Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Lumikki ja seitsemän kääpiötä

Lumikki ja seitsemän kääpiötä

Edelleen hieno, vaikka ikä jo näkyykin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kaikkien aikojen ensimmäinen kokopitkä animaatioelokuva Lumikki ja seitsemän kääpiötä julkaistiin vuonna 1937. Tarina kertoo erään Grimmin sadun Disney'n omintakeisella tyylillä. Aikaa on kulunut, mutta satu on elokuvanakin klassikon asemansa ansainnut.

HQ

"Kerro, kerro kuvastin: ken on maassa kaunehin?", kysyy paha kuningatar taikapeililtään. Eräänä aamuna vastaus ei enää olekaan kuningatar, vaan joku pahainen piika nimeltä Lumikki. Moinen ei tietenkään käy laatuun, joten kuningatarta kauniimpi on päästettävä päiviltä. Kuvioon liittyy toki myös noita-akka, myrkytetty omena, komea prinssi valkealla hevosella ja seitsemän kääpiötä.

Ehkä parhaiten aikaa on kestänyt se tärkein eli tarinankerronta. Juoni luistaa eteenpäin johdonmukaisesti ja helposti seurattavasti. Melkoisen usein pysähdytään esittämään jokin laulu, mutta ehkä sen tarkoituksena on ollut antaa lapsille aikaa ymmärtää ruudun tapahtumat. Muutenkin musiikkia käytetään paljon enemmän verrattuna äänitehosteisiin ja dialogiin. Käsiteltävät teemat liittyvät kateuteen, odottamiseen, toisten auttamiseen ynnä muihin varsin universaaleihin ihmiselämän puoliin.

Teknologisesti ajan kulumisen huomaa helposti. Kirkastettu ja tarkka Full HD -kuva paljastaa armotta staattiset taustakuvat ja niiden päälle sijoitetut liikkuvat animaatiohahmot. Toisaalta kaikki liike on erittäin sujuvaa, mikä osoittaa työn perusteellisuuden. Tehtyjen tuntien määrä on ollut melkoinen. Ääni on ehkä se kokonaisuuden heikoin osuus. Verrattuna nykyaikaan ääniraita kaikkineen kuulostaa enemmän tai vähemmän kuin vanhasta rätisevästä gramofonista kuuntelisi. Edellä mainittu koskee toki vain alkuperäistä englanninkielistä ääniraitaa.

Lisämateriaalina on yksi lyhyt katsaus Lumikin joskus suunniteltuun jatko-osaan: siis ei varsinaisesti Lumikin tekemiseen itsessään. Muutaman lisäkilkkeen ohellakin on selvää, ettei Blu-ray-julkaisu tarjoa aikuiskatsojalle itse elokuvan lisäksi mitään. Eipä kyllä lapsikatsojallekaan sen puoleen.

Tämä on mainos:

Sanalla sanoen vajaiksi jäävistä lisämateriaaleista huolimatta Disney'n Lumikki ja seitsemän kääpiötä on elokuvataiteen klassikko, jonka näkeminen kuuluu jokaisen populaarikulttuuria harrastavan yleissivistykseen.

Lumikki ja seitsemän kääpiötäLumikki ja seitsemän kääpiötäLumikki ja seitsemän kääpiötäLumikki ja seitsemän kääpiötä
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä