Suomi
Gamereactor
laitearviot

Creative Gigaworks T40 -kaiuttimet

Creativen stereokaiuttimet ovat tiivis ja napakka paketti. Pieneen tilaan mahtuva setti kajauttaa ilmoille komeat sävelet, ainakin melkein aina.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tietokoneiden äänentoistossa meriittinsä kerännyt Creative toimitti testattavaksemme leppoisasti nimetyt Gigaworks T40 -kaiuttimet. Nykytrendistä poiketen varsin hinnakkaassa reilun sadan euron paketissa ei ole matalia bassotaajuuksia toistavaa subwoofer -yksikköä ollenkaan. Bassontoistoa on avittamassa Creativen kehittämä BasXPort -tekniikka. Käytännössä tämä tarkoittaa ns. refleksiivikotelointia, jossa elementtien päällä on bassoa vahvistava refleksiiviputki. Matalien taajuuksien pitäisi näin toistua yhtä hyvin kuin erillisellä subwoofer -yksiköllä.

Ennakko-odotukset olivat hieman ristiriitaiset, sillä stereokaiuttimiksi T40:et ovat varsin hintavat tietokonekaiuttimien alalla. Creativelta löytyy myös halvemmat T20 -kaiuttimet, joissa keskiääniä toistavia elementtejä on vain yksi, kun taas T40-sarjalaisissa on kaksi per kaiutin.

Reilut 30 cm korkeat kaiuttimet tuntuvat näppituntumassa laadukkailta. Kankainen suoja kiinnitettynä kaiuttimet ovat varsin vähäeleiset ja siistit. Suojat poistettaessa alta paljastuu kaksi kirkkaan keltaista kaiutinelementtiä ja kalottidiskantti. Kaikki piuhat (liitäntä vasempaan kaiuttimeen, äänikorttiin, pistokkeeseen ja erillisenä ostettavaan telakointiasemaan) kytketään oikeanpuoleisen elementin taakse. Takaa löytyy myös hieman vaikeasti tavoitettavissa oleva virtakytkin. Basson, äänensävyn ja volyyminsäädön nupit ovat alumiinia, ja niiden vierestä löytyy kuulokeliitäntä. Yleisvaikutelma on laadukas ja hintansa arvoinen.

Verrokkina toimivat vuosia hyvin palvelleet Justerin puukoteloidut 5.1 kaiuttimet, joista testejä varten poistettiin taka- ja keskikaiuttimet. Kaiuttimia testattiin musiikilla hevistä funkkiin, elokuvilla sekä eri peleissä. Poikkeuksellisesti bassoratkaisusta johtuen juuri matalien taajuuksien toisto oli erityisessä syynissä. Monet stereokaiuttimet bassotoistossa murskannut Dimmu Borgirin "Puritania" teki tälläkin kertaa varsin selvää jälkeä. Ääni tahtoi jatkuvassa basso- ja rumputykityksessä puuroutua ja kumista. Muut vastaavat kappaleet aiheuttivat saman ongelman. Sen sijaan napakammalla bassokompilla rullaava Groove Armadan "Superstylin" oli ilahduttava kokemus. Basso toistui siististi ja täsmällisesti vaikka namikat väänsi kaakkoon. Musiikkimausta riippuen T40-setin bassotoisto on siis jotain välttävän ja kiitettävän välillä. Keskiäänet ja diskantit toistuvat ongelmitta, vaikka yleisvaikutelma onkin hieman ohut.

Tämä on mainos:

Peleissä sama linja tuntui jatkuvan. Neverwinter Nights 2:n klassinen ääniraita, dialogi ja ääniefektit toistuivat kiitettävän kirkkaasti. Medieval 2:n suuret joukkotaistelut huutoineen ja taistelurähinöineen kuulostivat myös hyvältä. Sen sijaan sotapeleissä bassopuolen ongelmat palasivat. Half-Life 2:n ja Call of Duty 4: Modern Warfaren hektinen tunnelma, räjähdykset ja räime eivät heränneet eloon T40:n kanssa. Erillisen subwooferin puutteessa kaikesta jäi puuttumaan se ravistava viimeinen alin taajuus, jonka seurauksena tunnelma kaikkein kiihkeimmissä kohtauksissa kärsi. Tästäkin huolimatta metakka oli huomattavasti parempaa kuin tavallisissa stereo- tai kannettavan kaiuttimissa.

Yhteenvetona Gigaworks T40 -kaiuttimet ovat kiitettävän laadukkaat, mutta varauksin. Musiikinkuunteluun ne soveltuvat hyvin, mikäli tarkoituksena ei ole kuunnella kaikkein rankinta heviä. Sama analogia pätee pelipuolellakin. Jos meno on turhan raskasta, T40:et hyytyvät hieman. Jos tarkoituksena on korvata kannettavan tietokoneen omat tai vanhat saippuapurkkimalliset stereokaiuttimet ja tilaa on rajallisesti, Creative Gigaworks T40 on harkitsemisen arvoinen paketti. Hieman korkean hinnan vastineeksi saa laadukkaan paketin, joka kelpaa hyvin monipuoliseen äänentoistoon. Rankemman musiikin tai pelien ystävien on parempi tutkia myös erillisen subwooferin sisältäviä 2.1 -settejä.

Creative Gigaworks T40 -kaiuttimet
Creative Gigaworks T40 -kaiuttimet
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
laadukas tuntuma, bassontoisto varauksin, koko
-
bassontoisto rankassa käytössä, hinta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä