Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Jaws 2

Jaws 2 (4K) on kelvollinen jatko-osa

Klassikkoelokuvan jatko-osa jää uiskentelemaan edeltäjänsä varjoon, mutta näyttää hampaansa silloin kun pitää.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Steven Spielbergin vuoden 1975 Jaws oli huikea menestys. Tämähän luonnollisesti tarkoitti sitä, että jatko-osa on tehtävä, vaikka Spielberg ei ollut enää kiinnostunut sen ohjauksesta. Vaikka jatko-osakin oli menestys, ei se koskaan uinut alkuperäisen elokuvan varjosta ulos. Tämän takia onkin aikamoinen yllätys, että Jaws 2 on julkaistu 4K-versiona kotisohvalta ihmeteltäväksi.

HQ

Vuosia ensimmäisen elokuvan kauheuksien jälkeen Amityn pieni saari on taas kaiken kansan suosiossa erityisesti vesiaktiviteettiensa ansiosta. Poliisipäällikkö Brodykin (Roy Scheider) on onnistunut jättämään traumaattisen kohtaamisen hain kanssa taakseen. Mutta kun muutama paikallinen katoaa meressä epäilyttävästi, Brodyn traumat ottavat miehestä vallan ja saavat tämän pakonomaisesti näkemään tilanteessa hain, vaikka muut tätä eivät haluaisikaan uskoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Amitya terrorisoisi jo toistamiseen hai.

Jaws 2:n lähtökohdat ovat varsin uskottavat jatko-osalle. Alkuperäisen hahmon paluu ja tämän tilanteen seuraaminen on kiinnostavaa. Mutta koska jatko-osassa pitää aina kaikki olla edeltäjäänsä isompaa ja enemmän, kompastelee elokuvan kerronta edetessään useampaan ongelmaan. Hahmoja esitellään liian mittavasti, minkä tuloksena jää hieman epäselväksi, kenestä elokuva oikeastaan kertoo. Osa esitellyistä hahmoista ja tapahtumista eivät loppujen lopuksi liity mihinkään tai ole millään muotoa oleellisia rönsyilevän tarinan kanssa. Elokuvan tunnelma myös tasapainoilee hieman liian terävästi iloisen rennosta ja jopa koomisesta olotilasta karuun pelotteluun. Ensimmäisessä elokuvassa hain käyttäytyminen kuitattiin epäluonnollisena poikkeuksena valkohaille, mutta jatko-osassa hai on suoraan sanoen luonnottoman ilkeä, kostoa hakeva ja järjestelmällisen ovela, mikä menee jo pahasti huvittuneisuuden puolelle viihteen nimissä. Tarinallisista ongelmistaan huolimatta Jaws 2:n kerronta on varsin sujuvaa tilanteiden vaihtuessa reippaaseen tahtiin elokuvan viljellessä muutamia ikimuistoisia tapahtumia ja hetkiä.

Roy Scheiderin esittämästä poliisipäällikkö Brodysta välittyy edelleen uskottava karisma ja realistinen ote huolehtivaisena perheenisänä ja kaupunkiaan vartioivana poliisina. Traumojen noustessa pintaan Scheider ammentaa näyttävästi Brodysta ulos uutta puolta pakkomielteisenä ja neuroottisena uhrina, joka on päättänyt hinnalla millä hyvänsä, ettei kenenkään enää tarvitse kokea samaa kuin hän. Muita palaavia rooleja on Brodyn vaimoa näyttelevä Lorraine Grady ja Amityn pormestarina oleva <b<Murray Hamilton</strong>, joiden molempien toimivat roolit jäävät hyvin vähäiseksi kokonaisuudessa. Elokuva keskittyykin lähinnä Amityn nuorisoon, joka veneilyä harrastavana porukkana onkin eniten vaarassa metsästävän hain kanssa. Nuorisoa kuitenkin kuvataan lähinnä yhtenä joukkona, jolloin yksilölliset suoritukset eivät oikein pääse esille. Muutamat sivuosat, kuten Jeffrey Kramerin tulkitsema poliisi Hendricks, kärsivät jäykän oloisesta ylinäyttelemisestä, mikä saa aikaiseksi tahatonta humoristista otetta hain käyttäytymisen ohella.

Rahaa Jaws 2:seen on laitettu ihan kiitettävästi. 1970-lukulaiseen tyyliin ote ja yleisilme elokuvaan on realistinen, mutta myös tekniseen kikkailuun ja tehosteisiin on panostettu. Elokuva sisältääkin muutaman hienon tehosteen, joista päällimmäisenä mieleen jäi helikopterin mereen uppoaminen ja muutamat näyttävät räjähdykset. Hai on kohtuullisen runsaasti esillä ihan päivänvalossakin ja näyttää nopean leikkauksen ansiosta pitkälti uskottavalta muutamaa leukojen ruttuun menemistä ja suun läpi näkymistä lukuun ottamatta. Useammassa kuvassa oli myös näkyvissä ponttooneja ja vaijereita, joita hyödynnettiin hain liikuttelussa. Täytyy kuitenkin arvostaa mekaanista haita ja yleisesti elokuvan oikeita tehosteita, joista hohkaa tekemisen maku ja hyvä asenne.

Tämä on mainos:

Se mikä elokuvan visuaalisessa ilmeessä pistää silmään HDR-efekteistä huolimatta on häiritsevän tumma kuva. Varsinkin kirkkaassa vedessä uivat hahmot ovat lähes siluetteja, mutta myös useampi rannalla kuvattu kohtaus, esimerkiksi elokuvan alkupuolella, jättää hahmot luonnottoman pimeiksi. Kuvauksissa on mahdollisesti käytetty tummia filttereitä, jotta auringossa kiiltävä kirkas vesi ei palaisi puhki. 4K-tarkkuuden myötä elokuvasta paljastui myös yllättävän monia pehmeitä ja jopa epätarkkoja kuvia, jotka saavat elokuvan näyttämään halvemmalta kuin mitä se oikeasti on. Toisaalta parhaimmillaan natiivi 4K-tarkkuus saa elokuvan kohtaukset näyttämään veitsenteräviltä ja miellyttävän värikylläisiltä varsinkin, kun ottaa huomioon elokuvan 45 vuoden iän.

John Williams palasi tekemään jatkoa klassiselle musiikilleen Jaws 2:ssa. Williams mainitsee levyllä olevassa haastattelussa, että jatko-osan monipuolisuuden myötä myös musiikin piti monipuolistua ikonisesta muutaman nuotin metsästysteemasta. Tämä ei kuitenkaan ole eduksi musiikille, sillä elokuvan teemat tuntuvat vesittyvän liiallisen kikkailun alle jättäen aika mitäänsanomattoman tunnelman sävellyksistä. Ensimmäisessä elokuvassa käytettyä tunnaria hyödynnetään harmittavan vähän luomaan tunnelmaa, ja Williamsin uudet musiikit tuntuvatkin jäävän enemmän taka-alalle kokonaisuudessa.

Jaws 2 hukkuu alkuperäisen klassikon varjoon lähinnä rönsyilevän tarinan ja epätasaisen ulosannin takia. Kyseessä ei kuitenkaan ole huono elokuva, sillä kahden tunnin mittaan mahtuu mielenkiintoisia ja jännittäviä tapahtumia sekä sujuvaa kerrontaa. Yliluonnollisen kostonhaluinen tappajahai napsii surutta porukkaa poskeensa ja luo pohjaa seuraavan vuosikymmenen lukuisille slasher-jännäreille tyylillään.

Elokuvan 4K-julkaisu tulee Blu-ray-levyn kanssa, mutta lisämateriaalia on onneksi myös itse 4K-levyllä. Mukana on useampi mielenkiintoinen dokumentti ja haastattelu elokuvan teosta aina kuvauksista musiikin tekoon. Kiehtovimmat lisäykset ovat kuitenkin elokuvan poistetut kohtaukset. Osa näistä olisi ollut hyvä ottaa mukaan elokuvaan, sillä niissä paljastetaan muun muassa tiettyjen henkilöiden kohtalo, mitä huomasin jääväni ihmettelemään elokuvaa katsellessa.

Tämä on mainos:
Jaws 2
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä