Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Hitler: The Rise and Fall

Hitler: The Rise and Fall

Yleiskatsaus Saksan itsevaltiaan nousuun ja tuhoon

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kuusiosainen dokumentti Adolf Hitlerin vaiheista on peräisin vuodelta 2016, joten haastateltavana on yksinomaan kirjailijoita ja historioitsijoita. Syyt ovat tietenkin käytännölliset: Hitlerin henkilökohtaisesti tunteneet ovat jo mullan alla. Hyvänä puolena on se, että säilyneen dokumentaation avulla on mahdollista muodostaa kattavampi kuva Saksan diktaattorista kuin mitä yhdelläkään aikalaisella on ollut. Mitään merkittäviä uusia paljastuksia ei ole luvassa, mutta digitaalitekniikalla kirkastettu ja paranneltu videomateriaali tuo menneisyyden tapahtumat elävämmäksi kuin koskaan ennen.

HQ

Dokumenttisarjan ansioksi on laskettava se, että se melkein onnistuu välttämään menneiden vuosikymmenten teeman, jossa Adolf Hitleristä luotiin läpeensä paha luuydintä myöten turmeltunut hirviö. The Rise and Fallin Hitler on määrätietoinen ja häikäilemätön mies, joka onnistui omien ideologisten vaikuttimiensa ansiosta ajamaan maansa tuhoon. Ideologisten motiivien ohella keskiöön nostetaan Hitlerin runsas lääkkeiden käyttö, ja Rooman keisareitakin niin usein vaivannut megalomania eli suuruudenhulluus.

Ilahduttavasti puolet eli kolme jaksoa keskittyy aikaan ennen toista maailmansotaa. Tämä on merkittävää ennen kaikkea silloin, kun halutaan ymmärtää Adolf Hitlerin valtaannousuun ja kansansuosioon vaikuttaneita tapahtumia. Dokumentti antaa arvonannon silloin, kun sen aika on: Hitler onnistui nousemaan 10 vuodessa kodittomasta katutaiteilijasta Euroopan suurvallan yksinvaltiaaksi, ja siinä sivussa johti Saksan 1930-luvun alun lamasta ennennäkemättömään talouskasvuun. Moisessa suorituksessa ei liene onnistunut kukaan ennen tai jälkeen Hitlerin.

Juutalaisten ja muiden vähemmistöjen joukkotuhontaan kiinnitetään hyvin vähän huomiota. Syyksi esitetään se, että "lopullisen ratkaisun" toteuttaminen jäi muiden kuin Hitlerin tehtäväksi. Erittäin mielenkiintoinen huomio on, ettei mikään asiakirja ole koskaan suoraan liittänyt Hitleriä niin sanottuun holokaustiin. Dokumentin mukaan tämän täytyi olla tietoinen ratkaisu yhteiskunnassa, jossa muuten melkein kaikki dokumentoitiin saksalaisella tehokkuudella.

Teknisesti dokumentti on rakennettu helposti seurattavaksi. Arkistomateriaali, tutkijoiden haastattelut ja toisaalta näyttelijöiden esittämät dramatisoidut osuudet vaihtelevat onnistuneesti kuljettaen tarinaa eteenpäin. Ehkä enemmän olisi voitu pohdiskella erilaisia vaihtoehtoja Hitlerin motiiveille. Nyt kyse on enemmänkin julistamisesta: tapahtui näin, johon Hitler reagoi noin, koska ilmiselvästi niin ja noin. Onneksi varsinkin toisen maailmansodan vaiheissa painotetaan monessakin kohdassa, että Hitler olisi voinut toimia toisin, mutta ei ilmeisesti ideologisista syistä kuitenkaan niin tehnyt. Olisin toivonut, että samaa pohdiskelevaa linjaa olisi noudatettu sarjan alusta asti.

Tämä on mainos:

Toisen maailmansodan aikaisista Saksan liittolaisista keskitytään ennen kaikkea Benito Mussolinin Italiaan, joskin Japani saa sekin muutaman minuutin aikaa parrasvaloissa. Suomea ei mainita lainkaan. Ainoa edes vähän Suomea sivuava huomio on, että keväällä 1945 Saksan ehdottoman antautumisen allekirjoitti Alfred Jodl, joka muutama vuosi aikaisemmin koetti suostutella Suomea hyökkäämään Leningradiin Saksan tukena. Tästä kunniasta kuitenkin ylipäällikkö Mannerheim kieltäytyi.

DVD-julkaisun selkein puute on suorastaan surkea kuvanlaatu. Jopa ruudun alalaidassa kulkevasta tekstityksestä voi huomata teräviä sahalaitoja. Moinen paljastaa julkaisun halvan tason, mutta onneksi rakeisuuteen tottuu varsin nopeasti. Varsinaisia lisämateriaaleja ei ole, ja tämä on sääli. Jonkinlainen lyhyt katsaus avaintekijöiden innoituksiin ja käytettyihin lähteisiin olisi ollut paikallaan. Kokonaisuudessaan Hitler: The Rise and Fall on suositeltava minisarja yhdestä 1900-lukuun eniten vaikuttavista henkilöistä.

Hitler: The Rise and FallHitler: The Rise and FallHitler: The Rise and Fall
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä