Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Machete

Machete

Robert Rodriguez osoittaa jälleen taitonsa toimintaviihteen mestarina.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Machete oli alunperin vain tyylilajitraileri, joka edelsi Tarantinon grindhousen parhaaseen henkeen tehtyä Death Proofia. Tyyliltään täydellinen feikkitraikku sai kuitenkin niin paljon huomiota, että Rodriguez värvättiin tekemään pelkästä trailerista oikea elokuva. Odotus lunastaa kaikki lupaukset, ja vähän vielä lisääkin.

HQ

Danny Trejon rujolle ulkomuodolle mittatilaustyönä luotu Machete on kovaotteinen meksikolaispoliisi, joka ei armoa konnille anna. Huumeparoni Torrez kyllästyy lahjomattomaan piikkiin lihassaan ja lahtaa Macheten vaimon ja tyttären. Traumatisoitunut mies matkaa Yhdysvaltojen puolelle etsimään unhoitusta, mutta sotkeutuu pian huumeita, murhia ja poliitiikkaa täynnä olevaan salaliittoon. Ja raatoja riittää.

Grindhouse-elokuvien mentaliteettiin kuuluu tietty rapaisuus ja anarkia, joita ei realismi ja järki saa sitoa paikalleen. Macheten juoni onkin ihastuttavan sekava ja täynnä epuskottavia juonenkäänteitä, joiden ainoa tarkoitus on vierittää ruudulle jotain siistiä ja näyttävää. Lavastus on kuin suoraan 80-luvun alusta kuvaputkitelkkareineen ja laatikkomaisine autoineen. Koko elokuva vieläpä näyttää kuin sitä katsoisi kulahtaneelta ja liki puhkipalaneelta filmiltä - kuva jopa välillä hyppii lajityypilleen uskollisesti puolikkaan sekuntia eteenpäin.

Genreuskollisuudessaan liki täydellinen ulkoasu on kuitenkin vain pintasilaus tyyliä pursuavalle toimintapaketille. Machete niittää konnia kuin ylikypsää heinää niin veitsillä, pistooleilla kuin luusahallakin, ja joka ikinen surmatyö luonnollisesti roiskuu hurmetta varsin liberaalisti. Kaikki elokuvan naiset ovat kuvankauniita ja jokainen heistä lankeaa machoasenteen puhtainta muotoa aamukahvikseen juovan Macheten jalkoihin.

Grindhouseen kuuluukin oleellisesti myös sexploitaatio, ja näistä on vain pakko nostaa Rodriguezille hattua: harva ohjaaja saa niin Lindsay Lohanin kuin Jessica Albankin kaltaiset tähdet esittelemään alastomia kurvejaan ilman, että elokuvasta katoaa se tuiki tarpeellinen B-luokan limaisuus ja likaisuus.

Tämä on mainos:

Machetea on mahdoton ottaa vakavissaan. Se on täysin anteeksi pyytelemätön popcornpläjäys, jossa on tarkoituskin vain nauttia typerästä meiningistä. Harvassa elokuvassa nähdään kohtaus, jossa karjuva alfauros ratsastaa chopperilla hyppyristä ja tulittaa konetykillä kymmenen vihollista täysin silpuksi samalla, kun takana räjähtää valtava bensatulipallo. Välitön kulttiklassikko.

Machete
Machete
Machete
Tämä on mainos:
Machete
Machete
Machete
Machete
Machete
Machete
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Machete

Machete

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Robert Rodriguez osoittaa jälleen taitonsa toimintaviihteen mestarina.Ladataan seuraavaa sisältöä