Suomi
Gamereactor
laitearviot

Creative Sound Blaster Tactic 3D Rage Wireless

Creative on PC-audiopuolen suosituimpia merkkejä. Kuten mainosmiehet toitottavat, on Sound Blastereita myyty huimat yli 400 miljoonaa. Rage-kuulokkeet antavat syyn yhteen lisäostokseen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Rungoltaan Raget ovat Tactic 3D -käyttäjälle tuttua kauraa. Vanhempi veli Wrath - tai vaikkapa Omega - rakentuvat prikulleen saman mallin päälle. 50 milliset kaiutinelementit ja irrotettava mikrofoni löytyvät uusimmastakin mallissa. Yhdennäköisyydestä huolimatta kyseessä on silti edeltäjiään hieman edullisempi versio, joten esimerkiksi THX-brändäys on saanut lähteä.

HQ

Varsin pelkistetty design saa hivenen lisäpotkua kuppeja peittävistä led-valolaatoista, joihin saa säädettyä joukkuevärit. Itse säädin pois ylimääräisen valohoidon alkuunsa, sillä mahdollisimman pimeä huone on pelinautinnon kannalta ideaali. Valojen tarkoitusperä lienee pelitapahtumissa joukkuehengen hehkuttamisella, vaikka Rage tuskin on turnauspelaajalle kohdennettu.

Ragen mainostetaan edustavan langattomuuden eliittiä, mutta vaativassa testiympäristössä kuulokkeet eivät selvinneet aivan puhtain paperein. Toisinaan kuulin taustakohinaa tilanteessa, jossa kuulokkeiden virta oli päällä, mutta peliäänet kiinni. Harmikseni en osaa sanoa, mistä kohina johtui, mutta kuusikerroksisessa kerrostalossa saattaa risteillä eri aikoihin monenlaisia lähetinsignaaleita ja 2,4GHz:n taajuus on melko yleinen langattomissa laitteissa.

Toisaalta on Creativen langattomassa toteutuksessa paljon hyvääkin: viivettä äänessä ei ainakaan ole, se on varmaa.

Ragen sisäänrakennettu akku on melkoinen sisupakkaus. Valmistajan ihannetulokseksi on kellotettu jopa 16 tuntia, mutta normaalikäytössä kesto näytti liikkuvan jossain 12 tunnin kieppeillä. Akku siis jaksaa sykkiä pidemmänkin pelisession, ja mikä tärkeintä, kuulokkeet voi ladata lennossa micro-usb-kaapelin kytkemällä.

Tämä on mainos:

Kaapelin pää tosin tuntuu heppoiselta tarkoitukseensa. Terävissä pään heilahdusliikkeissä kaapeli saattaa irrota tai vedätyksiin joutuessa liitin vääntyä. Onneksi micro-usb on nykypäivän standardikamaa, joten alle parimetriselle vakiopiuhalle saa tilattua pidemmän tai lyhemmän vaihtokappaleen ongelmitta.

Nykypäivän kuulokkeiden laaturauta tarvitsee kaverikseen kunnollisen softan. Vähän kuin pelatessa, isoinkaan tykki ei tuota tulosta, jos tähtäys ei suju. Creativen SBX Prostudio lupaa audioavustusta moneen lähtöön. SBX Surround loikkaa simuloidulta 7.1-äänialueelta simuloituun "pallomaiseen" äänimaailmaan. Tämä tarkoittaa sitä, että virtuaalisia kaiuttimia pyritään asettelemaan paitsi käyttäjän ympärille, myös ylä- ja alapuolelle. Näin äänilähteen suunta pitäisi olla paikallistettavissa entistä tarkemmin myös horisontaalisessa tasossa.

Käytännössä Ragen 3D-efekti jää hintavammista kilpapelivehkeistä selvästi, mutta äänien suunnan simulointi toimii silti kohtuullisen hyvin.

SBX Crystalizer ja Bass korostavat vuorostaan äänialan ylä- ja alapään efektejä. Oletusarvoillaan Rage-luurit kallistuvat selvästi bassojen pudotteluun kristallin kilistelyn sijasta, mikä toki sopiikin pelikäyttöön.

Tämä on mainos:

Omat säädöt kulkevat kätevästi mukana langattomassa usb-lähettimessä, joka on saanut ylleen siromman kuoren sitten Wrath-version. Säätöfoobikoille tarjotaan laitevalmistajan sponssitiimi Comp Lexityn valmiita asetuksia niin ralli-, räiskintä- kuin roolipeleihin. Säätösofta on sopivan yksinkertainen ja helppokäyttöinen satasen vehkeille, ja se toimii myös Mac-tietokoneilla. Tuleepa mukana myös äänenmuunnin, jolla kehutaan voivan esittää omaa World of Warcraft -avataria. Käytännössä äänenmuunnoksille lienee tarvetta vain peliporukan huppeli-illoissa pelleillessä.

Hevosella pääsee ja rahalla saa. Creativen Rage-luurien tapauksessa satasella on ostovoimaa, taloudellisen taantuman uhasta huolimatta. Yhtä oivallista äänenlaatua, jykevää valmistusjälkeä ja laadukasta langattomuutta saa vastaavassa hintaluokassa hakea - turhaan. Ongelmistaan huolimatta Rage on teräksenvarma valinta hintatietoiselle peliharrastajalle.

Creative Sound Blaster Tactic3D Rage Wireless Gaming Headset
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Viiveetön langattomuus, pitkähkö akkukesto, alle satkun OVH, jämäkkä rakenne...
-
...joka ahdistaa kookkaampaa päätä, valmiustilan ajottainen häiriöääni, keinonahkaiset kupit hiostavat, mikrofoni päästää taustamelua läpi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Creative Sound Blaster Tactic 3D Rage Wireless

Creative Sound Blaster Tactic 3D Rage Wireless

LAITEARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

Sound Blaster Tactic 3D -sarjassa on nähty laadukkaita, mutta hintavia pelikuulokkeita. Uusin malli pyrkiikin höyläämään hintaa säilyttäen samalla edeltäjiensä vahvuudet.Ladataan seuraavaa sisältöä