Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Man From Snowy River

Lumisen joen mies

Australian villin lännen sukudraamaa, ja paljon hevosia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Länkkäreitä on tehty monenlaisia, ja hieman epätavallisempaa on sijoittaa tarina 1800-luvun lopun Australiaan. Juuri näin tekee Lumisen joen mies, joka on enemmänkin nuoren miehen kasvutarina ja sukudraama kuin perinteinen länkkäri. Epätavallisen leffasta tekee se, että oman ilmoituksensa mukaan tarina on innoittunut runosta.

HQ

Nuoren Jim Craigin (Tom Burlinson) isä kuolee tapaturmaisesti metsätyöonnettomuudessa, ja pojan on todistettava olevansa mies. Minulle jäi hieman hämäräksi, miten isän kuolemasta päästiin perinnöksi jääneen maatilan kautta oman miehuuden todistamiseen. Mutta olkoon sitten. Nuori Jim lähtee etsimään töitä, ja sotkeutuu niin villihevoslaumaan, karjanhoitoon, kaivostoimintaan, feminismiin kuin leiskuavaan sukudraamaankin. Aineksia siis on, mutta lopputulos ei ole yhtä räväkkä kuin mitä sen osasista voisi luulla.

Tapahtumat rullaavat eteenpäin omalla vakaalla tahdillaan, joka tuo mieleen menneiden vuosikymmenten saippuasarjat. Länkkäriksi erikoista on se, että aseella kyllä osoitetaan, mutta kovinkaan montaa laukausta ei elokuvan aikana ammuta. Ohjaajalla ei ole ihan ollut tärkeysjärjestys kohdallaan, sillä hevosia kuvataan suhteettoman paljon muuhun sisältöön verrattuna. Hevoset kuuluvat toki tarinaan, mutta olisin luullut tarinassa olevan muutakin kuvattavaa.

Veteraaninäyttelijä Kirk Douglas tekee elokuvassa kaksoisroolin, ja suoriutuu molemmista rautaisella ammattitaidolla. Riman alittavia roolisuorituksia ei leffassa ole, mutta feminismiin ihastunut Jessica vaikuttaa Sigrid Thorntonin näyttelemänä keinotekoiselta ja kankealta. Naisten oikeuksien ajamisella ei muutenkaan ole leffassa sijaa enempää kuin joidenkin lyhyiden vuorosanojen verran. Muitakin vastaavia toissijaisia teemoja olisi kannattanut jättää kokonaan pois, koska niihin ei kuitenkaan tarinassa syvennytä riittävästi.

Hienosti kuvattuja ratsastuskohtauksia lukuun ottamatta Lumisen joen mies on tylsä. Kyllähän tämä kertaalleen katsoo, mutta länkkäreiden lajityypissä on runsaasti parempiakin elokuvia tarjolla. Lisäksi DVD-julkaisu on äärimmäisen minimalistinen. Suomenkielinen tekstitys on mukana, mutta sitä ei voi kytkeä pois päältä halutessaan. Kuvan laatu on hyvinkin vaihteleva ja samea, joten mitään modernia laatua on turha odottaa. Lisämateriaalina on kokonaista yksi huonolaatuinen traileri.

Tämä on mainos:
The Man From Snowy RiverThe Man From Snowy RiverThe Man From Snowy RiverThe Man From Snowy River
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä