Suomi
Gamereactor
laitearviot

HP Omen 15" -peliläppäri

Kaipaatko kätevää peli-PC:tä, mutta pöytäkone on liian tilava tai hankala? Siinä tapauksessa HP:n uusi Omen -pelikannettava saattaa olla ratkaisu. Testasimme uuden pelikoneen konsolipelaajan näkökulmasta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Myönnetään se heti alkuun: olen kurja konsolipelaaja, joka käyttää PC:tä lähinnä työntekoon ja Hearthstonen pelaamiseen. Gamereactorin toimituksessa AAA-luokan PC-pelit ovat olleet muiden toimittajien heiniä, sillä niiden edellytykset ovat olleet monesti omalta kohdaltani ylitsepääsemättömiä. PC-pelaaminen on kuitenkin kehittynyt vuosi vuodelta yhä helpompaan suuntaan, kun taas konsoleista tullut PC-mäisempiä. Niinpä otin mielelläni vastaan mahdollisuuden testata Hewlett-Packardin uutta Omen -läppäriä PC:lle takaisin suuntaavan pelaajan vinkkelistä.

HQ

HP Omen on vuosittain päivittyvä malli, ja tänä vuonna se muotoiltu uudestaan sekä saanut huokeamman hintalapun. Omen on ulkoasultaan aika pitkälle tyylitelty kokonaisuus. Sillä tavoitellaan ehkä hieman nuorempaa ikäpolvea, mutta myös tämäkin keski-ikäinen toimittaja pitää kovasti Omenin ohuesta (6,35cm) ulkomuodosta ja pyöristetyistä kulmista. Läppärin ulkokuori tuntuu kohtalaisen kestävältä muovia, joskin kansi joustaa hieman keskeltä ja yllyttää varovaisuuteen, kun konetta siirtelee. Yläkansi on niin sanottua soft touch -materiaalia ja siinä on punottua kangasta muistuttava kuviointi. Se saa aikaan kivan orgaanisen tunnelman, jota toisaalta rikkoo "edgy" verenpunainen Omen-logo keskellä kantta. Kuviointi on aika ankara naarmujen suhteen. Ne näkyvät helposti, joten paljon läppäriä mukana kantavan on parasta sijoittaa hyvään kantolaukkuun tai taskuun. Painoltaan läppäri on 2,24 kiloa, joten se ei liian painava pitkällekään reissulle.

Kuten mainitsin, tuntuvat valmistusmateriaalit hivenen halvoilta. Kannen saranat ovat kuitenkin metalliset ja tukevat, joskin myös tiukat, jonka takia avaaminen vaatii aina kaksi kättä. Tällaisten saranoiden osalta on aina pieni pelko, että ne löystyvät käytössä, mutta onneksi parin viikon tehokäyttö ei antanut siitä viitteitä. Materiaalit ovat siis kokonaisuudessa vähintään kohtalaisella tasolla, mutta eivät premium-luokkaa. Tosin tämä on varmaan syy miten Omen on saatu hinnoiteltua myös budjettipelaajalle.

Näppäimistö on hieman kaksipiippuisempi. Näppäimet on korostettu punaisella taustavalolla, joka antaa railakkaan ja hyökkäävän lookin laitteelle. Tuntumaltaan light-näppäimet ovat omaan makuun kevyet ja ovat vaatineet totuttelua nakkisormilleni. Omenissa on mukana numeropadi, joten tekstin kirjoitus on asemoitu vasemmalle, mikä välttämättä ole kovin ergonomista. Pientä moitittavaa löytyy myös nuolinäppäimistä, jotka ovat pienet aikuisen miehen sormille. Samaa on sanottava myös trackpad-levystä, jolle olisi näppisten alta tilaa vaikka kuinka. Toisaalta edellä mainitut nipotuksen aiheet ovat melko pieniä, ja käyttömukavuus Omenissa on hyvällä tasolla. Missään vaiheessa ei tuntunut, että laitteen muotoilussa olisi hutiloitu, vaan käytettävyys ja tyyli ovat hyvässä tasapainossa. Se on sitten täysin omasta mausta kiinni, mitä pitää räiskyvästä lookista. Se on aggressiivinen, mutta toisaalta se sopii tunnelmaltaan erityisesti toimintapelien pelaamiseen.

HP Omen 2016 -kannettavaHP Omen 2016 -kannettava
Tämä on mainos:
HP Omen 2016 -kannettava

Miten on sitten tekniikan laita? HP Omen on tarjolla kahdella erilaatuisella 15,6 tuuman (myös 17") näyttövaihtoehdolla. Full HD on edullisempi, mutta 4K-ruutu tarjoaa tietysti paremmat lähtökohdat pelaamiseen tulevaisuudessa. Jälkimmäinen oli mukana testikoneessa ja se jätti positiivisen vaikutelman, vaikka pari pientä asiaa jäi kaivelemaan. Kontrastissa ja kirkkaudessa olisi ollut nimittäin parantamista, vaikka katselukulma on mukavan laaja. Ruutu ei myöskään ole kosketusnäyttö, mutta eipä tosin tarvitse murehtia sormenjäljistä.

Omenin Bang and Olufsen -kaiuttimet ovat passelit lähikäyttöön. Niiltä ei tietysti voi lähtökohdiltaankaan odottaa kummoista, mutta niiden sijainti on keskellä sopiva ja ne ajavat tehtävänsä jos jostain syystä kuulokkeet ovat jääneet kotiin. Sanoisin silti että laatukuulokkeet ovat pakollinen hankinta läppäripelaajalle. Kaiuttimen basso on aika vaatimaton ja audion epätasaisuus riipii helposti heti kun äänenvoimakkuutta nostaa.

Akkukesto on tietysti merkittävä asia ja siinä HP Omen suoriutui mukavasti. Leffoja kanssa kellotin testissäni vajaa viisi tuntia katseluaikaa vaimealla kirkkaudella, kun taas sekalaista käyttöä nettiä selatessa, sähköposteja lukiessa ja niin edelleen akku kesti 6-8 tuntiin. Raskaassa pelikäytössä tilanne oli toki hieman toinen. Kova graafinen tykitys vie nopeasti mehut isoimmastakin akusta ja peliaikaa sai alle yhdellä latauksella parhaimmillaan 1,5 tunnin verran.

Tämä on mainos:

HP Omenissa pyörii sisällä monien kannettavien tietokoneiden tavoin Intel Core i7-6700HQ 2,60Ghz -prosessori. Testikoneessa oli mukana 16Gt käyttömuistia (laajennuspaikka löytyy sisältä) ja näytönohjaimena Geforce GTX 965M. Kokonaisuus teki minuun vaikutuksen, sillä sain toimimaan valtaosa osan peleistäni täysin vaivatta. Vuoden tai pari vanhemmat pyörivät 1920x1080 -resoluutiolla High ja jopa Ultra -asetuksilla mukisematta 60 ruutua sekunnissa, joskin pelistä riippuen säätöjä joutui tuunaamaan ja tiukimmissa toimintakohtauksissa ruudunpäivitys putosi 35-45fps tienoille. 4K-pelaamisesta ei kuitenkaan ollut kovin suurta herkkua, joten sen jättäisin suosiolla tehokkaammille pöytäkoneille.

Todelliseen testiin pistin läppärin Microsoftin uusien Play Anywhere -pelien kanssa. Nämä Xbox Onen ja Window 10:n yksinoikeudet ovat suhteellisen kovia tehosyöppöjä ja etenkin Forza Horizon 3 ja Gears of War 4 eivät ihan jokaisella koneella pyöri. Olinkin aika vaikuttunut, että sain molemmat toimimaan mukavasti Omenilla. Optimaalista suorituskykyä tai ääriasetuksia on toki turha odottaa, mutta näin konsolitaviksena olin tyytyväinen sekä ruudunpäivitykseen, joka oli keskiarvoltaan 50fps:n tienoilla Medium-High -asetuksilla. Tosin on myönnettävä että heittelyitäkin oli muun muassa Gearsin horde-moodissa, kun ruutu oli täynnä vihollisia. Veikkaisinkin siten, ettei tehokkaampi näytönohjain (esim. GTX 1060/1070 tai 1080) läppäriin olisi pahitteeksi jos uusimpia pelejä halajaa kovasti pelaamaan.

HP Omen on siis kautta linjain erittäin hyvä pelikannettava. Sen suositushinta on 999 euroa (ilmestynyt jo kauppoihin), joten se sijoittuu helposti huokeampaan peliläppäreiden kategoriaan. Siellä se on kuitenkin äärimmäisen kilpailukykyinen paketti. Design on miellyttävän iskevä, komponentit ja suorituskyky kohdallaan pelaamista varten: olenkin näin ollen erittäin tyytyväinen aikaani tietokoneen kanssa.

Mutta kuinka se pärjää ajatusleikissä PS4:ää ja Xbox Onea vastaan? Kovana konsolipelaajana en sanoisi sen olevan käytännöllinen korvaaja konsoleille. Onhan läppärin hintakin jo sellainen, jolla saisi molemmat konsolit ja hyvänkokoisen pelikirjaston samalla rahalla. HP Omen on kuitenkin kerrassaan mainio kumppani etenkin Xbox Onen kainaloon. Microsoftin Play Anywhere on loistava veto, ja esimerkiksi omalla kohdallani Omenilla saan Gears 4:n pelit jatkumaan varsin mukavasti myös matkan päällä. Windows 10:n pelikauppa on myös vihdoin saatu suhteellisen hyvälle tasolle käytettävyydessä ja Steamin valtavan pelikirjastoni kanssa HP Omen hoitaa roolin PC-pelaamisessani upeasti nyt ja lähitulevaisuudessa.

HP Omen 2016 -kannettava
15 ja 17 -tuumaiset selkä selkää vasten. Isompi maksaa noin 1100 euroa.
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Mainio hintalaatusuhde, ohut ja kevyt, yllättävän hyvä pyörittämään uusiakin pelejä
-
halvan tuntuinen ulkoinen kuori, akku voisi olla pitkäkestoisempi, räiskyvä punainen näppäinvalaistus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
HP Omen 15" -peliläppäri

HP Omen 15" -peliläppäri

LAITEARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Kaipaatko kätevää peli-PC:tä, mutta pöytäkone on liian tilava tai hankala? Siinä tapauksessa HP:n uusi Omen -pelikannettava saattaa olla ratkaisu. Testasimme uuden pelikoneen konsolipelaajan näkökulmasta.Ladataan seuraavaa sisältöä