Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Stagecoach

Hyökkäys erämaassa

Länkkäreiden kantaisä on edelleen vakuuttava.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

John Fordin ohjaama ja John Waynen tähdittämä Stagecoach eli Hyökkäys erämaassa sai ensi-iltansa vuonna 1939, ja on ajan saatossa filmattu uudestaan ainakin kahdesti. Syynä tähän on se, että elokuvaa pidetään western-lajityypin kantaisänä. Kyseessä on kuvaustekniikoiden ja toteutuksen osalta hämmentävän moderni elokuva vielä nykykatsojankin näkökulmasta, kunhan vain osaa katsoa mustavalkoisuuden ja laatikkomaisen kuvakoon ohitse.

HQ

Elokuva sijoittuu 1800-luvun lopun Arizonaan. Kirjava joukko haluaa kulkea hevoskärryillä vaarallisen apassialueen läpi. Matkan varrella tutustutaan eri henkilöhahmoihin ja siihen, miten he ovat matkan aikana toistensa kanssa tekemisissä. Nykyaikaan verrattuna erikoista on, ettei elokuvan huippukohta suinkaan ole se "hyökkäys erämaassa", vaan tarina jatkuu vielä hyvän aikaa senkin jälkeen. Henkilöhahmoista on ilmeisesti tarkoituksella tehty toisistaan hyvin erottuvia karikatyyrejä, sillä mukana on juoppoa lääkäriä, raskaana olevaa nuorta naista, etsintäkuulutettua rikollista, herrasmiestä esittävää revolverisankaria ja asialleen omistautunutta pappia. Hahmokatraan koon vuoksi kehenkään ei syvennytä erityisesti, mikä on tässä tapauksessa perusteltua. Tällä tavalla elokuvan tempo säilyy alusta loppuun vauhdikkaana.

Ensimmäiset äänielokuvat näyttävät yleensä filmille tallennetuilta teatteriesityksiltä. Toisin sanoen lavasteita ei ole kuin muutama, kohtaukset ovat huomattavan pitkiä ja leikkaus kohtauksien aikana on hyvin vähäistä. Tämä ei koske Stagecoach-leffaa. Kyseessä on selvästi toiminnallinen elokuva eikä pelkkää kuvattua teatteria. Kuvausajankohta huomioiden kamera liikkuu hevosten ja muun toiminnan keskellä poikkeuksellisen paljon. Ihmisiä sinkoutuu hevosten selästä kesken täyden laukan, raahautuu jalustimesta pitkin hiekkaista maata ja väkeä saattaa heilua ruudulla ristiin rastiin paljonkin. Kaikesta jää sellainen kuva, etteivät Hollywoodin työturvallisuusmääräykset olleet kovinkaan tiukkoja 1930-luvun lopulla. Lopputulos on kuitenkin mahtavaa katsottavaa ottaen huomioon, että kaikki tehtiin ilman digitaalitekniikkaa, ja hyvinkin suurikokoisilla ja kömpelöillä kameroilla.

Stagecoach eli Hyökkäys erämaassa ei jää mieleen monipuolisten ja elävien henkilöhahmojensa vuoksi, joskin ihan hyvin tämäkin puoli on hoidettu. Illan tähdeksi muodostuu sujuva ja vauhdikas elokuvallinen tarinankerronta ja huomattavan rohkeat toimintakohtaukset. Jos kokee itsensä elokuvaharrastajaksi, voi Stagecoachin katsomisen lukea osaksi omaa yleissivistystään.

Stagecoach
Tämä on mainos:
StagecoachStagecoach
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä