Suomi
Gamereactor
laitearviot

Logitech Chillstream

Peliohjain, jossa on sisäänrakennettu tuuletin kuulostaa hardcore-pelaajan ja MacGyverin märältä unelta. Logitech on tarttunut toimeen ja Chillstream-padin ansioista propelliohjain on täyttä totta. Autoissa ilmastointi tarkoittaa luksusta, mutta miten on ohjaimien laita?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kolmospleikkarin lisävarustearsenaali alkaa pikkuhiljaa osoittamaan laajenemisen merkkejä. Langattoman Sixaxis-padin seuraksi ohjainmarkkinoille on hiljattain saapunut Logitechin valmistama Chillstream pad-ohjain. Chillstream kirjaimellisesti puhaltaa uusia tuulia ohjainmaailmaan, sillä padista löytyy sisäänrakennettu tuuletin. Propelli imee ilmaa padin pohjasta ja puhaltaa sen ulos ohjaimen reunoilta suoraan sormille. Tuulettimelle on kolme erilaista toimintatilaa. Nopea, hidas ja tietysti nolla-asento. Näppejä kylmäävän ilmavirran lisäksi tuuletin tuottaa ikävästi meteliä, mutta kenttäsirkkelin tuottamiin desibelimääriin ei onneksi päästä. Omalla kohdallani tuuletin sammui pikaisesti, sillä siitä aiheutunut mekkala alkoi häiritsemään pelaamista. Valitsin mieluummiin hikiset kädet ja hiljaisuuden.

Yön hiljaisina tunteina, emännän painellessa pehkuihin, löin kuulokkeet päähän ja otin uuden session. Nyt kun melu ei päässyt häiritsemään, ilmastoitu ohjain tuntui oikein mukavalta. Skeptisestä asenteestani huolimatta padi todellakin tekee sen minkä lupaa, näpit eivät hikoile.

Ohjaimen käyttömukavuus on muutamaa ikävää poikkeusta lukuunottamatta kohdallaan. Analogitattien tuntuma on huomattavasti Sixaxis-ohjainta parempi. Tatit ovat jäykemmät verrattuna Sonyn valmistamaan ohjaimeen, jolloin ne tarjoavat - ainakin omalla kohdallani - tarkemman ohjaustuntuman. Ristiohjain taas on tunnoton, mutta muut napit toimivat kuten odottaa saattaa.

Nyt seuraa jymy-yllätys: Logitechin ohjaimesta ei löydy lainkaan analogisia liipaisinnappeja, vaan ne on korvattu digitaalisilla painikkeilla. Ratkaisu on käsittämätön, sillä kaikki autopelit karsiutuvat välittömästi yhteensopivuuslistalta tämän ohjaimen osalta. Kaasu ja jarru ovat lähes poikkeuksetta juuri näiden analogisten liipasinnappien takana. Digitaalisten painikkeiden ansiosta kaasu tai jarru on joko pohjassa tai ylhäällä. Toinen potku yhteensopivuuden nivusiin tulee liiketunnistimien puutteesta. Joissain peleissä on kohtia, jotka vaativat ohjaimen tunnistimien käyttöä. Tällaisissa kohtauksissa Chillstream on viraton. Järjestelmäpainikkeen puuttuminen herättää myös närää. Pleikkarin valikkoon pitää poistua toista ohjainta käyttämällä. Ei näin.

Tämä on mainos:

Toinen yllätys koskee laitteen langattomuutta, tai itse asiassa sen puutetta. Chillstream nimittäin kuuluu vanhan koulukunnan johdollisiin ohjaimiin.Toisaalta johdoton Chillstream olisi todennäköisesti melkoinen virtasyöppö propellinsa ansiosta. Johto saisi olla irrotettava, näin ohjainta voitaisiin käyttää langattomana ilman tuuletusta ja kaikki olisivat onnellisia. Padin häntä olisi saanut olla metriä pidempi, sillä tämä noin kahden metrin pituinen johto on aavistuksen liian lyhyt. Chillstreamin kanssa sohvalle ei ollut asiaa, vaan jouduin tyytymään kovalla ja kylmällä lattialla pelaamiseen. USB-johdosta on toisaalta myös hyötyä, sillä padia voi käyttää myös pc:ssä. Asennus on vaivatonta, johdon kytkeminen tietokoneeseen riittää.

Chillstreamin pakkaus herättää spontaania ihmettelyä. Paketti nimittäin valehtelee. Muovin läpi Chillstream näyttää todella sirolta, mutta totuus kuitenkin paljastuu pakettia avataessa, sillä ohjain ei ole sieltä pienimmästä päästä. Noh, toiset tykkäävät muhkummasta, meikäläisen räpylöihin ohjain istuu huomattavasti sirompaa Sixaxista paremmin.

Logitechin propelliohjain jättää ristiriitaisen vaikutelma. Myyntivalttina toimiva tuuletin viilentää mukavasti kätösiä, mutta tuottaa samalla ikävää melusaastetta. Analogitatit ovat erinomaiset, mutta onneton ristiohjain, aneemiset liipasimien korvikkeet ja puuttuva järjestelmäpainike laskevat ikävästi kokonaisisarvosanaa. Ohjaimen johto ihmetyttää myös, toisaalta tämä lisää sen käyttökohteita. Sama ohjain käy kolmospleikkarin lisäksi tietokoneeseen. Ellei johdollinen ohjain aiheuta näppylöitä, on Logitechin padi 35 euron hintaluokassa varsin kohtuullinen ostos. Toisaalta parin kympin lisäpanostuksella kaupasta saa Sixaxis-padin, joka on langaton ja sisältää liiketunnistimet. Logitechin ohjain kurkottaa kuuseen, mutta mätkähtää armotta keskikastiin.

Logitech Chillstream
Tämä on mainos:
Logitech Chillstream
Logitech Chillstream
Logitech Chillstream
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
ilmastointi toimii, laadukkaat analogitatit, toimii myös pc:ssä
-
tuulettimen meteli, liipaisimien, järjestelmänapin ja liikkeentunnistuksen puuttuminen, johto
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä