Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Interstellar

Interstellar (4K UHD)

Christopher Nolanin sci-fi-eepos sai ansaitsemansa laatujulkaisun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Ansiokkaan ohjaajan Christopher Nolanin viimeisin sci-fi-elokuva Interstellar (2014) vei katsojat eeppiselle matkalle kaukaisiin tähtiin. Nyt tämän matkan pääsee kokemaan hulppeassa 4K-resoluutiossa ja HDR-herkuilla ihan omalta kotisohvalta käsin. On siis aika kurkata, miltä muutaman vuoden takainen elokuva näyttää masteroituna.

HQ

Ihmiskunta kärsii pahasta nälänhädästä, ja loppu lähenee uhkaavasti. Suurin osa maapallon ylimääräisistä toiminnoista on ajettu alas ja viimeiset voimavarat on keskitetty maanviljelyyn, joka sekin tekee hiljalleen kuolemaa erilaisten tautien takia. Kohtalonsa maanviljelijänä pakon edessä hyväksynyt entinen astronautti Cooper (Matthew McConaughey) saa mahdollisuuden osallistua huippusalaiseen tehtävään pelastaa ihmiskunta. Tehtävä ei kuitenkaan tule ilman uhrauksia.

Interstellar ottaa aikansa avatessaan tarinaa katsojalle. Ilmaan heitetään paljon erilaisia ja mielenkiintoisia ajatuksia, joilla elokuvaa olisi voinut viedä moneen eri suuntaan. Rauhallinen tahti kuljettaa kuitenkin määrätietoisesti tarinan varsin korkealentoiseen kolmanteen näytökseen ottaen huomioon sen autenttisen maalliset lähtökohdat. Rennosta kerronnasta huolimatta Interstellar pitää otteessaan vahvasti mielenkiintoisten hahmojen, uskottavan maailman ja alati ympärillä leijuvan mystiikan ansiosta.

Vahvat näyttelijät tekevät tasaisen laadukasta työtä läpi elokuvan. Suoranaisesti ylitse muiden olevia suorituksia ei ole, vaan jokainen näyttelijä omaksuu hahmonsa luontevasti osana tasapainoista kokonaisuutta lapsista vanhuksiin. Tunteet välittyvät voimakkaasti, ja hahmojen välinen kemia on uskottavaa.

InterstellarInterstellarInterstellarInterstellar
Tämä on mainos:

Yhtenä elokuvan huomiota herättävänä tähtenä voidaan pitää Hans Zimmerin luomaa musiikkia. Zimmer maalailee melankolisella musiikillaan toivoa pimeimpinäkin hetkinä, ja nitoo yhteen ihmisten välistä kuuluvuuden tunnetta ja koettuja tunteita. Musiikki rakentaa voimakkaita tunnetiloja ja vahvistaa elokuvan kuvallista antia uskomattoman tehokkaasti luoden ikimuistoisen ja emotionaalisen matkan ihmiskunnan kohtaloon.

Teknisesti Interstellar näyttää upealta. Efekteillä ei ole lähdetty mässäilemään vaan kaikki elokuvan sci-fi-osuudet on pyritty rakentamaan huolella mahdollisimman aidoiksi. Loppupuoliskon avaruuskohtaukset koputtelevat mielikuvituksen rajoja, mutta nekin on toteutettu NASA:n tiedemiesten avustuksella, joten asiasta on vaikea valittaa.

4K-masterointi on tehty viimeisen päälle huolella. Kuva on puhdasta pimeimmissäkin kohtauksissa, eikä rakeisuudesta ole tietoakaan. Värit pääsevät oikeuksiinsa HDR-efektin avulla ja varsinkin jääplaneetta ja avaruuslentelyt ovat todella näyttäviä ja yksityiskohtia täynnä. Elokuva vaihtelee oudosti kuvasuhdettaan 16:9 ja 21:9 välillä pitkin elokuvaa ja jopa kesken kohtausten. Kyseessä ei taida kuitenkaan olla tehostekeino vaan ainoastaan vaihtelu IMAX- ja tavallisten kameroiden välillä kuvatusta materiaalista. Onneksi muutokset ovat varsin huomaamattomia eivätkä juuri häiritse.

Christopher Nolan hallitsee vahvalla otteella mahtipontiset tarinat ja ihmisten tunteet. Interstellar on kunnianhimoinen projekti, joka koskettaa vahvasti tunnepuolella ja yllättää rohkealla tulevaisuuden näkymällään. Tekninen toteutus on huippuluokkaa ja musiikillinen anti on ikimuistoista. Hidas tempo ja korkealentoiset tarinan käänteet verottavat hiukan kokonaisuutta mutta silti kyseessä on elokuva, jonka jokaisen tulisi nähdä.

Tämä on mainos:

4K-julkaisussa on mukana erillisen blu-ray-julkaisun lisäksi yli kolme tuntia lisämateriaalia omalla levyllään. Hulppeaa lisämateriaalin määrää ei ole tuhlattu jonnin joutaviin seläntaputteluihin, vaan erilliset dokumentit syväluotaavat elokuvantekoa ja tiedettä tarinan taustalta ilahduttavan tehokkaasti ja ammattimaisesti. Lisämateriaalin avulla arvostus elokuvaa kohtaan nousee ja tarinakin on helpompi sulattaa.

InterstellarInterstellarInterstellarInterstellar
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Interstellar

Interstellar

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Nolanin epiikankaipuu löytää kotinsa avaruudesta.Ladataan seuraavaa sisältöä