JBL tarjoilee kesän kunniaksi uutta herkkua äänifaneille oikein urakalla ja uusia langattomia nappikuulokkeita onkin pamahtanut markkinoille kolmin kappalein. Näistä Gamereactorin kovaan syyniin pääsee nyt Live Beam 3 heti Live Buds 3:n jälkeen. Kaikki kolme mallia ovat suorituskyvyltään hyvin lähellä toisiaan ja suurimmat erot ovat ulkonäössä, muotoilussa ja istuvuudessa.
Live Beam 3 aiheuttaa heti paketin aukaisusta asti hilpeitä tuntemuksia, sillä napit ovat todella tyylikkäät aina koteloa myöten. Varsinkin sininen malli on poikkeuksellisen silmäystävällinen, vaikka korvaan menevä laite onkin kyseessä. Eikä mielihyvän sateleminen lopu ulkonäköön, sillä nappulat napsahtavat korviin suorastaan nautinnollisesti ja istuvat sielä kuin munkki meditaatiossa, vaikka päätä vatkaisi kuinka vimmatusti. Varmuuden vuoksi paketissa on vielä muutama erikokoinen vaihtopari, jotta nappulaosan saa varmasti jokainen sopivaksi kuuloelimen rakenteesta huolimatta. Viiden gramman napit unohtuvat helposti korviin ja istuvuudesta kuin mukavuudesta Live Beam 3 nappaakin heittämällä täydet pisteet Budsien tapaan.
Itse äänenlaatu on taattua JBL -laatua. 10 mm dynaamiset elementit pistävät bassot jytisemään jalkovälissä asti ja korkeat äänet kuulumaan kirkkaina kuin koskenkorva. Taajuusalue kattaa kaikissa uusissa malleissa 20 Hz - 40 kHz -skaalan, joten alue on yläpäästä reippaasti keskivertokuulokkeita laajempi mahdollistaen todella yksityiskohtaiset diskantit. Harmonian hekumaa piisaakin erityisesti musiikkia luukuttaessa. Koko alueen mitalta äänet myös kuuluvat kirkkaina, vaikka äänenvoimakkuuden kääntäisi epäterveellisen korkealle.
Kuulokkeissa on myös JBL:n tilaääni: ominaisuus, joka on melko lailla niin hyvä kuin nappikuulokkeissa sellainen voi olla. Elokuvien immersio ei siis jää kuulokkeista kiinni Beamien kanssa. Sovelluksen kautta taajuuksia pääsee lisäksi nikkaroimaan mieleisekseen. Kuulokkeet tukevat myös Sonyn LDAC-pakkausmuotoa, jonka ansiosta ne kykenevät toistamaan normaaleja Bluetooth-kuulokkeita korkeatasoisempaa ääntä. Joskin LDAC:n käyttäminen estää taajuuksien kanssa kikkailun, tilaäänitoiminnon ja Personi-Fi-ominaisuuden käytön. Personi-Fi on toiminto, joka testaa käyttäjän kuulon eri taajuuksilla ja vahvistaa automaattisesti eri taajuuksia tulosten perusteella. Toiminto on todella päheä, ja siitä on suuri apu erityisesti käyttäjille, jotka eivät jaksa tai osaa säädellä eri taajuuksia itse.
Ja tottahan toki (kuten tämän hintaisilta kuulokkeilta sopii odottaa) uusissa Live Beameissa on myös laadukas vastameluominaisuus. Vastamelutoiminto on hyvä ja sopeutuu reaaliajassa ääniin. Aivan huipputasolle Live Beam 3 ei tällä saralla yllä, mutta suoriutuu ylimääräisen älämölön suodattamisesta kuitenkin hyvin. Isona miinuksena on ANC:n ajoittainen toimintahäiriö. Välillä ANC kääntyy vahinkopainalluksella pois päältä, eikä suostu menemään takaisin päälle, vaan kiertää kehää muiden tilojen ja pois päältä -tilan välillä. Vika vaatii poistuakseen kuulokkeiden uudelleenasettamisen ja pahimmissa tapauksissa usean yrityksen. ANC:n saa myös halutessaan pois päältä ja sen kavereiksi on tarjolla Ambient Aware -tila, joka päästää kuulokkeiden mielestä oleellisia ääniä lävitse, ja Talk Thru -tila, joka vahvistaa puheääniä, jolloin napit päässä pystyy keskustelemaankin kohtalaisen kivasti.
ANC-ominaisuuden kanssa käsi kädessä käy myös Relax Sound -toiminto, jolla pystyy luomaan rentouttavia äänimaisemia kuulokkeiden sulkiessa ulkomaailman hälyn pois. Paremman puutteessa kuulokkeet pelittävät siis myös meditaatioapuvälineenä.
Erilaisia ominaisuuksia on siis tungettu nappeihin enemmän kuin tarpeeksi, mutta kikkailut eivät pääty pelkästään kuulokkeisiin. JBL on viime vuoden malleista lähtien käyttänyt kalleimmissa kuulokkeissaan älykoteloa. Latauskotelossa on siis pieni kosketusnäyttö, jonka kautta oleellisia (ja joitain ei-niin-oleellisia) toimintoja pystyy hallitsemaan. Sen kautta pystyy muun muassa säätelemään äänenvoimakkuutta, vaihtamaan musiikkiraitaa, hallitsemaan vastameluominaisuutta ja tilaääntä, säätämään ajastimen tai käyttämään Find my buds -toimintoa. Älykotelon ominaisuuksia on vino pino ja härpäkkeen saa toimimaan jopa taskulamppuna. Joskin surkeana sellaisena. JBL hehkuttaa älykotelon kätevyyttä sillä perusteella, että nyt ei tarvitse kaivaa puhelinta esiin näihin ominaisuuksiin käsiksi pääsemiseksi. Käytännössä älykotelo on kuitenkin jokseenkin turha aparaatti, sillä tärkeimmät toiminnot onnistuvat itse nappien kosketusnäppäimistä ja ainakin minulla on tapana pitää puhelinta helpommin saatavilla kuin kuulokkeiden telakkaa. Idea on hauska, mutta lopulta sen tuottamat käytännön hyödyt jäävät vähiin.
Itse nappiosissa on siis kosketusnäppäimet, joilla biisin vaihtaminen ja vastamelutoiminnon sääteleminen onnistuu. Toimintoja voi myös sovelluksen kautta säädellä, joskin mahdollisuudet jättävät kaipaamaan. Esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätö ei valitettavasti ole mahtunut vaihtoehtoihin mukaan. Kosketusnäppäimet ovat muutenkin kuulokkeiden suurin kompastuskivi, sillä kuulokkeiden asentoa korjatessa vahinkopainalluksilta on mahdoton välttyä. Tällä saralla soisi kaikkien valmistajien ottavan mallia Jabrasta, sillä mekaaniset napit ovat yksinkertaisesti ylivertaiset hipaisulla toimiviin verrattuna.
Live Beam 3:lla on IP55-luokitus, eli ne kestävät pölyä ja kosteutta hyvin, mutta suihkuun ne päässä ei passaa painella. Kuulokkeiden kuusi mikrofonia napsivat äänenlaadun osalta pisteitä melko hyvin, mutta ylimääräisten äänien suodattamisessa jättävät toivomisen varaa. Esimerkiksi vesihanan ääni hyökkää suodatuksesta läpi ja mikkien kautta kuulijan korviin todella häiritsevästi. Aivan huipputasolle ei siis tällä saralla päästä, mutta asiansa Live Beam 3 ajaa kyllä.
Akunkesto Live Beam 3:ssa on aivan huippuluokkaa. Vastamelutoiminnon kera nappuloissa riittää jaksamista 10 tunnin luukuttamiseen ja telakassa on säästössä vielä 30 tuntia lisää. Ilman ANC:tä lukemat kohoavat 12 ja 36 tuntiin. JBL mainostaa, että kymmenen minuutin latauksella kuulokkeet imevät itseensä neljän soittotunnin verran virtaa ja piuhan päässä prosentit kipittävätkin ylöspäin aivan silmissä. Paketissa tulee mukana yksi (lyhyt) USB-C-johto latauspuuhien hoitamiseen, mutta kuten tätä nykyä on tavallista, töpseliosaa ei ole saatu pakettiin mahtumaan.
Yhteyden Live Beam 3 muodostaa Bluetooth 5.3:lla. Viivettä ei juurikaan huomaa ja yhteys on myös vahva. Puhelimesta saakin seikkailla kohtalaisen kauas ennen signaalin häiriintymistä. Kuulokkeissa on myös kätevä kaksi-piste-yhteys, joten ne saa yhdistettyä samanaikaisesti vaikkapa läppäriin ja puhelimeen, jolloin pelaamisen ja puhelun välillä vaihtaminen käy sujuvasti lennosta.
Kaiken kaikkiaan uudet Beamit ovat erittäin hyvät kuulokkeet miltei joka saralla. Tyylikkyydestä, mukavuudesta ja akunkestosta on enää vaikea parantaa ja vaikkei äänenlaatu aivan markkinoiden parasta olekaan, on se todella hyvä. Ominaisuuksia on pilvin pimein ja osa niistä on todella hyviä, jotkut taas hieman turhempia krumeluureja. Muutamat käytännön miinukset ANC:n ja kosketussäätöjen kanssa kaihertavat isoimmat lovet käyttökokemukseen ja pitävät Live Beam 3:t valitettavasti poissa kärkikahinoista. Kaikilla osa-alueilla paremmista kuulokkeista joutuu kuitenkin maksamaan hieman enemmän, joten uudet Beamit pysyvät varteenotettavana vaihtoehtona, jos budjetin yläraja on juuri se niiden hintalapussa lukeva 200 euroa.