Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Last Action Hero

Last Action Hero (4K)

Kaikkien aikojen toimintasankarin viimeiseltä seikkailulta ei ole todellista paluuta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Last Action Hero

The Last Action Heron piti olla kaikkien aikojen kovin toimintaelokuva ikinä. Pääosa oli mittatilaustyönä kyhätty uransa huipulla olevalle toimintaikoni Arnold Schwarzeneggerille, ja ohjaajaksi kiinnitettiin legendaarisista toimintaelokuvistaan Die Hard (1988) ja Predator (1987) tunnettu John McTiernan. Yksinkertaisesti mikään ei voinut mennä pieleen, ja silti elokuva floppasi todella pahasti ja fanit tyrmäsivät tuotoksen lähes kokonaan. Elokuvan 4K-julkaisun myötä onkin hyvä aika yrittää ottaa selvää, mitä oikein tapahtui.

HQ

Toimintaelokuvien suurella fanilla Dannylla (Austin O'Brien) on tiedossa todella jännittävä ilta. Hän on saanut kutsun nähdä ennakkoon suosikkielokuvasarjansa uusimman osan. Tilanteesta kehkeytyy kuitenkin vielä odotettua mielettömämpi, kun Dannyn saama taikalippu sinkoaa elokuvaintoilijan suoraan osaksi katsomaansa elokuvaa. Elokuvatietämyksensä avulla Danny torjuu rikoksia suosikkihahmonsa Jack Slaterin (Arnold Schwarzenegger) kanssa, kunnes elokuvan viholliset löytävät tiensä ulos elokuvasta oikeaan maailmaan.

Last Action Heron tarina on idealtaan todella mielenkiintoinen. Ajatus hypätä keskelle suosikkielokuvaa ja toimia osana sen juonta on varmaan jokaisen elokuvaystävän harras toive. Elokuva kuitenkin lähtee jo ajatustasolla liikkeelle täysin väärin perustein. Toimintaelokuvien kliseitä satirisoiva elokuva on suunnattu suoraan nuorelle yleisölle K12-ikärajalla. Tämähän tarkoittaa sitä, ettei elokuvassa saa kiroilla, vilauttaa tissejä, lennättää verta eikä näyttää yksityiskohtaista väkivaltaa. Eli juuri niitä asioita, mistä toimintaelokuvia parodioivan Last Action Heron pitäisi koostua. Pahentaakseen asiaa elokuvaan on lisätty täysin irtonaisia vitsejä ja väkinäistä huumoria, jotka eivät istu teemaan ja ovat kaukana elokuvan esittämästä linjauksesta. Esimerkiksi huudon myötä korvista tuleva savu, munille potkaistun hahmon kieroon menevät silmät ja pommin jäljiltä nokinen naama ovat tilanteita, joita voisi odottaa Jerry ja David Zuckerin kynäilemistä The Naked Gun -parodioista eikä niinkään elokuvasta, missä myös murretaan niskoja ja työnnetään ruumiita katolta. Katsojana jääkin sekava tila siitä, kenelle elokuva on oikeasti tarkoitettu. Lapsille useat elokuvan tilanteet ovat liian rajuja, kun taas kunnon toimintaa odottaville katsojille monet tilanteet ovat lapsellista pelleilyä.

Tämä on mainos:

Last Action Heroon istuukin hyvin ystäväni Pasi Myyryläisen koiranpaskapitsaa koskeva analyysi. Kuvittele herkullinen pepperonipitsa, jonka päälle on ripoteltu koiran kakkakikkareita. Jokaisella haukkaisulla tulvii suuhun maukas tomaatin, juuston ja pepperonin yhdistävä makuelämys, josta nauttia. Pitsaa nautiskellessa kuitenkin aina silloin tällöin suuhun eksyy kikkare sitä itseään, mikä saa haukkomaan henkeä ja yrjön partaalla ihmettelemään, kenen mielestä tämä oli hyvä idea. Kaikessa siinä jännityksessä seuraavaa palaa haukatessa on nautinto aika kaukana.

Last Action HeroLast Action Hero

Kerronnallisesti elokuva etenee kohtuullisen sujuvasti, sillä isoja kohtauksia ja menoa riittää. Koheltamisen seuraaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä tarina ei anna selkeitä sääntöjä toiminnalle, jonka takia monet kohtaukset eivät juurikaan käy järkeen ja tuntuvat pelkästään hätäisiltä ratkaisuilta parsia raina kasaan. Tässä on aivan turha vedota vitsin vääntöön toimintaelokuvien epäloogisuudesta, sillä toimintaelokuvat sentään pysyvät asettamiensa lainalaisuuksien sisällä, olivatpa ne kuinka naurettavia tahansa. Last Action Hero tuntuu keksivän uusia sääntöjä ja toimintamalleja sitä mukaa kuin tarinaa pitää viedä eteenpäin. Katsojalla ei siis ole mitään mistä pitää kiinni, minkä takia elokuva tuntuukin olevan jatkuvalla tuuliajolla. Tekijät eivät ole myöskään tyytyneet sekoittamaan kliseitä pelkästään toimintaelokuvista. Last Action Hero sisältää vitsejä yleisesti elokuvista, jonka takia piirretyn kissan mukanaolo ja mustavalkoinen kuolema Ingmar Bergmanin klassikosta istuvat kokonaisuuteen yhtä hyvin kun Pieru-Leo-hahmon ilmapallomainen poksahdus. Toki joukossa on myös hyviä oivalluksia ja omaperäisiä ratkaisuja, jotka antavat toivoa elokuvan noususta edes lähelle odotuksia. Mutta aina silloin tällöin puraistessa kikkare taas pilaa koko maun pitkäksi aikaa.

Arnold Schwarzenegger ottaa oikeutetusti vahvan vetovastuun elokuvassa. Jack Slaterin rooli on tosiaan luotu Arskalle ja tämä näkyy erittäin viileänä ja sankarillisena ilmestyksenä, jota muutamat myötähäpeää aiheuttavat väkinäiset vitsin murjaisut eivät vielä pilaa. Elokuvassa olevaan oikeaan maailmaan tullessa Schwarzeneggeriltä ei tunteiden näyttäminen suju aivan yhtä vahvasti. Varmuus omista näyttelijänlahjoista tuntuu katoavan aseen menetyksen myötä. Joka tapauksessa kyllä Arnoldia mieluummin katsoo kuin Dannyn roolia vetävää Austin O'Brieniä, joka ei ole niin rasittava ilmestys kuin pelätä saattoi, muttei myöskään kovin vakuuta rasittavana näsäviisastelijana ja valittavana teininä.

Tämä on mainos:

Ison rahan elokuvana Last Action Herossa toimintakohtaukset tehtiin aidosti, ja se juuri näkyy ja tuntuu. Elokuvaan luo tunnelmaa juuri se, kun taloja räjäytetään ilmaan ja autoja romutetaan huolella oikeasti. Autenttiset toimintakohtaukset antavat elokuvalle miellyttävää orgaanista ilmettä, mikä on onnistuttu ikuistamaan laadukkaalla kuvauksella. Tosin muutama lennokas tehoste ei pelkästään näytä huonolta vaan myös toimii epäloogisesti sijoituksensa takia. Voi tosin olla, että elokuva on yrittänyt vääntää vitsiä toimintaelokuvien painovoimaa kumoavista kohtauksista. Tämä on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että jos täysin epäuskottava tilanne tehdään tosissaan, se toimii verrattuna siihen, kun Last Action Herossa parodiointi on tehty kieli poskessa, jolloin lopputulos näyttää typerältä, eikä edes sillä hauskalla tavalla.

Harmillisesti elokuvan näyttävät toimintakohtaukset eivät pääse oikeuksiinsa 4K-kuvan kanssa. Masterointi on julkaisulla hyvin pitkälti täysin ala-arvoista. Kuva ei näytä tarkalta kuin muutamassa kohtauksessa lopun materiaalista ollessa häiritsevän pehmeää, joka tosin voi johtua epätarkasta alkuperäismateriaalista. Tämän lisäksi lukuisat pimeässä kuvatut otokset vilkkuvat koko ruudun täydeltä kuin strobovalot teknobileissä, ja kohtauksia ihmetellessä voi jo melkein tuntea vaahdon työntyvän ulos suusta. HDR-efektit lähinnä korostavat elokuvan kömpelöitä väriefektejä mustavalkokohtauksissa, ja paljastavat selkeästi vastavalossa kuvatun oudon kohtauksen, jossa hahmojen kasvot ovat lähes kokonaan pimennossa taustan loistaessa pääosassa. Muutenkin rakeisuuden määrä on aika armoton osissa kohtauksia.

Innokkaana toimintaelokuvien ystävänä muistan jo 90-luvulta, että Last Action Hero ei täyttänyt kovia odotuksia ja että elokuvassa oli jotain kummallista. Se, että elokuva on oikeasti näinkin epämääräinen sotku, tuli kuitenkin aikamoisena shokkina. Tilannetta ei myöskään auta, että elokuvan 4K-julkaisu on masteroitu todella heikosti. On elokuvassa toki joitakin omaperäisiä ideoita, ja tarina itsessään on mielenkiintoinen sekä potentiaalia täynnä. Harmi, että tekijät ovat ryssineet toteutuksen nauramalla vain itselleen. Nimensä mukaisesti tästä alkoi voittamattomalta tuntuneen Arnold Schwarzeneggerin uran alamäki, josta mies ei oikeastaan koskaan enää noussut kovin kummoiseksi sankariksi.

Last Action Heron 4K-julkaisulla on Blu-ray-levyn lisäksi jonkin verran lisämateriaalia. Muutamat poistetut kohtaukset ovat ihan mielenkiintoista katseltavaa tarjoillen hieman syvällisempää otetta ja muutamia pois jätettyjä vitsejä. Elokuvan tekemisestä väsätty muutaman minuutin mittainen dokumentti on oikeastaan vain televisiospotti markkinoimaan elokuvaa tekijöiden kehuessa kilpaa toisiaan ja ylistäen elokuvan parhautta. AC/DC:n Big Gun -musiikkivideo varmasti lämmittää rokkikukkoja, ja trailerilla voi yrittää päästä takaisin niihin nuoruuden unelmiin, kun elokuva oli vielä näkemättä ja maailmassa kaikki oli hyvin. Mielenkiintoisin levyn lisämateriaali on kuitenkin ohjaaja John McTiernanin kommenttiraita, joka mahdollisesti selittää joitakin elokuvassa tehtyjä ratkaisuja. Tämän pariin pitää ehdottomasti palata, kunhan aika on taas kullannut tarpeeksi muistoja edellisestä katselukerrasta.

Last Action Hero
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Last Action Hero (4K)

Last Action Hero (4K)

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Kaikkien aikojen toimintasankarin viimeiseltä seikkailulta ei ole todellista paluuta.Ladataan seuraavaa sisältöä