LIVE
HQ
logo hd live | Flock
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Suomi
   Gamereactor
   elokuva-arviot
   Jurassic World: Fallen Kingdom

   Jurassic World: Kaatunut valtakunta

   Näin ponnettoman elokuvan takia dinosaurusten olisi ehkä parempi pysyä kuolleena

   Tilaa uutiskirjeemme tästä!

   * Pakollinen tieto

   Vuosien hengähdystauon jälkeen Jurassic Park -elokuvat tuotiin uuteen kukoistukseen onnistuneella jatko-osalla Jurassic World (2015). Elokuvan suosion siivittämänä jatkoa piti kyhäillä ja jälleen kerran ihmiset ovat ongelmissa dinosaurusten kanssa.

   HQ

   Jurassic World -dinosauruspuisto on hylätty aikaisemmin tapahtuneen katastrofaalisen onnettomuuden takia, ja dinosaurukset ovat tallanneet saarta omassa rauhassaan jo vuosia. Saaren tulivuori aktivoituu yllättäen ja saa nämä jo kertaalleen sukupuuttoon kuolleet elukat jälleen hengenvaaraan. Jurassic Worldin vetäjä, Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), pyrkii keräämään rahaa hyväntekeväisyydellä pelastaakseen eläimet tuholta. Saadessaan vihdoin tarvitsemansa avun, Claire ei aikaile lähteä itse saarelle pelastamaan entisiä vetonaulojaan. Liskojen pelastaminen ei kuitenkaan tule ilman ongelmia.

   Elokuva käynnistyy kohtuullisen vakuuttavasti ja herättelee ajatuksia moraalisella debatillaan. Keskustelu dinojen kohtalosta poikisi paljon syvällistä sisältöä, mutta potentiaali väistetään nopeasti elokuvan kiirehtiessä viihdyttämään massaa tyhjänpäiväisellä toiminnalla. Jurassic World: Fallen Kingdom onnistuu viihdyttämään hyvällä rytmityksellä ja näyttävillä efekteillä hiukan alle puoleen väliin pituuttaan. Tämän jälkeen kerronta alkaa sakkaamaan, ja säästöliekillä pyörivä tarina vie katsojaa kohti entistä minimalistisempia ja mielenkiinnottomampia asioita. Tämä kerronnallinen tasapainottomuus onkin elokuvan yksi suurista heikkouksista, sillä alle puolen välin koetaan elokuvan huippuhetket, jonka jälkeen meno on tarinallisesti ja visuaalisesti pelkkää alamäkeä jättäen lopun kliimaksin todella köykäiseksi ja palkitsemattomaksi.

   Tarinan lisäksi yleistä huonouttaan ja kerronnallista epätasapainoaan myöten Fallen Kingdom myötäilee pitkälti Steven Spielbergin heikkoa Jurassic Parkin jatko-osaa The Lost World (1997). Juonta vievät eteenpäin epäloogisuudet ja suoranaiset bugit väkisin väännetyn typerän komiikan yrittäessä toimia sumuverhona. Jopa lopun ratkaisu on täysin naurettava ja kaikessa epäuskottavuudessaan vain halpa tapa myydä yleisölle seuraavan elokuvan lähtökohdat.

   Jurassic World: Fallen KingdomJurassic World: Fallen KingdomJurassic World: Fallen Kingdom
   Tämä on mainos:

   Ensimmäisen Jurassic World -elokuvan nimikkotähdet tekevät paluun rooleihinsa. Chris Pratt ja Bryce Dallas Howard vetävät roolinsa pitkälti ammattitaitoisella automaatiolla saaden aikaiseksi riittävän määrän uskottavuutta ja kemiaa pitääkseen kulissit pystyssä. Uusista hahmoista erityisesti stereotyyppistä nörttipoikaa esittävä Justice Smith jää mieleen muttei mitenkään mairittelevasti. Itse miehen näyttelyssä ei ole suoranaista vikaa, mutta ongelmat tulevat hänelle kirjoitetun hahmon touhuista yhdistellen rasittavaa valitusta, huonoa komiikkaa ja muuta alleviivaavan selkeää yleistämistä Hollywoodin näkemyksestä tietokonenörtistä. Myös alkuperäisen Jurassic Parkin tähti Jeff Goldblum tekee paluun mainiona Ian Malcolmina, mutta harmillisesti hänen roolinsa on pelattu varmaan päälle pelkkänä minimaalisena sivuosana toteamaan aikaisempia viisauksiaan. Toisaalta näin on ehkä parempi, kun muistelee, miten kauheaa jälkeä hän teki toiselle klassiselle hahmolleen ID4-elokuvan jatko-osassa.

   Rahaa on Jurassic World: Fallen Kingdomiin kyllä työnnetty tukkukaupalla ja näkyyhän se hienoina efekteinä. Erityisesti purkautuva tulivuori, laavavirrat sekä pakenevat dinosaurusröykkiöt kirkkaassa päivänvalossa ovat todella näyttävän näköisiä. Hatun noston elokuva saa myös käytännön efektien käytöstä. Oli kiva huomata, ettei kaikkia dinosauruksia oltu suoraan tehty tietokoneella, vaan mukana on myös käsin rakennettuja täysikokoisia dinonukkeja. Harmillisesti rahavyötä on lähdetty tiukentamaan loppua kohden, jossa efektien näyttäminen on kovin vaatimatonta, rajoitettua ja pitkälti pimeässä näytettyä. Elokuvan 4K-julkaisu on jälleen kerran ylöspäin skaalattu epäaito julkaisu muiden joukossa, jossa itse 4K-levyn ja tavallisen Blu-ray-julkaisun välillä ei juuri eroa huomaa. Kuva on kuitenkin yleisesti miellyttävän tarkkaa, ja värierottelu erityisesti haastavan punaisen laavan kanssa selkeää ja korkeatasoista.

   Mainosvideon pohjalta Jurassic World: Fallen Kingdom vaikutti messevältä jatko-osalta elokuvasarjan uudessa tulemisessa. Eikä siinä, mainosvideo näyttääkin elokuvan alkupuolen kaikki herkut, ja pitää salassa kaiken sen kuonan mihin tarina loppujen lopuksi viedään. Typerää komiikkaa ja naurettavia epäloogisuuksia viljellään siihen tahtiin pitkin elokuvaa, ettei kokonaisuudesta oikeasti voi nauttia edes aivottomana viihteenä, vaikka kuinka tykkäisi dinosauruksista. Fallen Kingdom on hyvä esimerkki Hollywoodin tavasta ratsastaa hyvän ja menestyksekkään elokuvan maineella näkemättä minkäänlaista vaivaa elokuvan vähiten rahaa syövään osuuteen eli käsikirjoitukseen. Tällä kertaa, kun ei jakseta edes puskea efektejä ruudulle koko elokuvan mittaa, on lopputulos vain suuri pettymys ja ajan haaskausta.

   Jurassic World: Fallen KingdomJurassic World: Fallen Kingdom
   Tämä on mainos:
   04 Gamereactor Suomi
   4 / 10
   overall score
   is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

   Aiheeseen liittyviä tekstejä   Ladataan seuraavaa sisältöä