Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Fast & Furious 7

Fast & Furious 7

Sarjan seitsemäs kaasuttelu saa karistettua suurimman osan alkuperäisnimestään ja tunnetuista autokaahailustaan, kiilaten itsensä nykypäivän toimintaelokuvien joukkoon.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Seitsemänteen osaansa kaahaillut toimintasarja on jo pitkään vetänyt samaa kaavaa tarinassaan. Iso ja paha voima vaatii koko Dominicin (Vin Diesel) pesueen käytön vielä viimeiselle keikalle. Toistaiseksi viimeinen osa ei tee tässä kaavassa poikkeusta, kun Jason Stathamin esittämä pääpahis saa niputettua yhden Dominicin jäsenistä ja kostoretkeen kerätään taas koko joukko. Käy kuitenkin ilmi, että Statham jahtaakin koko tiimiä. Löytääkseen Stathamin hahmon Dominic joutuu ensiksi löytämään laitteen, jonka avulla Stathamin hahmon voi löytää tai jotain. Joka tapauksessa kaasua pidetään yhtä paljon pohjassa kuin aseen liipaisinta ja joka mutkaan tullaan kahva edellä aseiden piippujen lyödessä ketun häntää. Sen verran ainakin on selvää, että kyseessä on toimintaelokuva ja eteenpäin mennään turhia jarruttelematta.

HQ

Elokuvan alussa tarinankerronta on huolitellun tasapainoinen. Toiminnan lisäksi draamapuoli on pitkälle mietittyä ja tarinan huolellinen pohjustaminen luo elokuvan hahmoille uskottavaa ja luonnolliselta tuntuvaa vetovoimaa. Noin puoliväliin rullataan visuaalisen annin lisäksi tarinallisesti sujuvasti, kunnes tyyli ja vauhti muuttuvat. Yhtäkkiä rymistellään välinpitämättömän laiskasti isosta toimintakohtauksesta aina vain suurempaan, motiivit kuitataan olankohautuksella ja hahmojen kehitys mainitaan enää vain muutamissa sivulauseissa. Liekö syynä Paul Walkerin ennenaikainen kuolema, mutta kesken elokuvan tapahtuva muutos on joka tapauksessa niin suuri, että tuntuisi kuin katsoisi täysin uutta elokuvaa samoilla näyttelijöillä.

Fast & Furious 7Fast & Furious 7

Jo aikaisempien osien puolesta tähtikaarti on hulppea. Fast & Furious 7 kuitenkin iskee uuden vaihteen silmään tuodessaan mukaan jengiin ison luokan toimintatähden Jason Stathamin, karismaattisen Djimon Hounsoun sekä ikuisesti viileän Kurt Russelin. Toki Vin Dieseliä edelleen hehkutetaan elokuvan kovimpana sankarina mutta henkilökohtaisesti veijarimainen Russell, pilke silmäkulmassaan, varastaa shown salaperäisenä mutta varsin rentona erikoisagenttina. Elävän toimintafiguurin Dwayne "The Rock" Johnsonin jäätyä vähemmälle huomiolle, ihmisterminaattorin elein tuhoa kylvävä Jason Statham on piristävä tuulahdus pääpahiksen roolissa. Miehessä riittää kivasti asennetta olemaan tunteeton ja pysäyttämätön tappokone verrattuna hänen aikaisempiin sankarirooleihinsa. Muiden uusien tulokkaiden rinnalla Hounsou joutuu tyytymään täysin sivuun heitettyyn rooliin, jossa hänen potentiaalinsa on harmillisesti hukattu kokonaan. Roolin olisi voinut täyttää kuka tahansa englantia eksoottisella aksentilla muriseva patsastelija.

Muun muassa Saw (2004) elokuvastaan tunnettu ohjaaja, James Wan yllättää ylittämällä aikaisempien osien hulppeat toimintakohtaukset vielä isommilla ryminöillä. Jo kauan sitten kaikki fysiikan, logiikan ja mielikuvituksen ylittäneet temput on taas viety astetta pitemmälle ja lopputulos on samaan aikaan hämmästyttävä ja naurettava. Megabudjetin visuaalisen ilmeen lisäksi menoa piristävät innovatiivinen kameratyöskentely sekä omaperäiset stuntit. Toki hidastusten käyttö, varsinkin matalalla bassoefektillä korostettuna, alkaa käydä jo vähän vanhaksi elokuvan puolivälin paikkeilla. Lopputulos on silti epätasaisuudestaan huolimatta todella viihdyttävää ryminää.

Tämä on mainos:

The Fast & The Furious -sarja on kokenut lukuisten osiensa aikana aikamoisen muodonmuutoksen. Laittomista katukisoista ja autolla tehtävistä ryöstöistä on tultu lihaskimppujen välisiin ultimaalisiin käsirysyihin ja minigunilla helikoptereiden alas röpöttelyyn. Jokainen voi olla omaa mieltä siitä onko muutos ollut hyväksi sarjalle, mutta itse olen viihtynyt molempien tyylien parissa. Viimeisimmät kolme osaa ovat alkaneet muistuttaa toisiaan pelottavan paljon joten voi olla, että seuraava osa on taas askel johonkin uuteen suuntaan. Joka tapauksessa, tätä enempää ei enää menoa ja pauketta juuri saa ahdettua yhteen kaksi ja puoli tuntiseen.

Fast & Furious 7
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Fast & Furious 7

Fast & Furious 7

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Sarjan seitsemäs kaasuttelu saa karistettua suurimman osan alkuperäisnimestään ja tunnetuista autokaahailustaan, kiilaten itsensä nykypäivän toimintaelokuvien joukkoon.Ladataan seuraavaa sisältöä