Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Assault on Precinct 13

Hyökkäys poliisiasemalle

Lauantai-illan huumaa kyttiksellä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Assault on Precinct 13Assault on Precinct 13Assault on Precinct 13

Vuonna 1976 ilmestynyt Hyökkäys poliisiasemalle (Assault on Precinct 13) on edelleen erittäin ajankohtainen toimintaeepos - poliisiväkivallan ja niin sanottujen nolla-alueiden levottomuuksien kaltaiset teemat kun alkavat olla tuttuja myös täällä Pohjois-Euroopassa. John Carpenterin ohjaaman leffan alussa Los Angelesia ravistelevat rikollisjengien rötökset saavat poliisin tekemään voimallisen vastaiskun lähiössä luimistelevien rosvojen kimppuun, ja henkiin jääneet konnat lähtevät toteuttamaan kostoaan. Kohteeksi valikoituu 13. poliisipiirin perällä oleva syrjäinen poliisiasema, jota ollaan muuttamassa lähemmäksi keskustaan - muuttotoimenpiteitä valvova konstaapeli Bishop (Austin Stoker) pääsee kuitenkin suurimman rähinän alkaessa kaivamaan haulikot muuttolaatikoista puolustaakseen aseman henkilökuntaa.

HQ

Puolitoistatuntinen leffa rakentaa ensimmäisen puolen tunnin aikana jännitystä ja hahmojen välisiä jännitteitä kiehtovalla otteella - Napoleon Wilson -nimistä konnaa (Darwin Joston) muiden rikollisten kanssa vankilaan kuljettavan bussin lisäksi elokuva seuraa hermoilevan Lawsonin (Martin West) matkantekoa Kathy-tyttärensä (Kim Richards) kanssa. Leffan alussa käynnistyneet juonenlangat punotaan todella tyrmäävällä tavalla yhteen elokuvahistorian karmaisevimpiin hetkiin lukeutuvassa kohtauksessa, jonka murhenäytelmä jäätelöauton kulmalla antaa käynnistyneelle väkivallan kierteelle lisävauhtia.

Assault on Precinct 13Assault on Precinct 13Assault on Precinct 13
Tämä on mainos:

On oikeastaan harmi, että elokuva lopulta jämähtää Bishopin ja kumppaneiden puolustustaisteluksi asemalle hönkiviä rikollisia vastaan - esimerkiksi Lawsonin kiinnostava hahmo unohtuu kokonaan räiskinnän keskellä. 45-vuotiaan toimintahitin ammuskelu ei ole kestänyt aikaa kauhean hyvin, vaan seinille luotien voimasta paiskautuvat ihmiset ovat koomisen näköisiä melkoisen ylinäyttelemisen takia. Toisaalta taas Hyökkäys poliisiasemalle roiskii tekoverta varsin hurjia määriä, ja hurmeen paljous kieltämättä yllättää jo elokuvan avauskohtauksessa. Toiminta siis heittelehtii koomisen koikkelehdinnan ja oikeasti aika kamalan kuvaston välimaastossa; edellä mainittu verilöyly jäätelöautolla ja leffan puolivälissä oleva kohtaus, jossa Bishop ja kumppanit tykittelevät poliisiaseman ikkunoista zombimaisesti laahustavia rosvoja kumoon, ovat hyviä ääriesimerkkejä elokuvan tietynlaisesta epäyhtenäisyydestä. Sitä vastoin leffan piirityksen alkaessa oleva pitkä dialogiton kohtaus, jossa rosvot sniputtelevat ikkunat ja sisällä kököttävät toimistopöydät reikäjuustoksi, on jollain hypnoottisella tavalla kaunistakin katsottavaa.

Assault on Precinct 13Assault on Precinct 13

Toiminnan lomassa Hyökkäys poliisiasemalle uskaltaa toisinaan käväistä vähän syvemmissä temaattisissa vesissä. Kyttiksen selliin sullotut Napoleon Wilson ja muut vankikollegat eivät saa piirityksen alussa ollenkaan tietoa siitä, mitä on tapahtumassa - leffaa alleviivaa tässä kohdassa turhan korostetusti sitä, miten yllättävän kriisin sattuessa jo ennestäänkin kehnosti pärjänneillä ei ainakaan suju yhtään sen paremmin kriisin silmän osuessa kohdalle. Tämä tulee mieleen esimerkiksi käynnissä olevan koronakevään ja sen taltuttamiseksi tehtyjen rajoitusten myötä, joista jälkimmäiset osuvat kuluvallakin hetkellä kovimmin sosiekonomisesti huonossa asemassa oleviin ihmisiin. Hyökkäys poliisiasemalle ei kuitenkaan vie tätä teemaa sen syvemmälle, vaan pienen nikottelun jälkeen entiset vangit ovat ammuskelemassa poliisisankarin rinnalla konnia kumoon kuin huomista ei olisi. Syrjäytymisen ja huono-osaisuuden teemat eivät varsinaisesti nouse esille geneerisen pahisjengin kanssa, jonka kostamisen motiiveja ei niitäkään avata sen ihmeemmin. Elokuvan ainoa aktiivinen ja puolustushommiin pistooli kädessä osallistuva Leigh-sihteerikkö (Laurie Zimmer) jää niin ikään paperinohueksi lisäykseksi kuvatessaan pintapuolisesti sitä, miten tavallinen tallaajakin osaa tappaa; pienen tyhjään tuijottelun ja katumusharjoitusten jälkeen Leighiä ei pitele mikään.

Hyökkäys poliisiasemalle on pintapuolisiksi jäävistä teemoistaan huolimatta luontevalla poljennolla etenevä toimintapaukku, joka osoittaa nykykatsojalle tunnetun faktan todeksi: kyllä sitä on ennenkin osattu pistää rytisemään! DVD-julkaisun kylkeen on heitetty joukko elokuvan trailereita ja tekijöiden haastatteluja.

Tämä on mainos:
Assault on Precinct 13Assault on Precinct 13
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä