Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Le Mans 66

Le Mans 66

Perinteinen bensankatkuinen bromanssileffa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Le Mans '66 kertoo autourheilua harrastaville tutun tarinan kahdesta miehestä, Carroll Shelbystä ja Ken Milesista, joita tässä elokuvassa tulkitsevat Matt Damon ja Christian Bale. Shelby oli yksi maailman ikonisimmista autosuunnittelijoista, kun taas Miles oli yksi parhaista kilpa-ajajista. Yhdessä nämä muodostivat ymmärrettävästi melkoisen tehokkaan tiimin.

Vaikka etenkin Shelbystä saisi helposti aikaan kokonaisen elämänkerran, keskittyy Le Mans '66 nimensä mukaisesti vuoden 1966 Le Mansin 24 tunnin ajoihin, sekä niihin tapahtumiin, jotka muokkasivat siitä erityisesti Fordin ja Ferrarin yhteenoton. Elokuvahan on alkuperäiseltä nimeltään Ford vs Ferrari, joka oli ilmeisesti hieman liian godzillamainen titteli pohjoismaisille levittäjille.

Historiaa tuntemattomille kerrottakoon lyhyesti ja spoilaamatta, ettei kyseessä ollut vain yhtiöiden mittelö, vaan Henry Ford II:n ja Enzo Ferrarin henkilökohtainen kädenvääntö, jossa mentiin ego edellä alusta loppuun saakka. Shelby ja Miles joutuivat tämän väännön pyörteisiin tavoilla, jotka eivät tehneet erityisen hyvää kummallekaan.

Le Mans '66 on jälleen kerran osoitus siitä, miten vauhdin tunnun voi välittää kotikatsomoon, jos vain sattuu olemaan Hollywood-luokan budjetti, jolla räiskiä. Ajokohtaukset ovat huikeaa kamaa, autojen autenttisuudessa ja äänimaailmassa on nähty oikeaa vaivaa, ja vaaran tunnun voi aistia sohvalle asti. Autourheilu kun oli vähän erilaista 1960-luvulla. Kuvaus on muutenkin erinomaista, ja tämä on elokuva jota todellakin katsoo mielikseen.

Le Mans 66Le Mans 66
Tämä on mainos:

Pohjimmiltaan Le Mans '66 on kuitenkin bromanssi Shelbyn ja Milesin välillä. Damon ja Bale sopivat rooleihin kuin nyrkki silmään ja tulkitsevat niitä viimeisen päälle, joskin melkoisen laveasti. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska esimerkiksi oikeaa Shelbyä koskaan nähneille Damon esittää jopa hieman hillitympää versiota sangen värikkäästä miehestä. Miles taas tunnettiin kovin äkkipikaisena brittinä, aivan kuten Balekin. Tuttuun tapaansa Bale on käynyt lävitse taas täyden muodonmuutoksen esitettyään viimeksi huomattavasti ronskimmassa kunnossa olevaa Dick Cheneytä. Tervettähän tällainen ei ole, mutta panostuksen tasoa ei voi kieltää.

Molemmat näyttelijät selvästi nauttivat hahmoistaan, ja ovat aina valmiita varastamaan parrasvalon. Sivurooleihin on valittu vahvoja esiintyjiä, kuten esimerkiksi Ray McKinnon, mutta paras esimerkki elokuvan tasapainotuksesta on kohtauksessa, jossa Milesin vaimo Mollie (Caitriona Balfe) istuu aurinkotuolissa ja seuraa etäisen huvittuneena miehensä ja tämän pomon spontaania painimatsia jalkakäytävällä. Balfe on vahvasti läsnä ja tekee mieleenpainuvan suorituksen Molliena, mutta kaikki tietävät kenen leffa tämä on.

Jos tykkäilee autourheilusta, bromansseista, tai ylipäätään erittäin hyvin tehdyistä elokuvista, on Le Mans '66 varma valinta, joka kantaa katsojansa maaliviivan ylitse ja pidemmällekin. Se on todella perinteinen, jopa kaavamainen Hollywood-elokuva, mutta sellaisenaan se sijoittuu genrensä parhaimmistoon.

Le Mans 66Le Mans 66
Tämä on mainos:
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Le Mans 66

Le Mans 66

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Perinteinen bensankatkuinen bromanssileffaLadataan seuraavaa sisältöä