Suomi
Gamereactor
laitearviot

Logitech G613 - langaton mekaaninen näppäimistö

Sohvaperunan paras kaveri

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Logitech on tuutannut PC-markkinoille näppäimistöjä ja hiiriä jo vuosikymmeniä, mutta normaalikokoisten langattomien näppäimistöjen määrä on jäänyt lähes olemattomaksi. Vuonna 2003 julkaistua Logitechin diNovo Edgeä pidetään vielä 15 vuotta myöhemmin ehkä parhaimpana koskaan julkaistuista medianäppäimistöistä. Sen alumiininen runko, yhdistettynä hyvään näppäimistötuntumaan näkyi silloisessa lähes 200 euron hintalapussa. Tänä päivänä uudesta diNovo Edgestä saa pulittaa EBayssa jo lähes 300 dollaria. Suomeen maahantuotuna hinta nousee veroineen jopa 400 euron hujakoille.

IT-alalla käsittämättömän pitkästä ajasta huolimatta normaalikokoisia, pelikäyttöön soveltuvia langattomia näppäimistöjä ei ole ilmaantunut markkinoille käytännössä ollenkaan vaan tarjonta on keskittynyt pienikokoisiin, muutaman kympin muovisiin rimpuloihin. Niillä pelaaminen on kuin pallon heittoa vasemmalla kädellä. Se onnistuu, mutta kokemus jää rankasti vajaaksi ja ketutuskäyrä kääntyy eksponentaaliseen kasvuun. Tilanne on korjautunut vasta reilu vuosi sitten erikoisen Razer Turretin sekä Roccat Sovan myötä, jotka tarjoavat langattoman näppäimistön rinnalle kiinteää hiirialustaa käyttäjän omalle hiirelle. Nyt testattu Logitech G613 jättää hiirialustan unholaan tarjoten vain perinteisen mekaanisen pelinäppäimistön langattomassa muodossa.

Mustanpuhuva numpadillinen näppämistö erottuu ulkoisesti "tavallisesta" näppäimistöstä langattomuudella ja uniikilla fontilla näppäinpainikkeiden päällä. Numpadin yläpuolella ovat myös erilliset painikkeet yleisimmille mediakomennoille ja kääntöpuolella kahden sormipariston kotelo, minkä sisällä toimitetaan myös USB-vastaanotin, jonka avulla näppäimistön saa toimimaan halutun päätelaitteen kanssa. Ohjelmistoa ei tarvita, mutta halutessaan jo versionumeroon v8.96 päivittynyttä Logitech Gaming Softwarea voi käyttää. Sen hyöty rajautuu käytännössä makronäppäinten konfigurointiin, jotka löytyvät näppäimistön vasemmasta laidasta.

Langattomasta yhteydestä vastaa Logitechin oma jokseenkin uusi Light Speed -tekniikka, jonka avulla viiveen luvataan painuvan millisekunnin luokkaan. Yhteysvaihtoehtoina tarjotaan myös bluetooth, jolloin USB-vastaanotinta ei tarvita lainkaan. Bluetooth avaa reilusti uusia käyttömahdollisuuksia, sillä näppistä voi käyttää lähes minkä tahansa bluetooth-yhteensopivan laitteen kanssa, kunhan se vain hyväksyy näppäinkomentoja. Näitä ovat esimerkiksi kännykät, tabletit, televisiot sekä läppärit.

Tämä on mainos:
Logitech G613 - langaton mekaaninen näppäimistöLogitech G613 - langaton mekaaninen näppäimistö

Internetin ihmemaailmassa tunnutaan vertailevan G613:sta työpöytäympäristössä langallisiin näppäimistöihin, mikä tuntuu omituiselta ratkaisulta, jollei ostaja ole täysin allerginen kaapeleille. Työpöytäkäyttöön on tarjolla useita langallisia näppäimistöjä edullisempaan hintaan tai ainakin kattavammilla ominaisuuksilla. G613:sta ei nimittäin löydy taustavalaistusta ollenkaan. Vaikka näppäimistöä voi käyttää aivan hyvin ainoana näppäimistönä työpöydällä, väitän sen silti sopivan parhaiten sohvalle langattoman hiiren viereen, jolloin sohvapelikokemuksesta saa kaiken irti niissä peleissä, joissa padi ei tarjoa korvaajaa näppis-hiirikombinaatiolle.

Ero entiseen, noin höyhenen painoiseen, Logitech K400 Plus -medianäppimistöön on uskomaton. Siinä missä aivastus lennätti K400:n kiertoradalle ja pärskeet painoivat puolet painikkeista pohjaan, G613 käyttäytyy kuin mikä tahansa työpöytänäppäimistö. Vajaan 1,5 kg paino voi tuntua sylissä käyttöönoton alussa jopa raskaalta, mutta painon tuomaa tukevuutta arvostaa nopeasti, kun pelaaminen käy hektiseksi ja näppäimistön tahtoo pysyvän käden alla tukevasti paikoillaan.

Näppäimistöpainikkeiden alta löytyvät Romer-G-kytkimet ovat Cherry MX:iä hiljaisemmat väristä riippumatta, ja painiketuntuma on langattomaksi näppäimistöksi erinomainen. Työpöytänäppistarjonta huomioidenkin se on hyvä, joskaan ei paras.

Tämä on mainos:

Suurin miinus mediakäyttö huomioiden on sisäänrakennetun hiirioption puute. Pienen kosketusalustan (touchpad) tai hiiritatin olisi varmasti saanut lisättyä näppäimistöön, jos tämä olisi ollut tahtotila. Koska näin ei ole, on G613 selkeästi suunnattu pelaajille, jotka haluavat käyttää sen rinnalla omaa hiirtään ja nauttia työpöytämäisestä pelaamisesta kotisohvaltaan esimerkiksi Steam Linkin, media-PC:n tai suoratoistopalvelun välityksellä. Akkukestoksi näppäimistölle luvataan hirmuinen 18 kuukautta.

On ilo nähdä, että Logitech on vihdoin tuonut normaalikokoisen langattoman näppäimistön takaisin tarjontaansa. Vaikka se ei täytä diNovo Edgen kokoista aukkoa monen mediakonkarin sydämessä sisäänrakennetun hiirituen uupuessa, sen laadukas rakenne kiinteällä rannetuella sekä kumisella pohjalla antaa paljon anteeksi. Ehkä ensi kerralla hiirioptiokin saadaan mukaan? Siihen asti Logitech G613 on yksi parhaista langattomista näppäimistöistä pelikäyttöön.

Hintaa Logitech G613:lla on reilu 150 euroa, ja se on saatavilla useista kotimaisista IT-alan myymälöistä.

Logitech G613 - langaton mekaaninen näppäimistö
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Bluetooth, tukeva, kuminen pohja, kiinteä rannetuki, akkukesto, ei vaadi softaa
-
Ei taustavaloa, ei sisäänrakennettua hiirioptiota
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä