Suomi
Gamereactor
laitearviot

Jimm's Balor V2 -pelitietokone

Jimm's PC-Storen kokoama Gamereactorin toimituksen uusi referenssikone Jimm's Balor V2 on PC-maailman hiljainen peto.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Rautapuolella tietokoneet ovat vähitellen siirtymässä erittäin mukavasti energiatehokkaampaan ja samalla hiljaisempaan suuntaan. Ja sitä vektoria arvostaa sitä enemmän, mitä useampi tunti puhkuvan pömpelin vieressä kuluu. Edellinen Gamereactorin PC-testikone Jimm's Military Class Destroyer oli jo saapuessaan massiivinen niin kooltaan kuin desibeleiltään kahden GTX 580:n kurittaessa polygoneja sen minkä ehtivät. Nelisen vuotta PC-käyttöä on kuitenkin tylsyttänyt jopa sen syömähampaat ja uutta verta kaivattiin kipeästi pakkiin Witchereitä ja Battlefieldejä taltuttamaan. Toimituksen uusi testilaite tottelee nimeä Jimm's Balor V2 ja sisältää uutukaisen Intelin i5-4690K -prosessorin, Asuksen G97-emolevyn, nVidian kehutun GTX 970 -piirisarjan näytönohjaimen neljän gigan muistilla sekä nykytyyliin sekä SSD-levyn että perinteisen kovon. SSD:lle asennettuna Windows 8.1 käynnistyy todella vikkelästi ja pienen viilailun jälkeen toimii Windows 7:aan tottuneellekin paremmin kuin vakiokasin pöytä- ja mobiililaitetta hybridisoiva käyttöliittymä.

HQ

Balor V2 ei ole maailman tykein masiina, vaan erittäin huolellisesti kokoon pistetty paketti. Esimerkiksi monissa huippuluokan tietokoneissa käytetty i7-prosessori jää lukuisissa peleissä täysin alikäytetyksi tuen puuttuessa. Edullisempi i5 on hintalaatutietoisen valinta. Saman filosofian kautta erinomainen GTX 970 on järkevämpi hankinta kuin esimerkiksi isoveljensä 980 tai vaikkapa TITAN-kortti, joka hintansa puolesta pyörii jo melkoisissa sfääreissä. Nykypeleihin 970 riittää vallan mainiosti, jos haluaa pyörittää vaikkapa CD Project Redin Witcher 3 roolipelieeposta suurin piirtein kaikki nupit kaakossa aina vähintään 40 ruudun päivitysnopeudella.

Balor V2 on pakattu Cooler Masterin hillittyyn Silencio 550 -koteloon, jossa riittää tilaa vielä kohtuulliselle päivitysoperaatiollekin. Mitään erityishärdellejä, pleksi-ikkunoita tai ledejä sun mutta kopassa ei ole, mitä nyt etupaneeli loksahtaa mukavasti paikalleen magneetin avulla. Kone ei ole aivan tuhottoman painavakaan. Niinpä sitä voi rahdata mukana ilman suurempia ongelmia, jos joku nyt vielä nykypäivänä sattuu harrastamaan aikoinaan niin kovin suosittuja LAN-sessioita (eli lähiverkkopelejä). Käyntiäänet on saatu todella hyvin kuriin, eikä peto murise kuin kolmanneksen edeltäjäänsä verrattuna, mutta pinkoo kahta kauheammin. Liitäntöjä kotelon etuosasta löytyy kahden USB:n, mikki/kuulokeliitännän ja SD-kortinlukijan verran.

Jimm’s Balor V2

Ensimmäinen asia jonka etenkin edelliseen tuuliturbiiniin verrattuna huomaa, on erittäin hillitty käyntiääni. Toimistokäytössä Balorista pääsee tuskin henkäystäkään, eikä meno muutu merkittävästi villimmäksi pelikäytössäkään. Military Class Destroyer oli aikanaan massiivisen tehokas, mutta niin kovaääninen, että kuulokkeet olivat lähes pakollinen lisävaruste muissa kuin toimintapeleissä. Desibelien myötä myös virrankulutus on kääntynyt jyrkkään laskuun, ja aikoinaan pieneksi haukuttu laadukas 600-wattinen virtalähde riittää vallan mainiosti.

Tämä on mainos:

Pelikäytössä Balor kykenee lähes maksimisuoritukseen nykyisillä peleillä. Testasin konetta sekä Battlefield: Hardlinessa, Witcher 3:ssa että GTA V:ssä tyydyttävin lopputuloksin. Hardline puskee tasaiset 60+ ruutua sekunnissa yhdistelmällä high- ja ultra-asetuksia, eikä kärsi mikronykäyksistä vanhan GTX580-SLI -setupin tapaan. Kahden kortin ketjuttaminen kun tuntui ajoittain teettävän todella ärsyttävää pientä nykimisefektiä esimerkiksi räiskintäpelien kohdalla. Yhdellä tehokkaalla kortilla vastaavaa ongelmaa ei ole ja sen neljä gigaa nopeaa DDR-muistia antavat mukavasti tilaa eri asetusten käyttöönottoon. Muita mukavia lisiä koneessa ovat integroitu kiintolevytelakka 3.5" SATA-levyille sekä edullinen, mutta integroitua äänipiiriä parempi Asus Xonar DG-äänikortti. Jälkimmäinen on erityisen hyödyllinen 3,5-tuumaisten kuulokkeiden käyttäjälle, joka ei välttämättä saa signaalilleen riittävästi vahvistusta integroidun äänipiirin liitännöistä.

The Witcher 3: The Wild Hunt on erinomainen peli, jota kuorruttavat vielä todella näyttävät ulkonäkymät pitkine piirtoetäisyyksineen ja tiheine kasvustoineen. Kiitos Balorin ja CD Project Redin optimointiosaamisen (etenkin kirjoitushetkellä uusimman 1.03-päivityksen jälkeen) roolipelieepos näyttää todella kauniilta, pyörien kaikki asetukset kaakossa n. 40 ruutua sekunnissa. Pienillä muutoksilla saavutetaan 60 ruudun rajapyykki jäljen pahemmin kärsimättä. Kovasti vaikuttavampaan ulosantiin vaadittaisiinkin sitten jo G-Sync -näyttöä.

Grand Theft Auto V on Witcherin tavoin vaikuttavimmillaan valtaisia ulkonäkymiä näyttäessään. Rahtikoneen rysäyttäminen aamuruuhkan keskelle ei nykäissyt ruudunpäivitystä alas kovatasoisista asetuksista huolimatta mitenkään, ja PC-versio pääsee mainiosti oikeuksiinsa hitaammin rullaaviin konsoliserkkuihinsa verrattuna. Sulavaa ruudunpäivitystä arvostavat etenkin moottoripyörillä ja superautoilla kaahailevat. Playstation 4:lla tiukat käännökset ja muut manööverit aiheuttivat väistämättä pientä nykimistä ja sitä kautta poliisin pakoilun vaikeutumista.

Jimm's Balor V2 on järkevän vakavan harrastajan paketti. Se ei teetä pullonkauloja tinkimällä väärissä paikoissa, muttei tuhlaa panoksia komponentteihin, joista saa kilpailuetua vain harvoin pelien niitä tukiessa. Tämän hetken näyttävimpiä kokemuksia Balor pyörittää sulavasti ja hyvän jäähdytyksen ansiosta toivottavasti vielä pitkään tästä eteenpäin. Yhteensä karvan alle 1400 euron hintaisena se on merkittävä sijoitus, mutta hinta-laatusuhteeltaan tällä hetkellä suurin piirtein optimaalisin mahdollinen. Eri rautavalikoimasta voi kiistellä tästä maailman tappiin, mutta ainakin pelitestien perusteella lisäpanostukset eivät tuottaisi merkittävää parannusta.

Tämä on mainos:

Jimm's Balor V2 -pelitietokone on Jimm's PC-Store Oy:n kasaama konepaketti, jonka tuotesivuun voi tutustua yhtiön verkkokaupan sivuilla täällä. Kysymyksiä koneen toimivuudesta ja komponenteista voi esittää kommenteissa.

Jimm’s Balor V2
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hiljainen, nopea, ei pullonkauloja
-
Windows 8 (varauksin), ilman lisäkovoa tila loppuu nopeasti
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä