältävät visuaalisesti kiinnostavaa kuvastoa, jonka loistokkuutta vanhentuneet tehosteet valitettavasti verottavat. Leffan loppupuolella odottava rymistely puolestaan kasvaa vakavammaksi ja näyttävämmäksi räiskinnäksi, joka ei vaikuttavuudestaan huolimatta tunnu sopivan yhteen alun huumorivetoisemman toiminnan kanssa.

Beverly Hills Cop - 3 Movie CollectionBeverly Hills Cop - 3 Movie Collection

Kasarikomediat eivät yleisesti ottaen ole erityisen hyvässä maineessa uudella vuosituhannella vallitsevan poliittisen korrektiuden valossa, mutta aika tuntuu olleen suhteellisen armollinen näille kyttäkomedioille. Toki tunkkaista toksisuutta on ilmassa sekä stereotyyppisten sivuhahmojen että lyhyiden murjaisujen muodossa - vankilassa ei kannattaisi käydä kuulemma suihkussa ja niin edelleen.

Beverly Hills Cop - 3 Movie Collection tarjoaa kolmen leffan verran näyttävää ja menevää viihdettä. Kolmelle Blu-ray-levylle annosteltujen leffojen lisäksi mukana on varsin rutiininomainen kattaus ekstramateriaalia poistettujen kohtausten, tekijähaastattelujen ja leffatrilogian kulttimaineeseen pureutuvia höpinöitä myöten. On vain hassua, että kaikki lisämateriaalit on ahdettu ykkösleffan kanssa samalle levylle, eikä ekstroista mainita halaistua sanaa elokuvaboksin takakannessa.

Beverly Hills Cop - 3 Movie Collection
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä