Suomi
Gamereactor
laitearviot

Creative Sound Blaster X-Fi Usb 5.1

Ulkoinen äänikortti lupailee suuria, mutta on lopulta parhaimmillaan yksinkertaisesti ulkoisena äänikorttina.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Creativen Sound Blaster X-Fi Usb 5.1 lupaa paljon digitaalisen musiikin ystävälle. Sen ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa 16-bittisen äänisyvyyden muuttaminen 24-bittiseksi X-Fi -prosessoinnin ansiosta sekä pakattujen mp3-kappaleiden äänenlaadun huomattava parannus. Tämän lisäksi uusi CMSS-3D -teknologia lupaa muuttaa stereokaiutinparin tai kuulokkeet 5.1-äänijärjestelmäksi. Gamereactor otti nimihirviöiden lupauksista selvää.

HQ

X-Fi Usb 5.1:n paketti pitää sisällään ulkoisen äänikortin, rca-3,5mm -plugin ja kaukosäätimen. Äänikortti on varustettu tuhdeilla liitännöillä, joihin kuuluvat optinen, rca- ja 3,5 -millinen lähtö, joilla selviää perustarpeissa hyvin. Sisääntuloissa on niin ikään 3,5 -millinen liitin sekä mikrofoniliitännät. Tietokoneeseen äänikortti kytkeytyy pelkällä usb-kaapelilla.

Laatikon asennus on vaivatonta. Usb-kaapelin kytkeminen riittää, jonka jälkeen Windows XP ja Vista tunnistavat äänikortin automaattisesti ja asentavat sen käyttökuntoon. Mukana toimitettavalta cd-levyltä löytyvät X-Fi Crystalizer- ja CMSS-3D -ohjelmistot.

X-Fi Crystalizer on Creativen uusi tapa parantaa äänenlaatua. Yhtiö on upottanut sen useimpiin tuotteisiinsa, alkaen Fatal1ty-äänikorttisarjasta päättyen X-Fi- mp3-soittimiin. Ajatus yksinkertaistettuna on se, että pakattua ääntä yritetään palauttaa pakkaamattoman kuuloiseksi signaalinkäsittelyn keinoin. Käytännössä X-Fi analysoi ääntä, yrittää arvata miltä se on pakkaamattomana kuulostanut ja yrittää muokata sen mahdollisimman lähelle arvaustaan ennen toistoa. Äänikortti kytkettiin testeissä kahteen eri kaiutinpariin: Jamon s606-sarjan keskiluokan hifikaiuttimiin ja Logitechin Z-100 tietokonekaiuttimiin. Jamon kavereina oli Yamahan rvx-599 vahvistin.

Kun Crystalizer-toiminto kytketään päälle, muuttuu musiikki selkeästi hyökkäävämmäksi. Muutos on sitä suurempi, mitä parempilaatuisella pakkauksella mp3-tiedosto on pakattu. Myös kaiuttimien laatu nousi esiin merkittävällä tavalla. Koska Logitechin Z-100 on perusluokan tietokonekaiutinpari ja tarjoaa vain keskinkertaisen taajuusalueiden toiston, lunasti X-Fi lupauksensa. 128 kilobitin sekuntitahdilla pakatut laulut muuttuivat paremmiksi, ja taajuusalueiden rukkaus nosti heleämmin esiin puuroutuneita symbaaleja ja kitarasoolojen osioita.

Tämä on mainos:

Jamon kaiuttimilla laulu muuttui selkeästi huonompaan suuntaan. Monet taajuudet toistuivat yli ja saivat seurakseen ikävän synteettiseltä kuulostavan kaiun. Laajempi ääniala tarkoitti automaattisesti myös sitä, että taajuuksien rukkaaminen ennemmin hajotti kokonaisuutta kuin paransi sitä.

Puhtaasti positiivisena puolena X-Fi Crystalizer -toiminnon ollessa pois päältä on ulkoinen äänikortti kuultavasti parempi kuin monelle emolevylle integroitu AC'97-äänipiiri. Useiden biisien kuuntelun perusteella ylä- ja keskiäänet tulevat selkeämmin esille, ja musiikkiin syntyy tilan tunnetta. Kortti onkin omimmillaan kannettavilla tietokoneilla, joissa on huono valikoima liitäntöjä ja integroitu äänipiiri.

Entä sitten CMSS-3D? Tekniikan tarkoitus on tuoda elokuvien puhe kuulijan eteen ja levittää muu äänimaisema kuulijan ympärille. Joskus tekniikka toimii, joskus ei. Ajoittain tilantunne on varsinkin peleissä selkeä, toisinaan äänimaailma meni sekaisin ja toistui tuplana. Elokuvakäytössä toisintoja ei esiintynyt, muttei myöskään tilan tunnetta.

Vaikka X-Fi -tekniikka toimii vähän niin ja näin, on hyvä pitää mielessä mihin äänikortti on tarkoitettu: musiikin- ja äänenlaadun parantamiseen perusluokan aktiivikaiuttimilla. X-Fi toimii hyvin niin kauan, kun laitteisto ei hipaisekaan hifiä. Sen lisäksi kortin liitännät ovat omiaan liittämään kannettavan tietokoneen miltei mihin tahansa laitteistoon. Se lienee ollut Creativen tarkoituksenakin. Jos koneen pääasiallinen tarkoitus on musiikin toisto ja kannettavana videokirjastona toimiminen, on X-Fi Usb 5.1 suositeltava valinta. Aivan kaikkia markkinointipuheita ei silti kannata uskoa.

Tämä on mainos:
Creative Sound Blaster X-Fi Usb 5.1
Creative Sound Blaster X-Fi Usb 5.1
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
liitäntöjen määrä, X-Fi peruskaiuttimilla, perushyvä ulkoisena äänikorttina
-
X-Fi vähänkään paremmilla kaiuttimilla, CMSS-3D ei lunasta lupaustaan
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Creative Sound Blaster X-Fi Usb 5.1

Creative Sound Blaster X-Fi Usb 5.1

LAITEARVIO. Kirjoittaja Heikki Takala

Ulkoinen äänikortti kuulostaa aluksi vähän hölmöltä idealta, mutta ei sitä lopulta ole. Etenkin kannettavan tietokoneen kanssa harrastaessa usb-kortti puolustaa paikkaansa.



Ladataan seuraavaa sisältöä