Uusi vuosi tarkoittaa tietysti uutta iPhone-mallia. Ja tällä kertaa malleja on neljä: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ja iPhone 15 Pro Max. Tallennustilasta riippuen kaikkien hinta alkaa siitä 1000 euron alapuolelta.
Perusmallin tekniset tiedot ovat hyvin samanlaiset kuin viime vuoden iPhone 14 Pro -mallissa, joskin kauko-objektiivikamera puuttuu, joten on pärjättävä 2x optisella zoomilla. A16 Bionic-siru on erittäin tehokas, ja benchmark-testeissä tehot ovat kovemmat kuin viime vuoden lippulaivamallissa puhumattakaan Android-kilpailijoista. iPhone 14 -mallin ylioptimoitu 12 MP kamera saattaa vaikuttaa yhtä hyvältä, mutta ero on silti huomattava.
Kyseessä on edelleen se perusmalli, joten mukana on 60 Hz 6,1" OLED-näyttö.
Applen pyöristetyt reunat ja muutenkin käteen sopiva muotoilu pitävät sisällään ehkä markkinoiden parhaat kaiuttimet kera vaikuttavan ja liian kirkkaan näytön. Kirkkaus on luvatusti jopa 2000 NITSiä. Kuvanlaatu on oikein kohdillaan ja niin sopii odottaakin 1000 euron puhelimelta. Retina-näyttö on 460 PPI (testissä 461 PPI). Keskimääräinen kirkkaus on vain 1000 NITS, mutta se riittää oikein hyvin. Mallista riippumatta mukana on vain 6 GB muistia, mutta optimoinnin ansiosta se riittää hienosti. Tallennustilavaihtoehdot ovat entisellään: 128, 256, ja 512 GB.
Kamera on jokseenkin uusi 48 MP versio tuntemattomalla sensorilla. Kuva on aiempaa vähemmän ylikylläs, ja värit ovat kirkkaat. Oletusarvoisesti kamera ei välttämättä ole 48 MP, mikä kannattaa huomata. Kamerasta saa ulos 4K/60 FPS, 12 MP Ultra Wide ja edessä on 12 MP selfiekamera. Android-puhelimiin verrattuna video-ominaisuudet eivät ole kummoiset, joskaan ei niitä välttämättä edes osaa kaivata. Yökuvissa en kuitenkaan saa ulos luvattua laatua, ja zoomatessa laatu ei sekään ole odotetun ja toivotun hyvää. Jos kuvattaessa on läsnä edes säällisesti valoa, on kuvien laatu hyvää.
USB-C on lopultakin paikoillaan. Verkossa on puhuttu puhelimen kuumentumisesta, mutta itse en moista havainnut. Testissä huomasin 12 asteen nousun, ja näin ollen 36-asteinen puhelin on ladatessaan vielä hyväksyttävissä.
Mukana tuleva johto on kankaalla päällystetty ja mukava. Mutta miksi ihmeessä perusmalli tukee ainoastaan USB 2? USB 3 on ollut saatavilla jo melkein 15 vuotta, eikä hintaeroakaan käytännössä ole. Sama koskee lataamista: 20 W ei ole paljon, kun kilpailijoilla se on 80 W, ja 65 W on ollut se standardi jo vuosia. Akku on 3350 mAh. Täyteen lataaminen tyhjästä kestää melkein kaksi tuntia, ja se on liian kauan.
Dynamic Island on mukana nytkin, kuten viime vuoden Pro-mallissa. Se toimittaa lisää ilmoituksia ja... ei se kiinnosta. Ominaisuus tuntuu olevan mukana vain siksi, että tarvitaan mukana oleva ominaisuus. Entistä isompi osuus sovelluksista kuitenkin tukee Dynamic Islandia, joten ehkä se tekee tulevaisuudessa ilmoituksista oikein sujuvia.
Muotoilu on mahtava kuten aina, mutta miksi näytönsuoja puuttuu? Taktiilinen tuntuma on erittäin hyvä, eikä naarmuja synny kovinkaan helposti. Takapuolella on värillinen lasi, joka sopii yhteen alumiinisen kuoren kanssa. Alumiini on 75% kierrätettyä, mikä on korkea lukema.
Akku kestää kauemmin kuin voisi olettaa. Kaksi päivää on mahdollinen, ellei sitten katso paljon Netflixiä ääni tapissa ja kirkkaus korkealla. Wi-Fi 6E on edelleen mukana vain Pro-mallissa, ja näin ei saisi minusta olla.
Odotetusti iOS 17 tarjoaa sujuvan ja helpon käytön ilman viivettä, tökkimistä tai kaatumisia. Suorituskyky on varsin vaikuttava: Geekbench 6 antoi 2574 yhdellä ytimellä ja 6471 moniytimisenä, GPU on 22,579 peitoten selvästi iPhone 14 Pro'n. 3D Benchmark olikin sitten 4113 Solar Baylle, ja 3050 Wildlife Extremelle.
Kysymyksessä on hieno puhelin, ja selvä päivitys viime vuoteen verrattuna. Se näkyy sitten hinnassakin, ja 60 Hz alkaa olla näytöltä vaikea hyväksyä puhumattakaan hitaasta lataamisesta.