Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Jungle Cruise (Disney+)

Jungle Cruise

Amazonin jokivarrelta allikkoon

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Jungle Cruise (Disney+)Jungle Cruise (Disney+)

Yksittäisten leffojen ja kokonaisten elokuvasarjojen inspiraation lähteet ovat leffatriviaa parhaimmillaan, ja Disney on tuonut oman kortensa erikoisimpien lähdemateriaalien kekoon. Disneyland-huvipuiston Pirates of The Caribbean -härvelin meininki on siirtynyt valkokankaalle Johnny Deppin tähdittäminä merirosvoleffoina. Disney on oman mediaimperiuminsa tutkiskelun jälkeen päättänyt päästää jälleen yhden huvipuistolaitteensa leffamuotoon, ja jokilaivavetoinen Jungle Cruise -risteily lipui tänä vuonna valkokankaille ja nyt myös kotiteatterijulkaisuksi asti.

Kasvitutkija Lily Houghton (Emily Blunt) on etsimässä tyylitietoisen mutta vellihousumaisen MacGregor-veljensä (Jack Whitehall) kanssa Amazonin alueelta parannuskeinon tarjoavaa taikakasvia. Vuoteen 1914 sijoittuvan seikkailun tiedeyhteisöt eivät kuitenkaan katso naisseikkailijan itsenäistä seikkailemista hyvällä, mutta rohkea ja ovela Lily ei aio jäädä patriarkaatin patistamana paitsioon. Ihmekasvin paikallistaminen vaatii huimapäistä asennetta ja Amazonin kuohuissa kouliintuneen kipparin, jonka paikan helppoheikki nimeltä Frank Wolff (Dwayne Johnson) ottaa vastaan, kunhan hinnasta sovitaan. Frankilla on luonnollisesti omat motiiviinsa ja salaisuutensa kasvin löytämisen suhteen, ja sukellusveneellään Amazonilla suhaava saksalaisprinssi Joachim (Jesse Plemons) kaavailee kasvista keinoa kääntää ensimmäisen maailmansodan käänteissä kärsivän kotimaansa kurssi voitokkaampaan suuntaan.

Jungle Cruise (Disney+)
Tämä on mainos:

Parituntisen Jungle Cruisen käsikirjoittajia ei voi ainakaan syyttää yrittämisen puutteesta, vaan ideariihestä on singonnut jos jonkinlaista lisätasoa ja sivujuonta seikkailuun. Lilyn ja Frankin nasevannokkelan sanailun ohella katsoja pääsee mukaan hurjiin takaa-ajoihin ja kevyillä kauhuelementeillä höystettyihin toimintaosuuksiin ja toimintakohtauksiin, joiden efektipuoli ei ole lainkaan hullumpaa katsottavaa. Tarinaa liiaksi paljastamatta voi todeta, että yliluonnollisten elementtien ja hahmojen toteutus on itse asiassa yksi kiinnostavimmista osuuksista koko leffassa, ja kummitusjutun piirteitä itseensä kursiva tarina taatusti yllättää. Suomalaisen julkaisun K16-ikäraja tuntuu parista vähän rajummasta tappelukohtauksesta huolimatta liioitellulta.

Valitettavasti tuo yllätyksellisyys juontaa juurensa myös siitä, että parituntinen seikkailuleffa tuntuu olevan oman pituutensa ohella myös formaattinsa vanki. Jungle Cruisessa kolonialistiset ja toksiset tuulet puhaltavat pienistä koukuista ja käänteistä huolimatta tavalla, jollaista en olisi kyllä osannut odottaa 2020-luvun leffalta. Frankilla on tapana kuittailla housuja käyttävälle Lilylle tämän epänaisellisesta tyylistä, ja muotitietoinen MacGregor on nössö ja naisellinen miehenpuolikas, jonka seksuaalinen suuntautuminen käydään läpi aika kiusallisen dialogin myötä. Jungle Cruise ei myöskään onnistu kiertämään kulttuurisen omimisen ongelmaa stereotypioista puhumattakaan, vaan viidakon alkuasukkaat esitetään yksinkertaisina tuttavuuksina, joita Lily ja MacGregor voivat lahjoa hatuilla ja golftarvikkeilla. Myös Plemonsin hitlermäisesti äkäilevä ja paasaava prinssi tuottaa lähinnä myötähäpeää herättävän vastavoiman koheltaville sankareille.

Tämä jokivarsiseikkailu on kesäleffamaisessa hölmöydessään ja hienossa efektivyörytyksessään mukava piristysruiske pimeisiin iltoihin, kunhan sohvalle kerääntyy juustoisia juonenkäänteitä arvostava katsojakunta. Vähäiset lisämateriaalit koostuvat pääasiassa leffan tekemiseen pureutuvista dokumenteista sekä poistetuista kohtauksista.

HQ
Tämä on mainos:
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä