Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Gran Turismo

Gran Turismo (4K) on sujuvaa viihdettä

Gran Turismo -elokuva on pelin tapaan kylmän laskelmoitu ja arkisen harmaa, mutta silti ihan sujuvaa viihdettä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Ensimmäisen kerran kun kuulin, että autosimulaatio Gran Turismosta tehdään elokuva, pidin ajatusta täysin absurdina. Asian tarkempi tutkiminen kuitenkin toi tositapahtumiin perustuvaan ideaan järkeä ja viimeistään ohjaaja Neill Blomkampin liittäminen elokuvaan herätti mielenkiintoni.

Jan Mardenborough (Archie Madekwe) pelaa päivät pitkät Gran Turismoa ja unelmoi kilpa-autourasta. Perheen ymmärtämättömyys pojan intohimoa kohtaan aiheuttaa konflikteja, koska unelmista ei tulevaisuutta rakenneta. Tilanteeseen kuitenkin tulee muutos, kun Gran Turismon pelaajille järjestetään kilpailu, jossa parhaiten pärjänneet virtuaalikuskit pääsevät kilpailemaan oikeissa autokisoissa.

Gran Turismon tarina seuraa klassista altavastaajan risuista ruusuihin -kaavaa. Tasapaksu kerronta välttelee elokuvallisia korostuksia esimerkiksi hahmon voitonhetkinä tai pohjalta noustessa ennen tunteikasta loppua. Tästä huolimatta kerronta rullaa kohtuullisen sujuvasti päälle kahden tunnin keston, eikä varsinaista suvantoa ilmene. Itse asiassa elokuva kiiruhtaa useamman hahmoa rakentavan osuuden yli, kuten tämän yhteyden perheeseensä jättäen elokuvassa tapahtuvasta ajanjaksosta varsin vääristyneen kuvan. Se, mikä tuntui vain muutamalta kuukaudelta, olikin jo päälle vuoden ajanjakso. Siksi tuntuu oudolta, ettei päähenkilö ole missään yhteydessä perheeseensä tai ystäviin yli vuoteen. Yleisesti hahmon päämäärät pysyvät selkeinä ja tilanteet ovat helposti ymmärrettäviä, mutta isossa osassa oleva autourheilu jätetään epäselväksi asiasta ymmärtämättömälle. Itse ainakin ihmettelin esimerkiksi miksi elokuvan niin sanotut pahiskuskit voivat töniä muita autoja radalta tai kylkimyyräillä kesken kisan ilman minkäänlaista sanktiota.

Tämä on mainos:

Pääosaa näyttelevä Archie Madekwe pysyy koko elokuvan ajan varsin kyllästyneen näköisenä jurona, mikä toisaalta istuu uskottavasti myöhäisteinin olemukseen ja mielentilaan. Nuoren miehen ulosanti tiivistyy keskittyneisiin silmiin auton ratin takaa, jossa meno on uskottavaa. Shown varastaa kuitenkin David Harbour Janin valmentajana. Miehen värikäs rooli ja uskottava heittäytyminen tuntuvat autenttisilta ja antavat elokuvalle sen tarvitsevaa lämpöä. Hahmojen välinen kemia tuntuu oikealta välittämiseltä. Elokuvan emotionaalinen päätös saakin jo lähes herkistymään juurikin Harbourin hahmon keskustellessa Janin kanssa ääni murtuen Mobyn mahtipontisen biisin soidessa taustalla.

Gran Turismo on ilmeeltään hieman ristiriitainen. Elokuvassa on toimivat efektit, ja autokohtauksissa on mukavaa vauhdin tuntua. Gran Turismo -peli huomioidaan hyvin osana elokuvaa niin ilmeen kuin ääniefektien osalta hieromatta sitä kuitenkaan liikaa naamaan mainosmielessä. Itse asiassa osa kohtauksista on hauskasti kuin yksi yhteen pelin kanssa kamerakulmia ja ilmettä myöten. Erityisesti mieleen jää kohtaus, jossa Jan radalla ajaessaan palaa mielessään takaisin oman huoneensa turvaan pelaamaan Gran Turismoa konsolilla. Mutta juuri pelillisen ilmeen tavoin Gran Turismo on häiritsevän kliinisen ja laskelmoidun huolitellun näköinen. Tietynlainen elämän rosoisuus puuttuu kuvasta, jota elokuvissa yleensä korostetaan tunnelman luomiseksi. HDR-ominaisuuksista huolimatta kuva on arkisen harmaa ja eloton suurimman osan ajasta, ja oikeastaan vasta kisoissa kirkkaammilla väreillä nostetaan esiin tiettyjä yksityiskohtia. Natiivi 4K-tarkkuus nostaa hyvin esiin kuvan yksityiskohdat renkaiden tekstuureja myöten, ja erityisesti tehokeinoina käytetyt hidastuskuvat näyttävät upeilta.

Persoonallisista ja visuaalisesti huikeista scifi-elokuvista tunnetun ohjaajan Neill Blomkampin kädenjälki ei näy Gran Turismossa millään muotoa. Elokuvan olisi voinut ohjata kuka tahansa, joka vähänkin osaa työtään. Elokuva tuntuu varman päälle pelatulta ja liikaa tuottajien hallinnoimalta, jotta tuotoksesta tulisi mitään kovin persoonallista. Ei Gran Turismo kuitenkaan ole huono elokuva. Inspiraatiota tosielämän tapahtumista ottava tarina on mielenkiintoinen ja kerronta rullaa yleisesti hyvin. Syvällisyyttä ei elokuvaan ennätä oikein kertyä, mutta autokilpailut näyttävät makeilta ja se kai autopeliin perustuvassa elokuvassa tärkeintä onkin.

Gran Turismon 4K-julkaisu sisältää myös Blu-ray-levyn elokuvasta, jonne elokuvan lisämateriaalit on kommenttiraitaa lukuun ottamatta sijoitettu. Muutamat lyhyet dokumentit kertovat elokuvan tekemisestä, mutta myös kiinnostavista yhteyksistä Gran Turismo -peliin. Mukana on myös muutamat poistetut kohtaukset ja pidennetyt versiot elokuvassa nähtävistä kohtauksista. Näistä muutama harjoittelukohtaus on ymmärrettävästi poistettu elokuvasta. Kuitenkin iso osa noin yhdentoista minuutin poistoista syventävät päähenkilöä ja tämän yhteyttä perheeseen, sekä paljastavat inhimillisempää puolta hänen tavastaan kisailla, mitkä olisivat ehdottomasti pitäneet olla mukana elokuvan lopullisessa versiossa.

Tämä on mainos:
Gran Turismo
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä