Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Carlito's Way

Carlito's Way (4K)

Upea kuvaus gangsterin edesottamuksista pyristellä irti menneisyydestään

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Carlito's WayCarlito's Way

Legendaarinen näyttelijä Al Pacino tunnetaan erityisesti gangsterirooleistaan Kummisetä-trilogiassa (1972-1990) ja Scarfacessa (1983). Itse olen kuitenkin näitä klassikoita enemmän lämmennyt miehen Carlito's Way -elokuvalle, joka on ehkä yleisesti jäänyt hieman vähemmälle huomiolle. Suureksi ilokseni tämä rikollismaailmaan sukeltava jännäri on nyt julkaistu 4K-laadulla. Here comes the pain!

HQ

Poliisin teknisen kömmähdyksen takia Carlito Brigante (Al Pacino) pääsee vankilasta vapaaksi vuosikymmeniä ennen alkuperäisen tuomionsa päättymistä. Mies on kuitenkin oppinut läksynsä, ja päättää jättää taakseen rikollisen elämän. Vaaratonta ja laillista unelmaansa kohti pyrkivä Carlito huomaa kuitenkin nopeasti, että rikollisen taustan taakse jättäminen on kaikkea muuta kuin helppoa.

Carlito's Way
Tämä on mainos:

Carlito's Wayn kerronta on hienostunutta tunnelmointia päähahmon edesottamuksista pyristellä irti menneisyydestään. Elokuva etenee rauhallisesti ja määrätietoisesti kohti kutkuttavaa loppunäytöstä kiristäen otettaan järjestelmällisesti. Maltillisesta otteestaan huolimatta jokaisella kohtauksella on merkityksensä kokonaisuudessa, ja menoa punotaan yhteen onnistuneesti tyyliteltyjen toimintakohtausten lisäksi myös päähahmon mietteillä tapahtumista film noir -tyyliin. Hahmoilla on hyvin tilaa löytää paikkansa ja kehittyä tarinan edetessä. Autenttisen asenteen lisäksi hahmoissa on sopivaa ristiriitaa tekemään heistä inhimillisiä ja helposti samaistuttavia vähemmän tutuista ympäristöistä huolimatta. Katsojalla on tarpeeksi aikaa muodostaa käsityksiä hahmojen motiiveista, jotta heidän puolestaan osaa jännittää, ja tapahtumat tuntuvat siten astetta voimakkaammilta.

Al Pacino vetää oletetusti vahvan roolin entisenä ja väsyneenä gangsterina. Miehen energisestä roolityöstä paistaa vuosien kokemus, joka kulminoituu uskottavaan ulosantiin epätoivoisesti rikollisuuden kourista pois rimpuilevasta katujen kasvatista karussa ympäristössä. Pacino luotsaa hahmoaan läpi tunnekirjon äkäisellä intensiteetillä, josta ei katu-uskottavaa viileyttä puutu. Hieno roolityö ei kuitenkaan jätä elokuvan muita hahmoja varjoonsa, ja elokuvan sivuosassa hääräävä Sean Penn tekee yhtälailla ikimuistoisen suorituksen. Pennin tulkitsema lurkkimainen asianajaja on yksinkertaisesti kiehtovaa katseltavaa. Hahmon epätoivoiset yritykset pyrkiä alamaailman huipulle oman sekoilunsa ollessa esteenä saa tuntemaan huvittuneisuuden lisäksi sääliä ja sympatiaa.

Ohjaaja Brian de Palmalla on mestarillinen ote saada realistiseen kuvaukseen elokuvallista taikaa. Kohtauksissa on hyvää energiaa, ja jännitteet voi aistia kotisohvalle asti. Napakka ohjaus pitää kerronnan mielenkiintoisena, ja upea kuvaus viimeistelee laadun mielenpainuvilla kohtauksilla ja kuvakulmilla. Kamera elää hyvin tapahtumissa mukana pitkien ottojen ja vapaan liikkumisen avulla. Noir-tyylinen myötäily kuvakulmissa antaa elokuvalle unimaista, elämää suurempaa jämäkkyyttä ja korostaa oivallisesti päähahmon tunnetiloja tämän pohtiessa elämäänsä ja ratkaisuja, jotka johtivat hänet tähän pisteeseen. Elokuvan visuaalinen ilme jättää jälkeensä useita ikonisia kuvia ja kohtauksia.

Carlito's Way
Tämä on mainos:

Carlito's Wayn 4K-kuva on tehty huolella. Natiivi 4K-resoluutio on tarkka ja selkeä muutamaa yksittäistä pehmeämpää kohtausta lukuun ottamatta. Näissä varmaan alkuperäismateriaali on ollut jo hieman epätarkkaa, mikä nyt korostuu isomman resoluution ansiosta. Realistinen maailma välittyy tyylikkäissä harmaan sävyissä, ja HDR-tehosteet tehostavat valoja ja värejä onnistuneesti.

Nykypäivän pinnallisten efektihöttöjen parissa Carlito's Way on piristävä muistutus oikeasta elokuvan tekemisestä. Aikuismainen ote, pitkälle mietitty tarina ja uskottavat hahmot pitävät hyvin mielenkiintoa yllä, ja saavat välittämään elokuvan tapahtumista ja henkilöistä. Kuva on tarkkaa, ja kun levyllä on mukana vielä kiitettävä määrä mielenkiintoisia dokumentteja elokuvan teosta ja muutamat poistetut kohtaukset, kokonaisuus on ehdottomasti hankkimisen arvoinen laatuelokuvia arvostaville.

Carlito's WayCarlito's Way
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Carlito's Way (4K)

Carlito's Way (4K)

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Upea kuvaus gangsterin edesottamuksista pyristellä irti menneisyydestäänLadataan seuraavaa sisältöä